Fietsen en fietsen gekoppeld aan een lager risico op kniepijn en knieartritis

Fietsen en fietsen gekoppeld aan een lager risico op kniepijn en knieartritis

Fietsen is niet alleen een goede cardiotraining met weinig impact. Een nieuwe studie suggereert dat het ook kniepijn en artritis kan helpen voorkomen.

Op middelbare leeftijd hadden mensen die op enig moment in hun leven aan fietsen of fietsen deelnamen, 17 procent minder kans op kniepijn en 21 procent minder kans op het ontwikkelen van symptomatische artritis in het kniegewricht, volgens onderzoeksresultaten gepubliceerd in Geneeskunde en wetenschap in sport en beweging.

“De natuurlijke geschiedenis van artrose is erg lang, waardoor het moeilijk is om de verschillende oefeningen die je gedurende je leven zult doen, te volgen, evenals hun impact op de gezondheid van gewrichten”, zegt de hoofdauteur van het onderzoek, Grace Lo, MD, universitair hoofddocent. van immunologie, allergie en reumatologie aan het Baylor College of Medicine in Houston, in een verklaring.

Artrose, de meest voorkomende vorm van artritis, kan zich naarmate je ouder wordt in één of beide knieën ontwikkelen en volgens Cleveland Clinic symptomen veroorzaken zoals pijn, zwelling en stijfheid in het kniegewricht. Hoewel sommige mensen weinig symptomen hebben, kunnen anderen zwelling en pijn ervaren die het moeilijk maken om dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals tuinieren of schoonmaken, of om door te werken.

Oefening met lage impact voor knieartrose

Er is geen remedie voor artritis van de kniegewrichten, maar artsen adviseren mensen vaak om oefeningen met een lage impact uit te voeren, zoals fietsen, zwemmen of wandelen – en activiteiten met een hoge impact zoals hardlopen of tennis te vermijden – om hun symptomen te helpen beheersen, aldus Cleveland Kliniek. Tot nu toe was het echter niet duidelijk welke oefeningen met weinig impact het beste zouden kunnen zijn voor het bevorderen van gezonde kniegewrichten.

Voor de nieuwe studie concentreerden onderzoekers zich specifiek op de potentiële voordelen van fietsen. Wetenschappers vroegen ruim 2.500 mensen of ze in vier periodes van hun leven fietsten of fietsten: 12 tot 18 jaar, 19 tot 34 jaar, 35 tot 49 jaar en 50 jaar en ouder.

Vervolgens namen onderzoekers röntgenfoto's van de deelnemers om te zoeken naar aanwijzingen voor artritis van de knie, ook wel radiografische osteoartritis (ROA) genoemd. Deelnemers beschreven ook eventuele kniepijn die ze ervoeren, waardoor wetenschappers mensen konden identificeren die lijden aan zogenaamde symptomatische radiografische osteoartritis (SOA) – wanneer mensen zowel röntgenfoto's hebben van artritis in het kniegewricht als symptomen zoals pijn en zwelling.

“Uit het onderzoek bleek dat mensen die op enig moment in hun leven fietsten minder kniepijn, ROA en SOA rapporteerden dan degenen die nooit fietsten,” zei Dr. Lo in de verklaring. “Bovendien rapporteerden degenen die wel fietsten, en dat gedurende hun hele leven, zelfs nog minder gevallen van alle drie.”

Fietsen voor knieartrose

Dit kan zijn omdat artrose gepaard gaat met verlies van spiermassa, spierfunctie en fysieke activiteitsniveaus, evenals mogelijk een toename van lichaamsvet, zegt Justin Keogh, PhD, universitair hoofddocent en universitair hoofddocent onderzoek van de faculteit gezondheidswetenschappen en geneeskunde aan de Bond University in Robina, Queensland.

“Dergelijke veranderingen maken het moeilijker om deel te nemen aan activiteiten van het dagelijks leven, en kunnen resulteren in een verhoogde belasting van het kniegewricht tijdens activiteiten zoals lopen, traplopen en hurken”, zegt Dr. Keogh, die niet betrokken was bij het onderzoek. nieuwe studie.

“Fietsen en andere vormen van lichaamsbeweging kunnen het artrose-gerelateerde verlies van spiermassa, spierfunctie en fysieke activiteit verminderen – wat op de lange termijn resulteert in een verbeterd symptoombeheer”, voegt Keogh toe.

Een beperking van het onderzoek is dat onderzoekers erop vertrouwden dat deelnemers hun trainingsgewoonten van tientallen jaren nauwkeurig konden herinneren en rapporteren, waardoor het mogelijk werd dat de resultaten werden beïnvloed door een defect geheugen. Het is ook mogelijk dat mensen die hun hele leven regelmatig fietsten andere gezonde gewoonten hadden die bijdroegen aan een lager risico op kniepijn of artritis in het kniegewricht.

Het onderzoek was ook niet bedoeld om de ideale frequentie, intensiteit of duur van fietssessies te bepalen voor het voorkomen of beheersen van knieartrose. Maar deelnemers aan de studie ondervonden voordelen van fietsen, twee tot vijf keer per week, gedurende 20 tot 60 minuten per sessie.

“Dit suggereert dat een verscheidenheid aan voorschriften voor fietsoefeningen nog steeds effectief kan zijn”, zegt Keogh. “De beste frequentie, intensiteit en duur van fietsen kan iets zijn dat iemand met artrose in de knie zelf moet bepalen.”

Zelfs als je al pijn hebt die verband houdt met artrose in de knie, is het nog niet te laat om te beginnen, zegt Scott Barbuto, MD, PhD, assistent-professor fysische geneeskunde en revalidatie aan het Columbia University Irving Medical Center in New York City, die er niet bij betrokken was in de nieuwe studie.

“Het versterken van de spieren rond het gewricht zal de stress helpen verlichten en zou moeten helpen bij pijn door artrose”, zegt Dr. Barbuto. “Natuurlijk zal de oefening de artritis die er al is niet wegnemen.”

Vergelijkbare berichten