Deze eieren kunnen eigenlijk goed zijn voor je hart

Deze eieren kunnen eigenlijk goed zijn voor je hart

Als het gaat om het verhogen van het cholesterolgehalte in het bloed, hebben eieren een slechte reputatie gekregen. Door de jaren heen hebben artsen gewaarschuwd dat te veel eten een negatief effect kan hebben op de gezondheid van het hart, maar onderzoek in de loop van de tijd is gemengd.

Ja, één onderzoek bracht het eten van drie of vier eieren per week in verband met een toename van 6 procent in het risico op hart- en vaatziekten.
Maar andere onderzoeken hebben geconcludeerd dat het consumeren van maximaal zeven eieren per week niet geassocieerd is met hartziekten bij gezonde mensen.
Nu ondersteunt een onderzoek dat in april op de jaarlijkse wetenschappelijke sessies van het American College of Cardiology in Atlanta wordt gepresenteerd de bewering dat eieren – met name verrijkte eieren van kippen die met voedingsstoffen verrijkt voer krijgen – mogelijk niet schadelijk zijn.

Uit het bescheiden onderzoek, geleid door wetenschappers van de Duke University in Durham, North Carolina, bleek dat mensen die gedurende een periode van vier maanden elke week een tiental verrijkte eieren aten hetzelfde cholesterolgehalte in het bloed hadden als mensen die niet meer dan twee eieren aten. welke soort dan ook per week.

Waarom de focus op versterkte eieren?

“We wilden stevig bewijsmateriaal toevoegen over de effecten van verrijkte eieren, vooral omdat niet-verrijkte eieren al jaren onderwerp van onderzoek zijn”, zegt Nina Nouhravesh, MD, studieauteur en research fellow bij het Duke Clinical Research Institute.

Verrijkte eieren, zo merkte ze op, kunnen gezonder zijn dan gewone eieren omdat ze extra hoeveelheden vitamine D, B en E, omega-vetzuren en jodium bevatten, samen met minder verzadigd vet.

Het onderzoek omvatte mensen met of een risico op hartziekten

Dr. Nouhravesh en haar team volgden 140 volwassenen, allemaal 50 jaar en ouder (gemiddelde leeftijd 66 jaar), die in het verleden minstens één hartaanval hadden gehad, zoals een hartaanval, of die risicofactoren hadden voor hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk. , hoog cholesterol, verhoogde body mass index (BMI) of diabetes. De helft was vrouw; 27 procent was zwart.

Gedurende vier maanden kreeg de helft van de proefpersonen de opdracht twaalf verrijkte eieren per week te eten, terwijl de andere helft maximaal twee eieren moest eten (al dan niet verrijkt). Verrijkte eieren zijn afkomstig van kippen die speciaal voer krijgen dat rijk is aan vitamines en mineralen.

Aan het einde van de onderzoeksperiode ontdekten de onderzoekers dat de verschillen tussen de twee groepen in de niveaus van HDL “goede” cholesterol en LDL “slechte” cholesterol niet statistisch significant waren.

De onderzoekers merkten op dat deelnemers in de groep met verrijkte eieren eigenlijk iets lagere niveaus van HDL en LDL hadden: 0,64 milligram per decliter (mg/dl) in HDL en 3,14 mg/dl in LDL.

Patiënten willen weten: zijn eieren slecht voor mijn hart?

“Ik behandel veel patiënten voor cholesterol, dus het eiprobleem komt vaak voor”, zegt Parveen Garg, MD, cardioloog bij Keck Medicine van USC in Los Angeles. “Wat interessant is aan dit onderzoek, denk ik, is dat het aantoont dat het eten van verrijkte eieren niet echt een negatief effect heeft op je cholesterol.”

Dr. Garg, die niet bij dit onderzoek betrokken was, erkent dat eieren een grote hoeveelheid cholesterol uit de voeding bevatten: één groot ei bevat ongeveer 200 mg, allemaal in de dooier.

“Er is echter voldoende bewijs om het hele idee in twijfel te trekken dat hoe meer cholesterol je in je dieet hebt, hoe meer er in je bloedspiegels zal verschijnen”, zegt Garg, die benadrukt dat cholesterol uit de voeding anders is dan cholesterol in het bloed.

Hij merkt op dat het waarschijnlijker is dat verzadigd vet een invloed heeft op het cholesterolgehalte in het bloed, en voegt eraan toe dat eieren weinig verzadigd vet bevatten in vergelijking met voedingsmiddelen zoals rood vlees en zuivelproducten.

Studiebeperkingen en meer onderzoek in de toekomst

Nouhravesh benadrukt dat haar onderzoek als pilotstudie verschillende beperkingen kent. Hoewel de deelnemers enige informatie verstrekten over de inname via de voeding, waaruit overeenkomsten bleek tussen de twee groepen (inclusief dagelijkse calorieën, eiwitten en verzadigd vet), ontbraken er details.

Bovendien hield het onderzoek geen rekening met de bereiding van eieren: sommige proefpersonen hebben hun eieren misschien in boter gebakken, waardoor het verzadigde vetgehalte toenam, terwijl anderen ze misschien gewoon hadden gekookt.

In het onderzoek werd ook geen rekening gehouden met de trainingsschema's of medicijnen van de proefpersonen, die beide van invloed zouden kunnen zijn.

Het onderzoek werd gefinancierd door Eggland's Best, een bedrijf dat verrijkte eieren maakt en verkoopt. Of de resultaten van deze proef overeenkomen met niet-verrijkte eieren is onbekend.

Nouhravesh suggereert dat sommige bevindingen van het onderzoek verder onderzoek rechtvaardigen.

“In de huidige studie hebben we een potentieel voordeel gevonden (van verrijkte eieren) op het cholesterolgehalte bij oudere patiënten en bij patiënten met diabetes, wat volgens ons zeer opwindende gegevens zijn die verder moeten worden onderzocht in grotere onderzoeken”, zegt ze.

Vergelijkbare berichten