Wat zijn de symptomen van de nieuwe COVID-19 FLiRT-variant?

Wat zijn de symptomen van de nieuwe COVID-19 FLiRT-variant?

Een variant die bekend staat als KP.2 blijft domineren als de belangrijkste oorzaak van COVID-19 in de Verenigde Staten, en de laatste gegevens van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) laten zien dat de verspreiding ervan deze maand sneller is geworden.

De stam, die eind april verantwoordelijk was voor 16 procent van de gevallen, is nu verantwoordelijk voor meer dan 28 procent van de COVID-19-infecties.

KP.2 behoort tot een groep nieuwe virusstammen in de omicron-familie genaamd FliRT – een afkorting van de technische namen van mutaties op hun spike-eiwitten. Deze mutaties helpen het virus het lichaam binnen te dringen, ondanks immuniteit tegen vaccinatie of eerdere infectie.

Ook een andere FLiRT-variant KP.1.1, die verantwoordelijk is voor 7,5 procent van de besmettingen, lijkt aan populariteit te winnen.

Symptomen van FLiRT-varianten zoals KP.2 zijn onder meer loopneus en keelpijn

Hoewel KP.2 en KP.1.1 zich snel verspreiden, zijn er geen aanwijzingen dat ze gevaarlijker zijn dan andere recent voorkomende soorten, zoals JN.1, die ook deel uitmaakt van de omicron-familie.

“Er lijkt niets nieuws te zijn met betrekking tot de symptomen van de FLiRT-varianten; Het kan echter te vroeg zijn om dit te weten en we moeten hierop letten”, zegt Krutika Kuppalli, MD, een voormalig medisch officier voor COVID-19-gezondheidsoperaties bij de Wereldgezondheidsorganisatie.

Op X, voorheen bekend als Twitter, merkte de CDC op dat deze stammen geen hoger niveau van ernstige ziekten veroorzaken.

Op dit moment zijn de algemene symptomen van de nieuwe COVID-varianten KP.2 en andere in de FLiRT-stam nog steeds:

Sommige mensen zullen zwaar getroffen worden door de nieuwe FLiRT-varianten

Hoewel KP.2 misschien beter in staat is om de immuunafweer te omzeilen, zullen de meeste mensen slechts milde symptomen ervaren omdat vaccinatie of eerdere infectie hen voldoende bescherming heeft geboden om ernstige ziekten te bestrijden, aldus Dr. Kuppalli.

Peter Chin-Hong, MD, hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Californië in San Francisco, gespecialiseerd in infectieziekten, is het ermee eens dat de symptomen tot nu toe vergelijkbaar lijken te zijn met die veroorzaakt door eerdere recente varianten.

Hij waarschuwt echter dat bij sommige mensen die hun smaak- en reukvermogen verliezen – een ooit veel voorkomend symptoom dat zeldzamer is geworden – kortademigheid snel kan volgen.

“Ademhalingsmoeilijkheden kunnen ongeveer zeven dagen na het optreden van (deze) symptomen optreden en sommige patiënten zullen erg ziek worden”, zegt dr. Chin-Hong.

De CDC blijft waarschuwen dat oudere volwassenen het grootste risico lopen om ernstig ziek te worden door COVID-19, en dat meer dan 81 procent van de sterfgevallen door COVID-19 plaatsvindt bij mensen ouder dan 65 jaar.

Het risico van een persoon op een ernstige ziekte door COVID-19 neemt toe naarmate het aantal onderliggende medische aandoeningen toeneemt. Deze aandoeningen omvatten hartziekten, chronische longziekten, obesitas en chronische nierziekten.
Baby's jonger dan 6 maanden en zwangere vrouwen hebben ook een hoger dan gemiddeld risico op een ernstige ziekte door COVID-19.

Er kan een kleine zomergolf in het verschiet liggen

Nu de zeer overdraagbare KP.2-variant in omloop is, verwachten de gezondheidsautoriteiten een toename van het aantal infecties nu we de zomermaanden ingaan.

“Ik denk dat we de komende weken zeker meer gevallen zullen zien”, zegt Chin-Hong. “Afvalwatergegevens beginnen een toename van het aantal gevallen in sommige rechtsgebieden in de VS te laten zien, en delen van Europa zoals het VK en Spanje zien ook een lichte stijging in het aantal COVID-gevallen, waarschijnlijk aangewakkerd door deze nieuwe FLiRT-varianten.”
Hoewel ernstige ziekten sinds het hoogtepunt van de pandemie zijn afgenomen, herinnert de CDC het publiek eraan dat COVID-19 nog steeds een bedreiging voor de gezondheid vormt en dat mensen voorzorgsmaatregelen moeten nemen om de verspreiding van ziekten tot een minimum te beperken.
Het federale gezondheidsagentschap merkt op dat vaccinatie de beste bescherming blijft tegen COVID-19-gerelateerde ziekenhuisopnames en overlijden. Vaccinatie verkleint ook de kans op langdurige COVID-19, die zich tijdens of na een acute infectie kan ontwikkelen en maanden of langer kan aanhouden.

“Het is belangrijk om te onthouden dat we ons nog steeds in een pandemie bevinden, alleen dat de noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang is opgeheven”, zegt Kuppalli, die ook lid is van het Global Health Committee van de Infectious Disease Society of America. “Het virus blijft evolueren, dus het is belangrijk voor ons om deze veranderingen in de gaten te houden en ons dienovereenkomstig aan te passen.”

Vergelijkbare berichten