Vrouwen met overgewicht als tiener of dertiger lopen op middelbare leeftijd een hoger risico op een beroerte

Vrouwen met overgewicht als tiener of dertiger lopen op middelbare leeftijd een hoger risico op een beroerte

Vrouwen die als tiener of jonge volwassene overgewicht hebben, lopen op middelbare leeftijd een hoger risico op een beroerte, suggereert een nieuwe studie.

Voor de studie volgden onderzoekers meer dan 10.000 mensen gedurende veertig jaar, waarbij ze hun body mass index (BMI), een verhouding tussen gewicht en lengte, beoordeelden op de leeftijd van 14 en 31 jaar om te zien of overgewicht op die momenten in het leven het risico op een beroerte beïnvloedde. vóór de leeftijd van 55 jaar.

Tijdens het onderzoek kregen 452 mensen een beroerte. De meeste gevallen waren ischemische beroertes, waarbij stolsels de bloedtoevoer naar de hersenen blokkeren, of voorbijgaande ischemische aanvallen, of ‘miniberoertes’, die optreden wanneer stolsels de bloedstroom slechts een paar minuten stoppen voordat ze oplossen of losraken.

Vrouwen die op 14-jarige leeftijd zwaarlijvig waren, hadden 87 procent meer kans op een ischemische beroerte of miniberoerte, terwijl het risico 167 procent hoger was voor vrouwen met obesitas op 31-jarige leeftijd, volgens resultaten gepubliceerd in het tijdschrift Hartinfarct. Onderzoekers vonden geen verband tussen zwaarlijvigheid op beide leeftijden en het risico op een ischemische beroerte bij mannen.

“Vrouwen met overgewicht als tiener of jongvolwassenen lopen op middelbare leeftijd een verhoogd risico op een beroerte, omdat overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen die na verloop van tijd de bloedvaten beschadigen”, zegt de hoofdauteur van het onderzoek, Ursula Mikkola, een onderzoeker op het gebied van de volksgezondheid aan het Universiteit van Oulu in Finland.

Waarom overgewicht het risico op een beroerte verhoogt

Het dragen van extra gewicht veroorzaakt chronische ontstekingen in het lichaam, die de bloedvaten kunnen beschadigen, zegt Mikkola. Personen met overgewicht of obesitas zijn ook gevoeliger voor risicofactoren voor een beroerte, zoals hoge bloeddruk, verhoogde bloedsuikerspiegel en hoog cholesterol – en het risico op een beroerte is groter als deze aandoeningen vele jaren aanhouden.

“Deze aandoeningen kunnen schade aan de bloedvaten veroorzaken die tot een beroerte kunnen leiden”, zegt Carolyn Cronin, MD, PhD, universitair hoofddocent neurologie aan de University of Maryland School of Medicine en de medisch directeur van het Maryland Young Stroke Center in Baltimore.

“De schade stapelt zich doorgaans langzaam op in de loop van de tijd, wat later in het leven tot problemen leidt”, zegt dr. Cronin, die niet bij het nieuwe onderzoek betrokken was.

Hoewel het onderzoek niet bedoeld was om te bewijzen of en hoe overgewicht direct beroertes kan veroorzaken – of waarom het risico zou kunnen verschillen tussen de geslachten – is het mogelijk dat hormonale verschillen die vrouwen ervaren tijdens de puberteit, zwangerschap en menopauze een rol kunnen spelen, zegt Mikkola. zegt.

Risicofactoren voor een beroerte behandelen om preventie aan te moedigen

De onderzoeksresultaten onderstrepen het belang van het behouden van een gezond gewicht en het overwegen van opties zoals medicijnen voor gewichtsverlies of chirurgisch gewichtsverlies als je overtollige kilo's bij je hebt en andere risicofactoren voor een beroerte hebt, zegt Nishant Shah, MD, assistent-professor cardiologie aan de Duke University. University School of Medicine in Durham, North Carolina, die niet betrokken was bij de nieuwe studie.

“Het is belangrijk om de best mogelijke hart-gezonde levensstijl te leiden”, adviseert Dr. Shah. Dat komt omdat het beschermen van uw cardiovasculaire systeem essentieel is om schade aan de bloedvaten te voorkomen die tot beroertes kan leiden.

Stappen om hartaanvallen te voorkomen die ook het risico op een beroerte verminderen, kunnen het screenen op en behandelen van hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en hoge bloedsuikerspiegel omvatten, zegt Larry Goldstein, MD, professor en voorzitter van neurologie aan de Universiteit van Kentucky in Lexington, die was niet betrokken bij het nieuwe onderzoek.

“Het risico op een beroerte kan worden verminderd door risicofactoren te identificeren en een gezonde levensstijl te volgen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, het volgen van een gezond dieet zoals een mediterraan dieet, niet roken en het vermijden van omgevingstabaksrook, niet overmatig alcoholgebruik en het verkrijgen van voldoende alcohol. slaap,” zegt Dr. Goldstein.

Vergelijkbare berichten