12 beste boeken over veerkracht

12 beste boeken over veerkracht

9. 'Sterk opstaan: hoe het vermogen om te resetten de manier verandert waarop we leven, liefhebben, ouder zijn en leiden' door Brené Brown, PhD

Vijf jaar nadat haar lezing over kwetsbaarheid het TED-podium stormenderhand veroverde (41 miljoen views en het worden er steeds meer), blijft de populariteit van Brené Brown groeien. Het is deels te danken aan haar nieuwe Netflix-show, De oproep tot moedmaar ook omdat ze gewoon zo verstandig is, vooral als het gaat om praten over zaken als moed, schaamte en waardigheid.

In Sterk stijgenDr. Brown stelt zich op het standpunt dat kwetsbaarheid de enige weg naar meer liefde, verbondenheid, creativiteit en vreugde is.

Een ‘dapper’ leven leiden is echter niet gemakkelijk, en struikelen en vallen zijn onvermijdelijk, zegt ze. Het komt op en wordt veerkrachtig, waardoor we vooruit kunnen komen.

Tijdens haar ruim twintig jaar als universitair onderzoeker heeft Brown geluisterd naar CEO’s, veteranen en militairen in actieve dienst, leraren en ouders die praatten over vallen en weer opstaan. Ze besefte dat ze allemaal één ding gemeen hadden: ze waren niet bang om in hun ongemak te leunen en Brown ervan te overtuigen dat spiritualiteit een cruciaal onderdeel van veerkracht is.

10. 'Alles is verneukt: een boek over hoop', door Mark Manson

Dit boek onderzoekt het concept van veerkracht door te kijken naar de wortels van ons collectieve ongeluk. “Je bouwt veerkracht op door moeilijkheden en uitdagingen te ervaren”, zegt Mark Manson.

Materieel gezien zijn mensen beter af dan ooit: we zijn beter opgeleid en geletterder, en de extreme armoede staat op een historisch dieptepunt. En toch ligt het percentage Amerikanen bij wie de diagnose depressie is gesteld, op een ongekend hoog niveau, waarbij de grootste stijging wordt waargenomen bij vrouwen en jonge volwassenen, volgens een Gallup-peiling uit 2023.

Dus wat kunnen we eraan doen?

In Alles is F*ckedManson biedt pragmatisch, onbegrensd advies over hoe je er gewoon ‘overheen kunt komen’ – waarbij ‘het’ is wat je ook dwarszit – door verbinding te maken met de wereld op manieren waar je misschien nog niet aan had gedacht.

Manson schrijft over het probleem van eenzaamheid in Amerika, en hoe het “sociale bindweefsel in het land wordt vernietigd door de overvloed aan afleidingen.” Hij zegt dat de enige manier om vrij te zijn is door zelfbeperking, of met andere woorden, uitzoeken wat (of wie) je uit je leven kunt verwijderen, zodat je je aandacht kunt richten op de dingen die er echt toe doen voor jou.

11. 'Unbroken: een verhaal over overleven, veerkracht en verlossing uit de Tweede Wereldoorlog', door Laura Hillenbrand

Ongebroken is de uitschieter op deze lijst. Het is geen zelfhulp- of how-to-boek, maar eerder het verhaal van een man wiens leven een getuigenis was van veerkracht.

Ongebroken is het waargebeurde verhaal van Louis Zamperini, een jonge bommenwerper van het Amerikaanse leger die in 1943 in de Stille Oceaan neerstortte en vervolgens werd gevangengenomen en vastgehouden als Japanse krijgsgevangene. Hij had al veerkracht ontwikkeld toen hij opgroeide als kind van arme immigranten in Los Angeles, waar hij vaak in de problemen zat vanwege stelen, roken en drinken. Om hem uit de problemen te houden, zorgde zijn oudere broer ervoor dat Zamperini betrokken raakte bij hun atletiekteam op de middelbare school. Zamperini nam deel aan de Olympische Zomerspelen van 1936 in Berlijn, voordat hij in dienst trad bij het leger.

Zamperini werd meer dan twee jaar vastgehouden, waarin hij uitgehongerd was en bijna dagelijks werd geslagen door zijn bewakers. Toen hij uiteindelijk werd vrijgelaten, in 1945, keerde Zamperini terug naar huis, maar leed aan PTSD en kreeg een drankprobleem. Hij begon eindelijk te genezen in 1949 nadat hij een preek had gehoord van de evangelische predikant Billy Graham. Hij werd een christen en keerde zelfs terug naar Japan, waar hij enkele van zijn voormalige ontvoerders ontmoette.

De meesten van ons zullen de specifieke ervaringen van Zamperini (gelukkig) nooit delen, maar het lezen van zijn verhaal kan ons helpen zelfcompassie te ontwikkelen – een sleutel tot het opbouwen van veerkracht. “Terwijl we lezen beseffen we dat onze worstelingen niet uniek zijn. Moeilijkheden horen bij het leven, net als het overwinnen ervan”, zegt Gillihan. “En net zoals we lijden niet kunnen vermijden, kunnen we er ook op rekenen dat we de kracht vinden die we nodig hebben om het onder ogen te zien.”

Ongebroken is het verhaal van één man, maar het staat vol met lessen over hoe je een vervullend leven kunt leiden, zelfs na onuitsprekelijke verschrikkingen.

12. 'Long Walk to Freedom: de autobiografie van Nelson Mandela', door Nelson Mandela

Het is onmogelijk om niet ontroerd en geïnspireerd te zijn door de autobiografie van Nelson Mandela – Lange wandeling naar vrijheid personifieert het concept van veerkracht. Hij bracht meer dan 25 jaar in de gevangenis door wegens vermeend verraad en sabotage, en toen hij uiteindelijk werd vrijgelaten, koos hij ervoor om verder te gaan met gratie en vergeving in plaats van met bitterheid. Hij is een van de meest moedige politieke leiders van de moderne tijd, en zijn strijd tegen raciale onderdrukking in Zuid-Afrika leverde hem de Nobelprijs voor de Vrede en het presidentschap van zijn land op.

Mandela's verhaal is er een van wanhopige strijd en tegenslag, gevolgd door hoop en triomf.

Aanvullende rapportage door Lauren Bedosky.

Vergelijkbare berichten