Bloeddrukmedicijnen kunnen eczeem veroorzaken, suggereert onderzoek

Bloeddrukmedicijnen kunnen eczeem veroorzaken, suggereert onderzoek

Een nieuwe studie onder volwassenen van 60 jaar en ouder heeft een verband gevonden tussen het starten van bloeddrukmedicatie voor hoge bloeddruk en een verhoogd risico op het ontwikkelen van eczeem, een aandoening die wordt gekenmerkt door een droge, jeukende, ontstoken huid die vloeistof kan 'huilen'.

Het aantal nieuwe gevallen van eczeem bij oudere volwassenen is gestegen, maar onderzoekers weten niet zeker waarom. Om mogelijke oorzaken te onderzoeken, analyseerden wetenschappers van de Universiteit van Californië in San Francisco (UCSF) aan het begin van het onderzoek gegevens van meer dan 1,5 miljoen Britse volwassenen van 60 jaar en ouder zonder de diagnose eczemateuze dermatitis (eczeemgerelateerde huidontsteking).

“We ontdekten dat bloeddrukmedicijnen geassocieerd waren met een kleine toename van het aantal gevallen van eczemateuze dermatitis”, zegt Katrina Abuabara, MD, senior studieauteur en universitair hoofddocent dermatologie aan de UCSF.

De vereniging was het grootst onder mensen die diuretica en calciumantagonisten gebruikten; ze hadden een 16 tot 24 procent hoger risico op het ontwikkelen van eczeem. De kleinste associatie was voor ACE-remmers en bètablokkers, die het risico op het ontwikkelen van eczeem met 2 tot 4 procent verhoogden.

“Als een oudere volwassene dermatitis ervaart die niet op de behandeling reageert en uit klinisch onderzoek geen andere oorzaak blijkt, moeten artsen de risico's en voordelen van het wisselen tussen bloeddrukmedicijnen afwegen”, zegt Dr. Abuabara.

Geneesmiddelreacties zijn een veelvoorkomende oorzaak van eczeem

Adam Friedman, MD, hoogleraar dermatologie aan de George Washington School of Medicine and Health Sciences in Washington, DC, die niet betrokken was bij het onderzoek, zegt dat de resultaten niet sterk genoeg zijn om te bewijzen dat medicijnen tegen hoge bloeddruk eczeem veroorzaken.

Maar, voegt hij eraan toe, het onderzoek is nuttig bij het evalueren van een patiënt met onverklaard eczeem.

“Als we te maken hebben met een oudere patiënt die op latere leeftijd iets ontwikkelt dat op eczeem lijkt, vraag je je af: 'Wat kunnen de dingen zijn die dit kunnen zijn?'”, zegt Dr. Friedman.

Er kunnen een aantal redenen zijn voor eczeemachtige symptomen, variërend van andere ontstekingsziekten tot kanker of voedingstekorten. “Er moet ook rekening worden gehouden met medicijnreacties”, zegt Friedman. “Als iemand vijftien verschillende medicijnen gebruikt, is het nuttig om te weten dat bepaalde bloeddrukmedicijnen, zoals calciumantagonisten, de oorzaak kunnen zijn.”

Hoewel bekend is dat calciumkanaalblokkers andere reacties veroorzaken, zoals zwelling van de onderbenen, zegt Friedman dat de UCSF-studie de eerste is die de medicijnen in verband brengt met eczeem.

Omdat er veel verschillende vormen van eczeem zijn, zegt Abuabara dat het discutabel is of door medicijnen veroorzaakte huiduitslag die op eczeem lijkt, moet worden beschouwd als onderdeel van het eczeemspectrum of als afzonderlijke entiteiten.

“Naast bloeddrukmedicijnen veroorzaken medicijnen die het immuunsysteem moduleren en die worden gebruikt voor aandoeningen zoals psoriasis, artritis en darmziekten, evenals antivirale medicijnen en chemotherapieën, vaak eczemateuze medicijnuitslag”, zegt ze.

Een ouder wordende huid kan gevoelig zijn voor eczeem

Verschillende soorten eczeem hebben verschillende oorzaken. Het eczeem dat de proefpersonen in dit onderzoek ervaren, kan verband houden met veroudering.

“Onze huid heeft veel functies, en een daarvan is het buitenhouden van vocht en het binnenhouden ervan”, zegt Friedman. “Naarmate we ouder worden, neemt het vermogen van onze huid om die buitenste laag aan te maken af, dus het is een stuk gemakkelijker om je huid uit te drogen naarmate je ouder wordt. Als je krabt, kan dit, afhankelijk van je unieke make-up, een ontsteking veroorzaken, en dan is atopisch (allergisch) eczeem het gevolg van een echt droge huid.

Naarmate de huid ouder wordt, neemt ook het vermogen om irriterende stoffen van buitenaf af te weren af.

“Dit kan verband houden met antihypertensiva, omdat sommige ervan je gevoeliger maken voor de zon, en zonnebrand of letsel door de zon de huidbarrière beschadigen”, zegt hij.

Stop niet met het nemen van bloeddrukmedicatie vanwege eczeem

Als u bloeddrukmedicatie gebruikt en u zich zorgen maakt over het ontwikkelen van eczeem, zegt Friedman dat het beheersen van hypertensie prioriteit moet hebben.

“Ik wil niet dat mensen bang zijn als hun arts medicijnen voorstelt die tientallen jaren ondersteunend bewijs hebben, die van invloed zijn op de uitkomsten als het gaat om hart- en vaatziekten, op de kleine kans dat ze een jeukende uitslag krijgen”, zegt hij. zegt.

Als u eczeem krijgt, benadrukte hij hoe belangrijk het is om dit aan uw arts te vertellen.

“Je kunt zeker zeggen: 'Ik ben een paar maanden geleden begonnen met dit bloeddrukmedicijn en nu heb ik uitslag.' Zou het verband kunnen houden?' Zo kunnen patiënten voor zichzelf opkomen”, zegt Friedman.

Vergelijkbare berichten