De dood van Toby Keith roept vragen op over de symptomen van maagkanker en de behandeling

De dood van Toby Keith roept vragen op over de symptomen van maagkanker en de behandeling

Toby Keith, een countrymuziekster die begin jaren negentig voor het eerst beroemd werd met zijn debuutsingle ‘Should’ve Been a Cowboy’, stierf op 62-jarige leeftijd aan maagkanker.

De familie van Keith deelde het nieuws in een verklaring van 6 februari X (voorheen Twitter).

“Toby Keith is gisteravond op 5 februari vredig overleden, omringd door zijn familie. Hij vocht zijn strijd met gratie en moed”, aldus de verklaring.

“Respecteer op dit moment alstublieft de privacy van zijn familie”, besluit het bericht.

Keith onthulde de diagnose maagkanker na zes maanden chemotherapie

Bij de countrymuziekster werd in de herfst van 2021 maagkanker vastgesteld. “Ik heb de afgelopen zes maanden chemotherapie, bestraling en een operatie ondergaan. Tot nu toe, zo goed. Ik heb tijd nodig om te ademen, te herstellen en te ontspannen”, lees de Instagram-post van het volgende voorjaar.

Keith bleef optreden na zijn diagnose, meest recentelijk in Las Vegas in december en tijdens de People’s Choice Country Awards in 2023, zoals gerapporteerd door PBS. “Ik voel me best goed”, zei Keith in een interview met E! Nieuws afgelopen september 2023. “Het is een beetje een achtbaan. Je krijgt goede dagen en weet je, je gaat op en neer, op en neer. Het is altijd nul tot zestig en zestig tot nul, maar ik voel me goed vandaag.”

Wat is maagkanker?

Hoewel het minder vaak voorkomt dan kanker van de borst, longen, prostaat en dikke darm, wordt maagkanker jaarlijks bij ongeveer 27.000 mensen in de Verenigde Staten gediagnosticeerd en sterven er volgens de American Cancer Society ongeveer 11.000 mensen aan.
Ter perspectief: volgens het National Cancer Institute wordt in 2023 in de Verenigde Staten naar schatting bij ongeveer twee miljoen mensen de diagnose kanker gesteld. Longkanker blijft de dodelijkste vorm van kanker in Amerika en veroorzaakt ongeveer 127.000 sterfgevallen.

Vergeleken met sommige andere delen van de wereld, zoals Azië, is maagkanker relatief zeldzaam in de Verenigde Staten, zegt Zev Wainberg, MD, hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Californië in Los Angeles en mededirecteur van het UCLA GI Oncology-programma in Los Angeles.

Gastro-oesofageale kanker is de meest voorkomende vorm van maagkanker in de Verenigde Staten, zegt Dr. Wainberg. “De maag is een soort lang orgaan en kanker kan onderweg op een paar verschillende plekken ontstaan. Gastro-oesofageale kanker ontstaat op de plaats waar de slokdarm de maag ontmoet, de zogenaamde gastro-oesofageale overgang”, legt hij uit.

Het verband tussen maagkanker en brandend maagzuur

In de Verenigde Staten lopen mensen een groter risico op dit type maagkanker vanwege gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), gewoonlijk brandend maagzuur genoemd, zegt Wainberg. “Langdurige zure reflux kan de slokdarm beschadigen en kan leiden tot een aandoening die Barrett-slokdarm wordt genoemd en die een voorbode kan zijn van slokdarmkanker”, zegt hij.

Het risico op het ontwikkelen van maagkanker is zelfs binnen deze groep nog steeds relatief laag. Van de 1.000 mensen met een Barrett-slokdarm die nog geen teken van kanker hebben, kan worden verwacht dat ongeveer 3 van deze mensen binnen een jaar zullen evolueren naar slokdarmkanker.

Tekenen en symptomen van maagkanker

De symptomen van maagkanker kunnen zijn: moeite met slikken, vastlopen van voedsel, onverklaarbaar gewichtsverlies of bloedingen, wat kan gebeuren door braken of ontlasting in het bloed, zegt Wainberg.

Misselijkheid, braken, buikpijn en een opgeblazen gevoel kunnen ook symptomen zijn van maagkanker, zegt Ning Jin, MD, een medisch oncoloog die gespecialiseerd is in de behandeling van maag-darmkanker aan het Ohio State University Comprehensive Cancer Center in Columbus.

Omdat maagkanker in de Verenigde Staten ongebruikelijk is, zijn er geen routinematig aanbevolen screenings voor, zegt Wainberg. “Screeningstests worden meestal bepaald op basis van de risico’s en voordelen: wat is het juiste voor 100 miljoen mensen? Volgens de mensen die beslissen op welke kankersoorten wordt gescreend, hebben we niet genoeg van dit soort kanker om het uitvoeren van een endoscopie bij iedereen te rechtvaardigen”, zegt hij.

Een bovenste endoscopie, gebruikt om maagkanker te diagnosticeren en te screenen, wordt uitgevoerd onder algemene verdoving, zodat de patiënt slaapt en geen pijn voelt. Een buis met aan het uiteinde een camera wordt door de mond, door de slokdarm en naar de maag geleid.

Belangrijkste risicofactoren voor maagkanker

“Zoals het geval is met veel maag-darmkankers, begrijpen we nog steeds niet waarom de meerderheid van de mensen dit soort kanker krijgt. Het is niet zoals bij longkanker, waarbij roken duidelijk risicofactor nummer 1 is”, zegt Wainberg. Om die reden is het belangrijk om waakzaam te blijven over de symptomen, voegt hij eraan toe.

Roken, overmatig alcoholgebruik, zwaarlijvigheid, een hoge inname van zout en gerookt voedsel en een dieet met weinig groenten behoren allemaal tot de bekende risicofactoren voor maagkanker, zegt dr. Jin.

Maaginfecties veroorzaakt door Helicobacter pylori zijn ook een risicofactor. H. pylori is de belangrijkste oorzaak van maagzweren en kan ook gastritis en maagkanker veroorzaken. Ongeveer 30 tot 40 procent van de mensen in de Verenigde Staten krijgt een H. pylori infectie op een bepaald moment in hun leven, meestal als kind. De bacterie komt veel vaker voor in landen waar sanitaire voorzieningen en schoon water ontbreken – een reden waarom maagkanker in de Verenigde Staten minder vaak voorkomt dan in andere delen van de wereld.

Wat is de prognose voor iemand bij wie maagkanker is vastgesteld?

Omdat er geen routinematige screening op maagkanker bestaat, wordt de meerderheid van de mensen pas gediagnosticeerd als ze symptomen hebben, waarna hun kanker vaak al stadium 3 of stadium 4 is, zegt Wainberg. “Dus ruim 60 procent van de patiënten wordt aangetroffen wanneer de ziekte al in een vergevorderd stadium is, en dat is een moeilijker scenario”, zegt hij.

Als de kanker op tijd wordt gediagnosticeerd, zou de behandeling chemotherapie en een operatie omvatten, zegt hij. “Als de kanker zich naar andere delen van het lichaam verspreidt, is dat helaas fase 4 van de ziekte, en de behandeling zou doorgaans bestaan ​​uit chemotherapie en immunotherapie, en niet uit een operatie”, zegt Wainberg.

Van mensen met de diagnose stadium 4-kanker leeft slechts ongeveer 1 op de 10 mensen na vijf jaar nog, zegt Wainberg. “Als de diagnose iets eerder in fase 3 wordt gesteld, kan ongeveer 40 tot 50 procent van de mensen na vijf jaar overleven”, zegt hij.

Negeer zure reflux of brandend maagzuur niet dat niet weggaat

Veel mensen met symptomen van brandend maagzuur schrijven het misschien gewoon toe aan stress en negeren het. Maar als het aanhoudt of verergert, moet u dit aan uw arts melden, zegt Wainberg. “We hebben geleerd dat we aanhoudende, moeilijke symptomen van brandend maagzuur en reflux niet mogen negeren, omdat ze na verloop van tijd erger kunnen worden en schade kunnen veroorzaken”, zegt hij.

Uw arts kan beslissen dat u een endoscopie van het bovenste deel nodig heeft, om tekenen van maagkanker te identificeren.

Zelfs als er geen symptomen zijn, kunnen u en uw arts besluiten dat uw risicofactoren voldoende zijn om screening te rechtvaardigen. Deze factoren kunnen onder meer etniciteit zijn (immigranten van de eerste en tweede generatie uit Oost-Azië, Rusland en Zuid-Amerika worden als een hoger risico beschouwd), familiegeschiedenis, ras (niet-blanke individuen lopen een hoger risico), rookgeschiedenis, algehele gezondheid en genetisch risico. van maagkanker.

In termen van beheersbare risicofactoren kan het proberen een gezond gewicht te behouden of te bereiken, niet roken en niet overmatig alcoholgebruik uw risico verminderen, zegt Wainberg.

Vergelijkbare berichten