De 10 beste tips voor een gezonde winterhuid

De 10 beste tips voor een gezonde winterhuid

3. Lagere watertemperaturen voor douchen en handen wassen

Lange, stomende douches klinken misschien als een geweldig idee als het koud en winderig is, maar erg heet water kan de huid uitdrogen, zegt Marie Hayag, MD, een gecertificeerde dermatoloog en de oprichter van Fifth Avenue Aesthetics in New York City. Een warme douche (of bad) van 5 tot 10 minuten zal de droge huid minder snel verergeren dan een hete, suggereert de AAD.

Een goede vuistregel: als het water ervoor zorgt dat je huid rood wordt, is het te heet, zegt University of Pittsburgh Medical Center.

Vermijd ook het gebruik van te heet water bij het wassen van uw handen. Dit geldt met name als uw handen de neiging hebben om rood, schilferig en jeukend te zijn (mogelijke tekenen van eczeem op de handen, volgens de National Eczema Association). Een droge huid door blootstelling aan heet water of koele winterlucht kan een opflakkering van eczeem veroorzaken.

Koeler water lijkt net zo effectief te zijn als warm water bij het verwijderen van ziektekiemen en is minder irriterend voor de huid, volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

VERWANT: 7 manieren waarop je verkeerd zou kunnen douchen

4. Kies voor zachte, geurvrije reinigingsmiddelen

Stuk zeep kan de droogheid verergeren door de natuurlijke oliën van de huid te verwijderen en het microbioom te verstoren, zegt Dr. Wesley.

“Voor mensen met een droge huid raad ik aan om body wash te gebruiken”, zegt Dr. Hayag. “Zoek naar wasbeurten met het label ‘voor de gevoelige huid’ of ‘kleurstofvrij’ en ‘geurvrij’. Vaak bevatten ze minder uitdrogende ingrediënten en meer hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur, ceramiden, oliën, sheaboter en haver.

Zoek ook naar producten met het label “geurvrij”, adviseert de AAD. “Ongeparfumeerde” producten kunnen in feite chemicaliën bevatten die de geur neutraliseren en irritatie kunnen veroorzaken.

5. Pas uw huidverzorgingsregime aan voor het seizoen

Als uw huid droog is en jeukt, raadt Hayag u aan het gebruik van huidverzorgingsproducten met alfahydroxyzuren (AHA’s) en retinoïden op het gezicht terug te schroeven, omdat deze het probleem kunnen verergeren en zelfs een teken kunnen zijn van een irriterende dermatitis (een huidreactie die optreedt na langdurige blootstelling aan een irriterende stof). “Zodra de huid is genezen, kun je de retinoïde en alfahydroxyzuren langzaam herstarten”, zegt ze.

Naast het overslaan van AHA’s en retinoïden wanneer de huid van je gezicht droog is, raadt de AAD aan om producten die alcohol en geurstoffen bevatten te vermijden, omdat dit de huid helpt zijn natuurlijke oliën te behouden.

Kies in plaats daarvan oliën en crèmes voor je huidverzorgingsroutine en overweeg om een ​​vochtinbrengende crème bovenop je toner aan te brengen als deze uitdroging veroorzaakt, zegt Wesley.

Gebruik ’s avonds een rijkere vochtinbrengende crème op uw lichaam, inclusief uw armen, benen en buik. “Zoek naar occlusieven, zoals vaseline, squaleen en sheaboter”, zegt Hayag. “Dit zijn ingrediënten die vocht vasthouden door een beschermende laag over de huid te vormen.” Hayag raadt ook aan een product te zoeken met vochtinbrengende bevochtigers, zoals hyaluronzuur en glycerine. Dit zijn geweldige ingrediënten voor het gezicht, omdat ze de huid laten ademen en waarschijnlijk niet bijdragen aan acne.

En vergeet ook niet de rest van je lichaam te hydrateren. “Voor het lichaam in de winter raad ik aan een dikkere crème te gebruiken die uit een pot of tube komt in plaats van een pomp”, zegt Wesley. “Lotions die uit een pomp komen, zijn meestal dunner en wateriger, dus ze kunnen na het aanbrengen vaak gewoon van het huidoppervlak verdampen en zijn niet dik en hydraterend genoeg.”

Wat je lippen betreft, kan een vochtinbrengende balsem (zoals vaseline of een andere zalf) droge, gebarsten lippen helpen genezen en voorkomen dat ze kloven, volgens de AAD.

VERWANT: Hoe u uw huidverzorgingsroutine kunt aanpassen voor de winter, afhankelijk van uw huidtype

6. Bevochtig de handen regelmatig, vooral na het wassen

Handen wassen, zoals de CDC opmerkt, is van vitaal belang, vooral wanneer verkoudheid, griep en COVID-19 een bedreiging vormen. Maar “constant wassen zal ervoor zorgen dat de handen tegen een stootje kunnen”, zegt Linda Stein Gold, MD, een board-gecertificeerde dermatoloog in het Henry Ford Medical Center in West Bloomfield, Michigan.

Breng na elke wasbeurt handcrème aan, voegt Dr. Stein Gold toe. Ze raadt ook aan om waterdichte handschoenen te dragen om de handen te beschermen tijdens het afwassen of schoonmaken in huis.

Je kunt katoenen handschoenen aantrekken nadat je een vochtinbrengende crème hebt aangebracht om je huid te helpen de crème op te nemen, zegt Wesley.

VERWANT: Waarom goed handen wassen essentieel is tijdens het koude en griepseizoen

7. Breng zonnebrandcrème aan – zelfs op grijze winterdagen

Op heldere winterdagen reflecteert sneeuw de zonnestralen, wat op zijn beurt je UV-blootstelling vermenigvuldigt, volgens de Skin Cancer Foundation. UV-stralen zijn in verband gebracht met huidkanker, zonnebrand en vroegtijdige huidveroudering (zoals rimpels, leerachtige huid en levervlekken), volgens de American Cancer Society.

Dat betekent dat of u nu op de hellingen bent, in de sneeuw speelt of tijdens een boodschappenrun over een parkeerplaats loopt, het is net zo belangrijk om zonnebrandcrème aan te brengen in het barre winterweer als in de zomer.

Laat je ook niet misleiden door donkere, sombere dagen in de winter. Volgens de Skin Cancer Foundation kan tot 80 procent van de schadelijke UV-stralen van de zon wolken doordringen en toch schade aanrichten.

Breng voordat je naar buiten gaat een breedspectrum zonnebrandcrème aan met een SPF van 30 of hoger met waterbestendigheid en hydraterende ingrediënten zoals lanoline of glycerine op alle blootgestelde delen van je lichaam, zegt de Skin Cancer Foundation.

VERWANT: Is het echt nodig om zonnebrandcrème binnenshuis te dragen?

8. Draag geschikte, comfortabele, niet-irriterende kleding

Veel stoffen voor koud weer kunnen een droge winterhuid verergeren. “Voorkom dat wol en ruwe kleding je huid direct raken”, zegt Stein Gold. “Hierdoor kan een droge huid geïrriteerd raken en gaan jeuken.”

Draag in plaats daarvan lichte lagen gemaakt van zachte, ademende materialen (zoals katoen of zijde) direct tegen uw huid. Trek daarna je zwaardere, warmere truien aan, beveelt de AAD aan.

Bescherm uw handen tegen de koude winterlucht met handschoenen of wanten. Als wollen handschoenen te irriterend zijn, probeer dan leren handschoenen, stelt Wesley voor.

9. Vergeet niet goed te eten en gehydrateerd te blijven

Verwacht geen drastische resultaten, maar misschien is het mogelijk om je huid van binnenuit een beetje te hydrateren. “Gehydrateerd blijven door veel vocht te drinken, zoals water, is een van de beste dingen die je via een dieet kunt doen om uitdroging te voorkomen”, zegt Wesley. Een kleine studie, gepubliceerd in augustus 2015 in Klinische, cosmetische en onderzoekende dermatologieontdekte dat mensen met een lage waterinname een positieve invloed konden hebben op de hydratatie van hun huid door meer water te drinken (in dit geval twee liter water meer dan hun gebruikelijke dagelijkse inname).

Uw dieet kan ook een rol spelen. “Door bewerkte voedingsmiddelen en suikers te vermijden en hele voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan essentiële vitamines, mineralen en vetzuren, blijven het lichaam en de huid gezond”, zegt Wesley.

VERWANT: Waarom uitdroging nog steeds een risico is in de winter

10. Dep jezelf droog en sluit vervolgens vocht in

Dep je handen droog na het wassen, zegt Hayag. De AOCD zegt dat door de huid droog te deppen of te deppen in plaats van erover te wrijven, meer vocht wordt vastgehouden.

Doe hetzelfde bij het afdrogen na het douchen, adviseert Stein Gold: “Dep de huid droog en breng binnen een paar minuten na het baden een dikke vochtinbrengende crème aan om het water in de huid te verzegelen.”

Een laatste woord over een gezonde winterhuid

Als je na het proberen van deze tips voor een gezonde huid nog steeds droogheid, ongemak en irritatie ervaart, stelt Stein Gold voor om een ​​vrij verkrijgbare 1 procent hydrocortisoncrème te gebruiken. “Als u binnen een paar dagen geen verbetering ziet, overleg dan met uw arts”, zegt Stein Gold. Mogelijk hebt u een vochtinbrengende crème op recept nodig om de uitdrogende effecten van de winter op uw huid te overwinnen, of uw droge huid kan een teken zijn van een huidaandoening die moet worden aangepakt, aldus de AAD.

Vergelijkbare berichten