Voor overlevenden van kanker kan lichaamsbeweging de pijn aanzienlijk verminderen

Voor overlevenden van kanker kan lichaamsbeweging de pijn aanzienlijk verminderen

Overlevenden van kanker die regelmatig sporten, kunnen een aanzienlijke vermindering van aanhoudende pijn ervaren als gevolg van hun tumoren en behandelingen, suggereert een nieuwe studie.

De studie, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Melbourne in Australië, onderzocht de bewegingsgewoonten en pijnniveaus van meer dan 10.000 overlevenden van kanker en meer dan 51.000 volwassenen zonder enige voorgeschiedenis van tumoren. Ongeveer de helft van de volwassenen in elke groep kreeg het equivalent van minstens 150 minuten per week aan matige of krachtige fysieke activiteit, het minimum dat wordt aanbevolen volgens de Amerikaanse bewegingsrichtlijnen.

Vergeleken met kankeroverlevenden die niet minstens zoveel beweging kregen, hadden degenen die dat wel deden 16 procent minder kans op intense pijn, blijkt uit onderzoeksresultaten die op 12 februari in Kanker.

De proefpersonen hoefden niet alles uit de kast te halen om een ​​verbetering in hun pijnniveau te zien. De meerderheid van de mensen in het onderzoek – met en zonder kankergeschiedenis – meldde dat lopen hun belangrijkste vorm van lichaamsbeweging was.

Wat veroorzaakt pijn als gevolg van kanker?

“Pijn bij overlevenden van kanker komt vaak voor”, zegt Dawn Hershman, MD, professor en adjunct-directeur van het Herbert Irving Comprehensive Cancer Center van het Columbia University Medical Center in New York City.

“Het kan voortkomen uit een voortdurende behandeling, zoals hormonale therapieën die gewrichtspijn en stijfheid kunnen veroorzaken; het kan afkomstig zijn van eerdere behandelingen die de zenuwen en spieren aantasten; het kan afkomstig zijn van bestraling en operaties die de zenuwen kunnen aantasten; en voor sommigen kan het afkomstig zijn van kanker die zich naar andere delen van het lichaam heeft verspreid”, zegt Dr. Hershman, die niet betrokken was bij de nieuwe studie.

Oefening kan ook de pijn verminderen bij mensen die nooit kanker hebben gehad

De omvang van de pijnvermindering geassocieerd met lichaamsbeweging was vergelijkbaar voor overlevenden van kanker en voor personen zonder enige voorgeschiedenis van kanker, zo bleek uit de studie.

“Over het algemeen hebben mensen die actiever zijn minder pijn”, zegt de hoofdauteur van het onderzoek, Christopher Swain, PhD, een fysiologieonderzoeker aan de Universiteit van Melbourne in Australië. “Dit kan verband houden met enkele van de specifieke voordelen van lichaamsbeweging, zoals de biochemische, neuromusculaire of psychologische effecten.”

Oefening kan op dezelfde manier in het lichaam werken om pijn te verminderen, ongeacht of mensen een voorgeschiedenis van kanker hebben, zegt Hershman.

“Fysieke activiteit kan centrale effecten hebben op pijnpaden en kan ook biologische effecten hebben die de hoeveelheid zuurstof die weefsels krijgen verbeteren”, zegt ze. “Het kan het gewicht verminderen waardoor de pijn kan toenemen, en het kan ook psychologische effecten hebben bij het verbeteren van de stemming en het verminderen van vermoeidheid, het verbeteren van de slaap en het verminderen van angst.”

Kies elke oefening die u leuk vindt en die u regelmatig kunt doen

Eén beperking van het onderzoek is dat het niet bedoeld was om te bewijzen of en hoe specifieke soorten of hoeveelheden activiteit de pijnniveaus direct zouden kunnen verminderen. Het is ook mogelijk dat tenminste een deel van het verband tussen activiteitsniveaus en pijnniveaus te wijten is aan het feit dat gezondere mensen minder bronnen van pijn hebben en gemakkelijker kunnen trainen.

Toch onderstrepen de resultaten dat pijnvermindering een van de vele andere voordelen kan zijn van lichamelijk actief zijn, in welke mate dan ook, zegt dr. Swain.

“Ik zou willen voorstellen om op regelmatige basis activiteiten uit te voeren die je leuk vindt en kunt doen, in plaats van je te richten op een specifiek type of bepaalde hoeveelheid”, stelt Swain voor. “Dit kan inhouden dat je met een vriend of familielid door de buurt loopt, of, als je daar zin in hebt, gaat joggen in een park – wat je maar leuk vindt.”

Vergelijkbare berichten