Slapeloosheid na COVID-19 is waarschijnlijk, volgens een nieuw onderzoek

Slapeloosheid na COVID-19 is waarschijnlijk, volgens een nieuw onderzoek

Veel mensen met COVID-19 lijken na een paar ongemakkelijke dagen, of misschien een paar weken, relatief gemakkelijk verder te kunnen gaan met hun leven.

Maar slaapproblemen in de maanden na COVID-19 kunnen een groter probleem zijn dan uit eerder lang COVID-onderzoek is gebleken.

Voor een studie gepubliceerd op 4 februari 2024, in Grenzen van de volksgezondheidhebben wetenschappers in Vietnam meer dan 1.000 mensen ondervraagd die hersteld waren van COVID-19 waarvoor geen ziekenhuisopname nodig was; geen van hen had een voorgeschiedenis van slapeloosheid of psychiatrische aandoeningen.

Iets meer dan 76 procent meldde dat ze binnen zes maanden na hun eerste infectie last hadden van slapeloosheid, ontdekten de onderzoekers. Van deze patiënten zei bijna 23 procent dat hun slapeloosheid ernstig was.

“De resultaten van het huidige onderzoek bevestigen de hoge prevalentie van slapeloosheid bij overlevenden van COVID-19 met geen of milde symptomen die geen ziekenhuisopname vereisten”, schreef Huong Thi Xuan Hoang, een onderzoeker aan de school voor verpleegkunde aan de Phenikaa Universiteit in Hanoi, Vietnam. , en haar studiecoauteurs.

Hoang en haar onderzoeksteam merkten op dat onder de studiedeelnemers mensen met een depressie of angst meer dan drie keer zoveel kans hadden op slapeloosheid. Ze observeerden ook een “statistisch hoger percentage slapeloosheid” bij de bijna 12 procent van de proefpersonen die al bestaande chronische aandoeningen hadden, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.

Na COVID-19 kunnen zich een reeks slaapproblemen voordoen

Voor de analyse vulden 1.056 volwassenen (gemiddelde leeftijd 33 jaar en iets meer dan tweederde was vrouw) tussen juni en september 2022 een enquête in met de vraag hoe goed ze sliepen, hoe lang ze sliepen en hoe gemakkelijk het was om in slaap te vallen in de afgelopen twee jaar. weken vergeleken met vóór het oplopen van COVID-19.

In het onderzoek werden ook de symptomen van angst, depressie en stress gemeten, en werden de kenmerken van de patiënt vastgelegd, waaronder leeftijd, geslacht, chronische aandoeningen en de ernst van de COVID-ziekte.

De helft van de deelnemers zei dat ze ’s nachts na de infectie vaker wakker werden, terwijl een derde zei dat ze het moeilijker vonden om in slaap te vallen, slechter sliepen en minder lang sliepen.

Hoang en haar medewerkers benadrukten dat de ernst van de infectie niet leek overeen te komen met de ernst van de slaapverstoring.

Ze erkenden ook bepaalde beperkingen in het onderzoek; het was bijvoorbeeld gebaseerd op gegevens die door deelnemers waren gerapporteerd (versus gegevens uit directe observaties van onderzoekers). Ze wijzen er ook op dat het onderzoek niet heeft bewezen dat COVID-19 slapeloosheid veroorzaakt, maar simpelweg dat er een verband bestaat.

Slaap niet vanwege je slaapproblemen, zeggen experts

Als u last heeft van slapeloosheid als gevolg van COVID-19, negeer dit dan niet, zeggen experts: zoek hulp.

“Het hele punt (van de studie) is dat COVID, ook al is het mild, in verband kan worden gebracht met slapeloosheid”, zegt Abhinav Singh, MD, medisch directeur van het Indiana Sleep Center in Greenwood en klinisch assistent-professor aan het Marian University College of Medicine. in Indianapolis. “Mensen die COVID hebben gehad, moeten zich hiervan bewust zijn en vroeg hulp zoeken voor hun slapeloosheid. Laat dit probleem niet ontkiemen. Slaap niet vanwege uw slaapproblemen. Zoek vroeg actie en ga weer goed slapen.”

Dr. Singh, die niet betrokken was bij het onderzoek, bevestigt dat het aanpakken van slaapproblemen vooral dringend kan zijn voor mensen met geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en angst, die vatbaarder kunnen zijn voor slapeloosheid. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat optimale slaap verband houdt met een hoog welzijnsniveau.

Probeer deze strategieën voor een betere slaap

In gevallen van milde slapeloosheid, zo schreven Hoang en haar co-auteurs van het onderzoek in hun paper, kan een betere slaap het gevolg zijn van ‘eenvoudige handelingen’, zoals een warme douche nemen voor het slapengaan, je telefoon minstens een uur voor het naar bed gaan uitschakelen, 30 minuten per dag sporten (maar niet vlak voor het naar bed gaan) en cafeïne vermijden na 16.00 uur

Vrij verkrijgbare slaapmiddelen kunnen helpen, maar als de slapeloosheid aanhoudt, moet iemand een arts of slaaptherapeut raadplegen.

Voor degenen die hulp zoeken bij een medische professional noemt Singh cognitieve gedragstherapie (CGT) de ‘gouden standaard’ voor de behandeling van slapeloosheid. CBT richt zich op het identificeren van gedachten, gevoelens en gedragingen die bijdragen aan de symptomen van slapeloosheid.

‘Slaap is leven’, zegt Singh. “Je lichaam heeft slaap nodig om te overleven. Als je het kwijt bent, betekent dit dat er iets in de weg zit en dat we moeten vinden wat het is en het moeten verwijderen.’

Vergelijkbare berichten