Overstappen op Keto- of veganistische diëten kan snel gevolgen hebben voor het immuunsysteem

Overstappen op Keto- of veganistische diëten kan snel gevolgen hebben voor het immuunsysteem

Mensen die niet zeker weten of ze er klaar voor zijn om radicale veranderingen in hun eetgewoonten aan te brengen en een veganistisch of keto-dieet te volgen, hebben nu nog een reden om te overwegen het eens te proberen: een nieuwe studie suggereert dat het overstappen op een van deze diëten kan leiden tot snelle veranderingen in het immuunsysteem.

Veganistische diëten sluiten alle dierlijke producten uit en bevatten doorgaans weinig vet, terwijl keto-diëten vetrijke dierlijke eiwitten bevatten en de koolhydraten beperken. Voor het onderzoek onderzochten wetenschappers laboratoriumtests op bloed-, urine- en ontlastingsmonsters om te zien hoe een veganistisch dieet of een keto-dieet het immuunsysteem zouden kunnen beïnvloeden.

Onderzoekers vroegen twintig mensen om twee weken lang één van deze diëten te volgen en daarna twee weken op het andere over te stappen. Laboratoriumtests hebben aangetoond dat het veganistische dieet de zogenaamde aangeboren immuniteit heeft veranderd, oftewel de manier waarop het lichaam 24 uur per dag werkt om ziekteverwekkers te bestrijden die mensen ziek kunnen maken, volgens resultaten gepubliceerd in Natuurgeneeskunde. Het keto-dieet veranderde de zogenaamde adaptieve immuniteit, of de manier waarop het lichaam zich verdedigt tegen specifieke ziekteverwekkers, een afweer die doorgaans wordt opgebouwd door ziek te worden of gevaccineerd te worden.

“Het was behoorlijk opmerkelijk dat zo’n korte dieetinterventie, van slechts twee weken, het immuunsysteem van alle deelnemers kon hervormen, ongeacht hun leeftijd, geslacht, body mass index, etniciteit of ras”, zegt hoofdonderzoeksauteur Verena Link, PhD, een bio-informaticaspecialist bij de National Institutes of Health.

Veranderingen in het voedingspatroon leidden tot ‘snelle impact’ op de immuniteit

“Het feit dat voeding zo’n dominante en snelle impact op de immuniteit kon hebben, was een echte verrassing voor ons”, voegt Dr. Link toe.

In het onderzoek werd niet gekeken naar wat mensen aten voordat ze aan het experiment deelnamen, en het was ook niet bedoeld om te testen of en hoe het overstappen op een veganistisch of keto-dieet het vermogen van mensen om infecties te bestrijden of ziekten te voorkomen direct zou kunnen verbeteren. Onderzoekers rapporteerden ook niet of laboratoriumresultaten die wijzen op verschuivingen in de immuunfunctie positieve of negatieve veranderingen zouden kunnen zijn.

Hoewel het mogelijk is dat mensen een aantal gunstige verschuivingen hebben ervaren, kan het tegenovergestelde ook gebeuren, zegt Samantha Heller, RD, een geregistreerde diëtist en inspanningsfysioloog in New York City, die niet betrokken was bij het nieuwe onderzoek.

“Een versterkt immuunsysteem hoeft geen positief effect te hebben, omdat auto-immuunziekten bijvoorbeeld het resultaat lijken te zijn van een immuunsysteem dat overuren draait, een storing”, zegt Heller, eraan toevoegend dat vooral het keto-dieet ervoor kan zorgen dat mensen een tekort aan bepaalde voedingsstoffen krijgen. voedingsstoffen. “Een gebalanceerd lichaam, voedingspatroon, levensstijl en immuunsysteem is waar we naar moeten streven.”

Het is te vroeg om een ​​dieet voor de immuungezondheid aan te bevelen

Zonder meer te weten over de langetermijneffecten van beide diëten op de immuungezondheid bij grotere populaties mensen, is het te vroeg om mensen om deze specifieke reden aan te bevelen een van deze diëten te kiezen, zegt Michal Melamed, MD, hoogleraar geneeskunde aan New York. York University, die niet betrokken was bij het nieuwe onderzoek.

“Het is misschien wat vroeg om op basis van deze analyse aanbevelingen te doen over voeding in verband met de immuunfunctie”, zegt Dr. Melamed.

Deze diëten kunnen voor mensen op de lange termijn ook moeilijk vol te houden zijn, en het volgen van een veganistisch of keto-dieet levert slechts af en toe niet de effecten op die uit het onderzoek blijken, zegt Matthew Carter, promovendus microbiologie en immunologie aan Stanford. Universiteit in Californië, die niet betrokken was bij het nieuwe onderzoek.

“Ik denk dat de duurzaamheid van veranderingen in het voedingspatroon ook van groot belang is”, zegt Carter. “Als een dieet zo restrictief is dat je het een tijdje niet kunt volhouden, dan is het waarschijnlijk niet geschikt voor jou.”

Vergelijkbare berichten