Opvliegers kunnen worden veroorzaakt door intensieve inspanning

Opvliegers kunnen worden veroorzaakt door intensieve inspanning

Als u door de menopauze gaat en het gevoel heeft dat uw trainingen uw symptomen verergeren, volgt hier enige bevestiging: een nieuwe studie suggereert dat pieken in fysieke activiteit gedurende de dag kunnen bijdragen aan opvliegers.

Voor het onderzoek onderzochten wetenschappers gegevens van 188 vrouwen van middelbare leeftijd die verschillende monitoren droegen om objectief opvliegers, fysieke activiteit, slaap, temperatuur en vochtigheid te meten gedurende een periode van 24 uur. Afzonderlijk rapporteerden de deelnemers ook hoeveel opvliegers ze ervoeren.

Plotselinge toename van fysieke activiteit ging gepaard met een 31 procent hogere kans op objectief gemeten opvliegers overdag en een 17 procent groter risico op opvliegers 's nachts, volgens onderzoeksresultaten gepubliceerd in het tijdschrift Menopauze.

Deze abrupte verschuivingen in activiteitsniveaus kunnen een intense verandering met zich meebrengen, zoals sprinten tijdens het joggen, maar kunnen net zo goed subtiele verschuivingen in activiteitenniveaus met zich meebrengen, zoals opstaan ​​van de bank om een ​​snack te pakken of 's nachts in bed te woelen en te draaien. zegt Stephanie Faubion, MD, directeur van het Mayo Clinic Center for Women's Health en de medisch directeur van de Menopause Society.

Voordelen van lichaamsbeweging tijdens de menopauze

“Op basis van dit onderzoek zou ik vrouwen met opvliegers niet aanraden iets anders te doen met betrekking tot hun trainingsroutines”, zegt dr. Faubion, die niet bij het onderzoek betrokken was. “Beweging is om zoveel redenen nuttig, waaronder de bekende voordelen op het gebied van stress, stemming, hartziekten en het risico op kanker. Het is en moet worden beschouwd als een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl voor alle vrouwen, inclusief vrouwen in de middelbare leeftijd en vrouwen die last hebben van opvliegers.”

Vrouwen gaan door de menopauze wanneer ze stoppen met menstrueren, meestal rond hun veertigste of vijftigste. Een verminderde productie van de hormonen oestrogeen en progesteron in de jaren voorafgaand aan de menopauze en daarna kan leiden tot een breed scala aan symptomen, waaronder stemmingswisselingen, gewrichtspijn, vaginale droogheid, slapeloosheid, geheugenproblemen en opvliegers en nachtelijk zweten (de laatste twee die soms vasomotorische symptomen van de menopauze worden genoemd).

Hoewel het onderzoek niet bedoeld was om te bewijzen of en hoe abrupte veranderingen in activiteitsniveaus direct opvliegers of nachtelijk zweten kunnen veroorzaken, is het waarschijnlijk dat veranderende hormoonspiegels tijdens de menopauze een rol spelen, zegt JoAnn Pinkerton, MD, hoogleraar verloskunde en gynaecologie. aan het University of Virginia Health System in Charlottesville, die niet betrokken was bij de nieuwe studie.

“Afnemende oestrogeenspiegels worden in verband gebracht met een vernauwing van de temperatuurzone in de hersenen”, zegt Dr. Pinkerton. “Wanneer vrouwen sporten, kan de stijging van de kerntemperatuur van het lichaam in deze vernauwde temperatuurzone leiden tot zweten of de frequentie of ernst van opvliegers verhogen.”

Hoe te oefenen tijdens de menopauze

Als vrouwen het gevoel hebben dat hun opvliegers direct na een training erger worden, is het laatste wat ze moeten doen het opgeven van lichaamsbeweging, zegt Pinkerton. In plaats daarvan moeten ze nadenken over hoe ze hun routine kunnen aanpassen om het zichzelf comfortabeler te maken.

“Om verergering van opvliegers te voorkomen, moet u eerder op de dag sporten, wanneer het koeler en minder vochtig is, voldoende gehydrateerd blijven en na het sporten afkoelen met ijskoude washandjes”, suggereert Pinkerton.

Binnen trainen met de airconditioning aan kan ook helpen, en dat geldt ook voor het dragen van lichtgewicht of vochtafvoerende trainingskleding, zegt Pinkerton. Zelfs het bij de hand houden van een goede handdoek om het zweet af te vegen tijdens je trainingen kan een verschil maken.

Eén ding dat je echter moet vermijden, is dat je jezelf te hard pusht als je het gevoel hebt dat opvliegers erger worden na het sporten. “Verhoog de intensiteit of duur van trainingen niet acuut”, zegt Pinkerton. “En onthoud: zweten is een natuurlijk proces dat je lichaam gebruikt om zichzelf af te koelen.”

Sommige mensen merken ook dat het focussen op trainingen die niet zo zweterig zijn, opvliegers kan helpen minimaliseren, zegt Rebecca Thurston, PhD, hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Pittsburgh, gespecialiseerd in de gezondheid van vrouwen. Dit kan betekenen dat u gaat zwemmen, minder intensieve activiteiten doet zoals yoga, binnenshuis traint of in de schaduw blijft tijdens trainingen in de buitenlucht.

“Wat ik altijd over lichaamsbeweging zeg, is dat de juiste soort lichaamsbeweging het soort lichaamsbeweging is dat je consequent zult doen”, zegt dr. Thurston, die niet betrokken was bij het nieuwe onderzoek. Voor vrouwen die door de menopauze gaan en last hebben van opvliegers, is het volhouden ervan belangrijker dan wat voor soort training een vrouw kiest.

“Laat je niet ontmoedigen door opvliegers”, voegt Thurston toe. “Let gewoon op welke vormen van lichaamsbeweging voor u het leukst zijn en blijf daarbij.”

Vergelijkbare berichten