Hoe je schaamte en stigmatisering kunt verminderen als je een SOA hebt

Hoe je schaamte en stigmatisering kunt verminderen als je een SOA hebt

Als u in de Verenigde Staten een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) heeft, bent u niet de enige.

Volgens een rapport uit 2023 van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ondergaat het land momenteel een epidemie van SOA’s (ook wel seksueel overdraagbare infecties of SOA’s genoemd). Die analyse schat dat het aantal soa’s tussen 2017 en 2021 met 7 procent is gestegen, van 2,37 miljoen gevallen naar 2,53 miljoen in vier jaar, en de gegevens suggereren dat de verspreiding van deze ziekten ‘geen tekenen van vertraging’ vertoont.

CDC-wetenschappers constateren een bijzonder schokkende toename van syfilis en congenitale syfilis (wanneer een baby met de ziekte wordt geboren) tussen 2020 en 2021, toen de gevallen met 32 ​​procent omhoogschoten. Gedurende dat jaar stegen de chlamydia- en gonorroe-infecties ook met ongeveer 4 tot 5 procent.

SOA’s stijgen sterk onder oudere Amerikanen

Terwijl de soa-cijfers onder zowel mannen als vrouwen zijn toegenomen, waarschuwt de CDC dat vrouwen onevenredig vaak de langetermijngevolgen van deze infecties dragen. In sommige gevallen kunnen ze onvruchtbaarheid veroorzaken. De anatomie van een vrouw is kwetsbaarder voor bacteriën en virussen dan die van een man, en vrouwen hebben ook minder kans op symptomen, waardoor soa’s langere tijd onopgemerkt en onbehandeld kunnen blijven.

Veel voorkomende soorten vaginale infecties

Minder nadruk op SOA-bewustzijn naarmate de gevallen toenemen

De CDC suggereert dat het hoge aantal soa’s een gevolg kan zijn van de nationale verklaring die op 11 mei 2023 een einde maakte aan COVID-19 als een noodsituatie voor de volksgezondheid. Tests, screenings en behandelingen stopten tijdens de pandemie, dus veel van deze Het kan zijn dat infecties onopgemerkt zijn gebleven en zich hebben verspreid. Naarmate mensen voor zorg naar zorginstellingen zijn teruggekeerd, zijn er meer soa’s gemeld.

Een andere factor is volgens de CDC dat volksgezondheidsmiddelen voor beleid als het opsporen van soa-contacten en onderwijsprogramma’s werden gebruikt om de verspreiding van COVID-19 te bestrijden. Dat heeft mogelijk geleid tot een afname van het bewustzijn en de kennis, wat zou kunnen bijdragen aan de toename van het aantal gevallen.

“Het onderwerp is erg gestigmatiseerd – er zit veel schaamte omheen”, zegt Sophie Miller, die haar diagnose van herpes deelde in een bericht op TikTok in het najaar van 2023.

Binnen een paar weken werd de openhartige post van de 21-jarige meer dan 10 miljoen keer bekeken – een duidelijk teken dat mensen zich zorgen maken over soa’s en een plek zoeken waar ze een open discussie over het onderwerp kunnen voeren, steun kunnen krijgen en een steuntje in de rug kunnen krijgen. beter inzicht in de gevolgen van het krijgen van een infectie. Kijkers uitten verwarring over wat een SOA werkelijk betekent voor hun eigen gezondheid en die van hun partner.

SOA’s, stigmatisering en geestelijke gezondheid bij LGBTQ+-jongeren: wat is het verband?

Uit onderzoek is gebleken dat mensen de neiging hebben het risico op een soa te onderschatten, en dat zowel patiënten als zorgverleners terughoudend kunnen zijn om het onderwerp ter sprake te brengen tijdens routinecontroles. Maar onwetendheid gecombineerd met stilte is een recept voor het vergroten van de verspreiding van soa’s.

Overwin het stigma door de feiten te leren kennen

“Mensen (bij wie een SOA is vastgesteld) schamen zich dat ze op de een of andere manier beschadigd zijn en dat niemand ze in de toekomst meer wil hebben”, zegt Lindsay Henderson, PsyD, een psycholoog in Pittsford, New York. Uit onderzoek is gebleken dat de angst voor stigmatisering mensen ervan weerhoudt zich te laten testen of te behandelen.

Weinig seksueel actieve tieners worden getest op seksueel overdraagbare aandoeningen

Door te leren over SOA’s en hoe beheersbaar ze meestal zijn, kun je die gevoelens van schaamte en angst helpen vervagen, zegt dr. Henderson.

Weet ten eerste dat het hebben van een SOA niets zegt over jou als persoon. Iedereen die seks heeft, kan een SOA krijgen. Het maakt niet uit hoe oud je bent of wat je seksuele identiteit of geaardheid is. Economische status, opleidingsniveau, één of meerdere partners: iedereen kan mogelijk een SOA krijgen.

Ten tweede: onthoud dat weinig SOA’s levensbedreigend zijn. “Met de juiste behandeling hebben (de meeste SOA’s) zeer weinig gevolgen voor de gezondheid. Mensen kunnen het hebben van een SOA gaan zien als een ongemak waar ze op een gepaste en verantwoorde manier mee om kunnen gaan”, zegt Henderson.

Ondanks dat je een SOA hebt, kun je een goed leven leiden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn de meeste SOA’s behandelbaar, en sommige (waaronder syfilis, gonorroe, chlamydia en trichomoniasis) zijn te genezen. SOA’s waarvoor nog geen genezing bestaat, waaronder hepatitis B, herpes simplex-virus, HIV en humaan papillomavirus, kunnen met de juiste zorg nog steeds beheersbaar zijn.

Goed leven met HPV: 5 stappen voor veiliger seks

Raadpleeg deze bronnen voor meer feiten over de verschillende soorten SOA’s:

Zoek medische hulp om uw gezondheid onder controle te krijgen

Als u bang bent dat u mogelijk een seksueel overdraagbare aandoening heeft, raadpleeg dan een zorgverlener. Vertrouw niet alleen op de informatie die u online vindt.

“Het internet kan algemene hulpmiddelen bieden, maar een arts kan specifiek met je bespreken wat er aan de hand is en ook empathisch zijn”, zegt Henderson. ‘Een medische professional kan je helpen inzien dat je geen slecht mens bent. Het is geen levenslange gevangenisstraf.”

Een zorgverlener kan u ook vertellen:

  • Welke behandelmogelijkheden zijn er voor u beschikbaar
  • Hoe u het risico op overdracht van de infectie op andere mensen kunt verminderen
  • Hoe u het beste kunt voorkomen dat u nog meer SOA’s krijgt of opnieuw geïnfecteerd raakt met een geneesbare SOA die u al heeft gehad

Als u het niet prettig vindt om met uw huisarts te praten of er momenteel geen heeft, zoek dan naar een SOA- of seksuele gezondheidskliniek bij u in de buurt voor diagnose, behandeling en advies over het beschermen van uw seksuele gezondheid in de toekomst.

Planned Parenthood is een goede bron voor testen en behandeling. Door uw postcode in te voeren in de zoekfunctie op de website van de organisatie, kunt u een gezondheidscentrum bij u in de buurt vinden dat deze diensten aanbiedt. De CDC heeft een soortgelijk instrument.

FDA keurt nieuw ondergoed goed dat het risico op SOA’s die via orale seks worden overgedragen, vermindert

Daarnaast heeft de CDC screeningaanbevelingen op basis van geslacht en seksuele voorkeuren.

Voor degenen die terughoudend zijn om een ​​gezondheidscentrum te bezoeken, zijn er thuistests beschikbaar voor veel van de meest voorkomende infecties.

Uw partners moeten snel op de hoogte zijn van SOA’s

Je bent het beschaamd over jezelf heen, toch? Dat is belangrijk, want als stigma je ervan weerhoudt om met je partners te praten, breng je anderen in gevaar.

In een in 2023 gepubliceerd onderzoek waarbij ruim 1.800 jongeren betrokken waren, onderzochten onderzoekers de moeilijkheden die geïnfecteerden ondervinden bij het op de hoogte stellen van hun partners. “Mensen zouden het (hun partner) niet willen vertellen uit angst voor afwijzing of schaamte”, zei een 20-jarige man in een interview.

“Het is nogal moeilijk om het aan je partner te vertellen, ook al is het geen HIV,” zei een 20-jarige vrouw, eraan toevoegend dat het op de hoogte brengen van een partner een “deal breaker” kan zijn en een relatie kan beëindigen.

Het informeren van partners is essentieel om de verspreiding van soa’s tegen te gaan, zodat seksueel actieve mensen de tests en behandeling krijgen die ze nodig hebben om gezond te blijven.

Hulpbronnen voor seksuele gezondheid

Hoewel het lastig kan zijn om een ​​partner op de hoogte te stellen, kunnen deze tips helpen:

Wees zakelijk. Zodra u de feiten over uw SOA-diagnose kent en het gevoel heeft dat u zelf de controle heeft, is het tijd om het aan uw partner of partners te vertellen. “Je wilt kalm en zelfverzekerd overkomen, niet beschaamd of getraumatiseerd”, zegt Henderson. Jouw kalmte kan de ander of mensen helpen om rustiger met het nieuws om te gaan.

Overweeg om een ​​afspraak voor de gezondheidszorg te maken met uw partner. Als je een betrokken partner hebt, wil je het idee overbrengen dat de SOA iets is waar je samen mee om kunt gaan, zegt Henderson. In dergelijke situaties kan het zinvol zijn om samen naar een zorgverlener te gaan om al uw vragen beantwoord te krijgen.

Als uw partner echter weigert medische hulp in te roepen, kunt u hem wellicht de juiste medicijnen brengen. Dit wordt versnelde partnertherapie genoemd en de CDC ondersteunt dit als een optie voor gevallen van chlamydia en gonorroe. Controleer of uw staat dit toestaat.

Probeer face-to-face te praten. Als u dicht bij deze persoon staat, praat dan persoonlijk, niet via digitale middelen. “Geen sms-berichten, e-mails of zingende telegrammen”, adviseert Jenelle Marie Pierce, uitvoerend directeur van het STD Project.

Zelfs als u geen goede band heeft met uw partners, probeer dan persoonlijk te praten. Je kunt ze helpen de moeilijke informatie te verwerken, in plaats van ze er alleen mee te laten.

Maar het belangrijkste is om het uw seksuele partners te vertellen. U kunt ervoor kiezen om anonieme diensten te gebruiken die uw partners laten weten dat ze getest en mogelijk behandeld moeten worden, aldus de CDC. Bedrijven die SOA-testen uitvoeren, kunnen deze dienst ook aanbieden.

Advies voor praten met een oude of nieuwe partner

Als je een relatie hebt, kan het zijn dat je gaat twijfelen aan de trouw van je partner als je hoort dat je een SOA hebt. Maar voordat je van het ergste uitgaat, moet je bedenken dat SOA’s niet altijd snel de kop opsteken. Het kan zijn dat u of uw partner besmet is geraakt voordat u bij elkaar kwam, zonder dat u het doorhad.

De volgende richtlijnen van de Nemours Foundation kunnen u helpen bij het praten met een oude partner of een nieuwe partner:

Verplaats jezelf in de plaats van de ander. Wat zou je willen dat iemand anders zou doen en zeggen als hij of zij zijn SOA-diagnose met jou zou delen?

Kies voor een directe, eerlijke en open benadering. Vertel welke SOA je hebt en hoe je die hebt opgelopen, als je dat weet. Als u bereid bent te praten en vragen te beantwoorden, kunt u uw partner op zijn gemak stellen.

Geef het gesprek de tijd en ruimte om op natuurlijke wijze te verlopen. Luister aandachtig in plaats van voortdurend te praten. Het kan zijn dat uw partner geschokt of in paniek is, of veel vragen heeft. Of misschien willen ze gewoon over het nieuws nadenken.

Zet een oude partner niet onder druk om onmiddellijke beslissingen te nemen over seks of uw relatie. Misschien wil je acceptatie en geruststelling nadat je zo’n moeilijk onderwerp hebt aangesneden, maar je partner heeft misschien ademruimte nodig. Wees bereid om iets te zeggen als: ‘Ik besef dat je hier waarschijnlijk allemaal over wilt nadenken’, en geef ze daar dan de ruimte voor.

Sta open voor vragen. Geef uw partner zo goed mogelijk feiten over de ziekte. Maar als u niet al hun vragen kunt beantwoorden, stel dan voor dat ze een zorgverlener raadplegen – en niet alleen online zoeken – voor meer informatie.

Zelfs als je al deze stappen volgt, verlopen gesprekken over soa’s misschien niet altijd zoals je hoopt. Je hebt geen controle over hoe anderen denken of voelen.

Ongeacht de uitkomst met wie dan ook, wees er trots op eerlijk te zijn over SOA’s. Volgens Henderson: “Door (deze gesprekken) te voeren, ben je een van de sterke mensen. Je maakt echt een verschil in het gesprek (over het bestrijden van) stigma.”

Aanvullende rapportage door Milly Dawson.

Vergelijkbare berichten