7 tips om een ​​vriend die pijn heeft te troosten

7 tips om een ​​vriend die pijn heeft te troosten

Moeilijke tijden doormaken, zoals het omgaan met een echtscheiding, de dood van een dierbare, een moeilijke diagnose of het verlies van een baan, kan een uitdaging zijn.

Kijken naar iemand waar je om geeft, kan een even grote uitdaging zijn. Precies weten wat je moet zeggen of hoe je voor die vriend moet verschijnen, is niet altijd eenvoudig – en als je er moeite mee hebt, ben je niet de enige.

TikToker en geluksschrijver Stephanie Harrison (@stephaniehson) plaatsten in januari een video over dit onderwerp die meer dan 633.000 views opleverde. “In een poging om hun pijn en ons eigen ongemak te verlichten, doen we ze soms per ongeluk pijn”, zegt ze in de video. Eén fout waar ze op wijst, is het negeren van het moeilijke dat je vriendin doormaakt.

Vermijd deze valkuil en vertel hen eenvoudigweg dat u er voor hen bent. “Vraag wat voor soort ondersteuning ze van je nodig hebben”, zegt Lea Trageser, een erkende huwelijks- en gezinstherapeut en eigenaar van Helix Marriage and Family Therapy in Hyde Park, New York. “Dit helpt bij het opstellen van een routekaart van hoe je hen het beste door de moeilijke tijd heen kunt ondersteunen.”

Ze willen misschien dat je advies en begeleiding biedt, ze willen misschien dat je gewoon luistert terwijl ze praten over wat ze doormaken, of ze zijn misschien op zoek naar een pauze en afleiding.

Er een gewoonte van maken om contact op te nemen met vrienden in nood heeft waarschijnlijk voordelen voor jullie beiden. Onderzoek toont aan dat volwassenen met sterke vriendschappen over het algemeen een beter algemeen welzijn hebben dan volwassenen die dat niet hebben – en elkaar steunen bij uitdagingen kan een geweldige manier zijn om een ​​vriendschap te versterken.

Wat maakt een relatie gezond?

Hier zijn enkele andere suggesties van erkende therapeuten over meer manieren waarop u een vriend in nood kunt helpen en ondersteunen.

1. Laat ze beslissen wanneer ze willen praten

“Op sommige dagen willen mensen die moeilijke tijden doormaken hun situatie misschien niet bespreken of hebben ze misschien niet de energie om erover te praten”, zegt George Blackall, PsyD, een klinisch kinderpsycholoog bij het Penn State Health Children’s Hospital in Hershey, Pennsylvania.

In plaats van iemand te vragen om met je te delen wat hij of zij doormaakt, raadt Blackall je aan iets te zeggen als: “Als je ooit zin hebt om te praten, zou ik graag luisteren.”

Hij legt uit: “Het is een vriendelijk gebaar om je dierbare te laten weten dat je aan hem of haar denkt en dat je er voor hem of haar zult zijn wanneer hij of zij er klaar voor is om te praten.”

2. Valideer wat ze doormaken

“Als je ziet dat een dierbare pijn lijdt, is het vaak je instinct om in de probleemoplossende modus te gaan. Voor veel van de problemen in het leven bestaan ​​echter geen oplossingen, en nog vaker hebben mensen die ook niet Echt Ik wil advies”, zegt Trageser. “In plaats daarvan kan het nuttig zijn om bevestiging te bieden van wat ze doormaken en hen te laten weten dat ze daarin niet de enige zijn.”

Bied aan om te luisteren naar alles wat je vriend(in) doormaakt (als hij of zij dit wil delen), en erken dat de moeilijke gevoelens die hij/zij heeft, reëel zijn.

3. Als je luistert, let dan op hoe je vriend(in) zijn emoties beschrijft

Terwijl je naar je vriend(in) luistert, let dan op de gevoelens en emoties die hij of zij beschrijft. “De details van wat er aan de hand is, zijn in dit proces niet zo belangrijk”, zegt David Grammer, een erkende huwelijks- en gezinstherapeut en eigenaar van Grammer Family Therapy in Los Angeles. “Concentreer je gewoon op de emoties.”

Geef deze emoties vervolgens weer aan uw vriend(in) en zorg ervoor dat hij of zij weet dat zijn gevoelens terecht zijn. Zelfs als je het niet helemaal eens bent met hoe je vriend zich gedraagt ​​of reageert op de situatie waarin hij zich bevindt, kun je de emoties erachter valideren, zegt Grammer. (En je hoeft ze niet te vertellen dat je het niet eens bent met hun acties, tenzij ze je ernaar vragen.)

“Mensen bevestigen dat hun emoties redelijk zijn, is een verbindende activiteit en kan ervoor zorgen dat ze zich minder alleen voelen in hun problemen”, zegt Grammer.

Onderzoek ondersteunt dit ook. Uit één onderzoek is gebleken dat wanneer iemand feedback ontvangt die een negatieve emotie bevestigt, hij zich positiever voelt dan wanneer hij negatieve feedback over zijn emoties ontvangt.

4. Vraag of je iets kunt doen om te helpen

Als je eenmaal naar je vriend hebt geluisterd en hebt bevestigd wat hij of zij doormaakt, is het tijd om te vragen of je iets kunt doen om te helpen. Blackall wijst erop dat bepaalde traumatische gebeurtenissen, zoals het krijgen van een moeilijke diagnose of het omgaan met een sterfgeval in de familie, extreem tijdrovend en emotioneel uitputtend kunnen zijn.

Tips voor het omgaan met verlies

“Vaker wel dan niet zullen mensen praktische hulp nodig hebben”, zegt Blackall. “Vraag je geliefde of je boodschappen kunt halen, het gazon kunt maaien, de was kunt doen, oppassen of hem naar de volgende afspraak kunt brengen.” Deze gebaren hebben een dubbele plicht: ze laten de persoon zien dat je om hem geeft en nemen taken van hem of haar over.

5. Bied fysieke nabijheid als je kunt

Het is niet altijd mogelijk om fysiek aanwezig te zijn voor iemand – vooral als een vriend of geliefde ver weg woont – maar als het een optie is om in dezelfde kamer te zijn, kan het erg nuttig zijn.

“Een van de beste manieren om iemand te helpen, of het nu je kind, je partner of een vriend is, is door naast hem of haar te gaan zitten en hem te begeleiden in zijn pijn”, zegt Marisol Westberg, PhD, een gediplomeerd huwelijks- en gezinstherapeut en seksuoloog. en relatietherapeut in Portland, Oregon. “Wees stil en houd metaforisch of letterlijk hun hand vast terwijl ze huilen.”

Vraag echter wel of ze willen dat je erbij bent. En het is belangrijk om hen te vragen of ze zich op hun gemak voelen als ze vastgehouden of aangeraakt worden. Maar als ze ervoor openstaan, kan het bieden van fysieke nabijheid erg nuttig zijn.

6. Focus op vandaag

Elke keer dat je je vriend ziet, raadt Blackall aan om te vragen: “Hoe gaat het vandaag?” in plaats van een vager “Hoe gaat het?”

Tijdens een moeilijke tijd kan elke dag heel anders aanvoelen. Sommige dagen kunnen heel zwaar aanvoelen, terwijl andere juist lichter aanvoelen. Door wat specifieker te zijn wanneer je incheckt, kun je de focus op het heden leggen, wat kan helpen om de zaken minder overweldigend te laten voelen, zegt Blackall. Het geeft ook de subtiele boodschap af dat het oké is om je van dag tot dag anders te voelen.

7. Vergeet niet om met je vriend(in) ook over andere zaken te praten

“Voor velen kan zoiets als verdriet allesverslindend zijn”, zegt Blackall. Maar dit betekent niet dat verdriet – of iets anders waar je vriend(in) mee worstelt – het enige is waar ze de hele tijd over willen praten. “Soms moeten mensen tijdens moeilijke momenten onthouden dat ze zoveel rijke gebieden in hun leven hebben.”

Hoewel het goed is om regelmatig contact op te nemen met iemand die het moeilijk heeft, is het belangrijk om naar veel verschillende gebieden van zijn leven te vragen, en niet alleen naar wat hem of haar tegenhoudt. “Ik stel voor om tijdens hun vakantie te informeren naar hun baan, hun huis of wat hun vakantieplannen zijn”, zegt Blackall. “Dit geeft je geliefde de kans om over iets anders te praten.”

Een vriend verrassen met een tekst of briefje kan zijn of haar dag goed maken

Vergelijkbare berichten