Nieuwe studie toont de positieve impact van knoflook op het cholesterol- en bloedsuikerniveau aan

Nieuwe studie toont de positieve impact van knoflook op het cholesterol- en bloedsuikerniveau aan

Houd je van knoflook? Hier is een goede reden om er meer van in je dieet te krijgen: het eten van knoflook kan de cholesterol- en bloedsuikerspiegel helpen verbeteren, volgens een grote nieuwe meta-analyse, gepubliceerd in het tijdschrift Voedingsstoffen.

De huidige analyse bundelde de resultaten van 29 onderzoeken met een totaal van meer dan 1.500 deelnemers. Onderzoekers hebben alleen gerandomiseerde controlestudies opgenomen waarin knoflook werd vergeleken met een placebocontrole, wat de gouden standaard is voor elk onderzoeksontwerp en betekent dat de meta-analyse van hoge kwaliteit is, zegt Alyssa Kwan, RD, een geregistreerde diëtist die werkt met mensen op de cardiovasculaire ICU en operatie-eenheden bij Stanford Health Care in Californië.

Een grote hoeveelheid bewijsmateriaal bevestigt de voordelen van knoflook

Over het geheel genomen komen de bevindingen overeen met wat eerdere onderzoeken hebben aangetoond: knoflook leidt tot enige verlaging van de A1C-waarden en een kleine verlaging van het LDL-cholesterol (of ‘slechte’ cholesterol), zegt Matthew Badgett, MD, een integratieve gezondheidsarts bij de Cleveland Clinic in Ohio. die niet bij het onderzoek betrokken was.

Hemoglobine A1C is een bloedtest die de gemiddelde bloedsuikerspiegel van een persoon over de afgelopen twee tot drie maanden laat zien.

Alle geïncludeerde onderzoeken waarin naar de A1C-waarden werd gekeken, vonden een afname in de groep die knoflook gebruikte, en de gemiddelde verlaging van het LDL-cholesterol over de onderzoeken heen was 8,2 punten, zegt Dr. Badgett.

Dat is een bescheiden voordeel als het gaat om het verlagen van het ‘slechte’ cholesterol, hoewel veel onderzoeken waarschijnlijk te kort waren om het volledige voordeel van knoflook aan te tonen, zegt hij.

“We moeten het LDL vaak verlagen van 150 naar 200, tot minder dan 70 bij patiënten met een hoog risico, en soms zelfs meer”, zegt Badgett.

Knoflook heeft een lange geschiedenis in de traditionele geneeskunde

Knoflook wordt al duizenden jaren gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen, lang voordat onderzoeken als deze werden uitgevoerd, zegt Elisabetta Politi, MPH, RD, die werkt als gecertificeerde diabetes-voorlichter bij Duke Health in Durham, North Carolina.

De plant maakt deel uit van de alliumfamilie, waartoe ook uien, lente-uitjes, sjalotten, bieslook en prei behoren. Groenten uit deze familie bevatten hoge concentraties zwavelverbindingen, waaronder allicine, alliine en methylallyltrisulfide, die bijdragen aan de gezondheidsvoordelen.

Uit eerder onderzoek blijkt dat knoflook de bloeddruk kan helpen verbeteren, ontstekingen bij aandoeningen zoals artritis kan verminderen en schimmelaandoeningen zoals voetschimmel kan bestrijden.

De studie had enkele beperkingen

Over het geheel genomen heeft de analyse een aantal sterke en zwakke punten waarmee rekening moet worden gehouden bij het bekijken van de bevindingen, zegt Badgett.

Voor een meta-analyse was het aantal deelnemers klein – wat vaak een probleem is bij supplementenstudies, omdat ze meestal niet veel mensen inschrijven.

Bovendien zijn de knoflooksupplementen die in de verschillende onderzoeken zijn onderzocht extreem variabel, wat de analyse verzwakt en waarschijnlijk het voordeel van knoflook zwakker doet lijken dan het is, zegt Badgett.

“Weten we echt of alle supplementen de hoeveelheden knoflook bevatten die ze beweerden?” hij vraagt. De Amerikaanse Food and Drug Administration houdt toezicht op supplementen, maar vanwege de beperkte middelen analyseert het bureau deze producten niet routinematig om er zeker van te zijn dat ze bevatten wat er op het etiket staat vermeld.

Knoflook kan helpen als onderdeel van een plan dat veranderingen in levensstijl en medicijnen omvat

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat knoflook veilig en gezond is en enig voordeel oplevert. Zonder grotere veranderingen in levensstijl zal het echter waarschijnlijk geen significante impact hebben op je gezondheid, zegt Badgett.

“Maar het kan een klein onderdeel zijn van een effectief plan”, zegt hij.

Kwan is het ermee eens dat, hoewel de analyse suggereert dat knoflook gunstig kan zijn voor het verbeteren van de cholesterol- en bloedsuikerspiegel, er meer bewijsmateriaal, waaronder grotere onderzoeken, nodig is om aan te tonen dat knoflook deze voordelen veroorzaakt.

Wat is beter: een knoflooksupplement nemen of voedsel met knoflook eten?

Er zijn veel soorten knoflook, waaronder knoflookextracten, knoflookverbindingen, knoflookpoeder, rauwe knoflook en gekookte knoflook, zegt Badgett.

De deelnemers consumeerden tussen de 300 en 22.400 milligram knoflookpoedertabletten. Binnen dat bereik kunnen we bij de maaltijden eten als we genoeg van knoflook houden, zegt hij.

“Maar het probleem met het eten van knoflook is dat in het onderzoek naar de dagelijkse consumptie is gekeken, en ik zie zelden dat mensen elke dag consequent knoflook eten”, zegt Badgett. Mensen zouden eerder consistente resultaten zien door een dagelijks supplement te nemen, voegt hij eraan toe.

“Voor cliënten die knoflook niet goed verteren of de smaak ervan niet lekker vinden, raad ik wel supplementen aan. Maar vanwege de variaties in de kwaliteit van de supplementen en de kosten, denk ik dat het gebruik van knoflookpoeder in voedsel om een ​​gelijkwaardige hoeveelheid binnen te krijgen de voorkeur verdient – ​​als je van de smaak houdt en het verdraagt”, zegt Politi.

Tips van experts om meer knoflook aan uw dieet toe te voegen

Om de gezondheidsvoordelen van knoflook te benutten, moet je elke dag ongeveer 3 tot 6 gram eten – of één tot twee kruidnagels, als je van vers houdt – zegt Brogan Taylor, RD, een geregistreerde diëtist bij Banner Health in Phoenix, Arizona.

Voor haar cliënten raadt Taylor aan om verse knoflook, gehakt of geplet, aan voedsel toe te voegen om van alle potentiële voordelen te profiteren.

Knoflook is ook een geweldige manier om voedsel op smaak te brengen als je natrium probeert te verminderen, voegt ze eraan toe.

Hier zijn een paar ideeën om meer knoflook in uw dieet op te nemen.

Chili, soepen en stoofschotels Voeg knoflook toe voor extra smaak en gezondheidsvoordelen, zegt Taylor.

Eiwitten en groenten Kook eiwitten zoals kip of magere stukken vlees met knoflook en bij het braden of sauteren van groenten, zegt Taylor. “Het is ook een goede smaakmaker om toe te voegen aan saladedressing en marinades.

Brood Wie houdt er niet van lookbrood? Je kunt ook geplette tomaat of je favoriete marinara toevoegen om bruschetta te maken, zegt Politi.

Pesto Rauwe knoflook is essentieel in pestosaus, die wordt gemaakt met olijfolie, basilicum, Parmezaanse kaas en noten (meestal pijnboompitten). Het is een eenvoudige en heerlijke mediterrane pastasaus die gezond is voor het hart, zegt Politi.

Vergelijkbare berichten