Calcium- en vitamine D-supplementen kunnen het risico op kanker verlagen, maar het risico op hart- en vaatziekten verhogen

Calcium- en vitamine D-supplementen kunnen het risico op kanker verlagen, maar het risico op hart- en vaatziekten verhogen

Uit een analyse van het historische Women’s Health Initiative-onderzoek bleek dat het nemen van calcium- en vitamine D-supplementen het langetermijnrisico van een vrouw om aan kanker te overlijden met 7 procent verlaagde, maar het risico op overlijden als gevolg van hartziekten met 6 procent verhoogde.

De analyse, gepubliceerd op 12 maart in Annalen van de interne geneeskunde, ontdekte ook dat de combo over het algemeen geen effect had op de dood door welke oorzaak dan ook. Onderzoekers keken ook naar de incidentie van heupfracturen en vonden ook geen significant effect.

Het Women’s Health Initiative – het grootste gerandomiseerde onderzoek ooit naar de effecten van het nemen van calcium- en vitamine D-supplementen, waarbij ruim 36.000 vrouwen na de menopauze betrokken waren – onderzocht oorspronkelijk uitkomsten zoals het risico op fracturen, kanker en hartziekten. De resultaten waren volgens de auteurs “grotendeels nul”.

Om te onderzoeken of deze bevindingen na meer dan twintig jaar veranderden, gebruikten auteurs beschikbare gegevens over gezondheidsgebeurtenissen en sterftecijfers om de oorspronkelijke bevindingen bij te werken.

“De bevindingen tonen het belang aan van onderzoek op langere termijn”, zegt hoofdauteur Cynthia Thomson, PhD, RD, professor en directeur van het Zuckerman Family Center for Prevention and Health Promotion aan het College of Public Health van de Universiteit van Arizona in Tucson.

Over het algemeen worden onderzoeken gefinancierd voor cycli van vijf jaar, maar het kan soms tientallen jaren duren voordat kanker zich ontwikkelt, benadrukt ze.

Hoeveel calcium en vitamine D raden experts aan?

Calcium en vitamine D zijn belangrijk voor het sterk houden van botten en het helpen voorkomen van osteoporose. Geschat wordt dat 1 op de 3 vrouwen boven de 50 osteoporose heeft, wat het risico vergroot op het breken van een bot door uitglijden of vallen – of zelfs spontaan (bij een dagelijkse activiteit).

De huidige aanbeveling voor de calciuminname voor de algemene bevolking (mannen en vrouwen in de pre-menopauze) is 1000 milligram (mg) per dag, inclusief dieet en supplementen, zegt Marilyn Tan, MD, universitair hoofddocent geneeskunde, arts interne geneeskunde en endocrinoloog bij Stanford Health Care in Californië, die niet bij het onderzoek betrokken was. “Voor vrouwen na de menopauze is het doel 1200 mg calcium per dag in de voeding en supplementen. Overmatig calcium brengt risico’s met zich mee, waaronder nierstenen, gastro-intestinale symptomen en een hoog calciumgehalte in het bloed”, zegt dr. Tan.

Het binnenkrijgen van voldoende vitamine D is belangrijk voor veel lichaamsfuncties, waaronder de immuniteit en het glucosemetabolisme. Het ondersteunt ook de gezondheid van de botten door het lichaam te helpen calcium te absorberen. Vitamine D wordt normaal gesproken in de huid aangemaakt na blootstelling aan zonlicht.

Experts raden 600 internationale eenheden (IE) aan voor mensen van 1 tot 70 jaar oud, en mannen ouder dan 70 jaar en postmenopauzale vrouwen zouden minstens 800 (IE) vitamine D per dag moeten consumeren.

Het innemen van te veel vitamine D kan leiden tot misselijkheid en braken, slechte eetlust en gewichtsverlies, constipatie, zwakte, verwarring, hartritmeproblemen en nierstenen en nierbeschadiging.

Studiebevindingen komen met kanttekeningen

De bevindingen moeten met voorzichtigheid worden geïnterpreteerd vanwege de vele omstandigheden waarnaar in het onderzoek is gekeken, en dus kunnen sommige bevindingen te wijten zijn aan toeval, merkten de auteurs op. Het gebrek aan diversiteit onder de deelnemers (de proefpersonen waren overwegend blank en hoogopgeleid) is een andere beperking van het onderzoek, schreven ze.

Omdat er veel belangstelling is voor vitamine D, hebben andere onderzoeken eerder gesuggereerd dat de incidentie van kanker kan worden verminderd door vitamine D-suppletie, maar de bevindingen over calcium zijn unieker, zegt Tan. “Deze studie suggereert een mogelijk vertraagd effect van calcium- en vitamine D-suppletie”, zegt ze.

Wat is de conclusie over het nemen van calcium plus vitamine D-supplementen?

Op basis van dit onderzoek is het moeilijk om de individuele effecten van calcium versus vitamine D te achterhalen, zegt Tan.

Voor de gezondheid van de botten zijn de aanbevelingen voor de doelstellingen voor de calciuminname onveranderd, zegt ze. “Dat gezegd hebbende, voor patiënten bij wie het risico op hart- en vaatziekten een probleem is, raad ik over het algemeen voedingsbronnen van calcium aan in plaats van calciumsupplementen”, zegt ze.

Dit onderzoek, gekoppeld aan eerdere onderzoeken naar vitamine D, suggereert dat de belangrijkste boodschap voor postmenopauzale vrouwen is om te streven naar het verkrijgen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium via de voeding en mogelijk een vitamine D-supplement te nemen. als ze hebben een tekort, zegt Stephanie Faubion, MD, directeur van het Mayo Clinic Center for Women’s Health in Jacksonville, Florida, en medisch directeur van de Menopause Society, die niet bij dit onderzoek betrokken was.

Als u momenteel een vitamine D plus calciumsupplement gebruikt en u niet zeker bent van uw risico op hartaandoeningen, raadpleeg dan uw arts, zegt Tan.

Vergelijkbare berichten