Hoe u doelen kunt stellen en kunt gedijen als kankerprevivor en -survivor

Hoe u doelen kunt stellen en kunt gedijen als kankerprevivor en -survivor

Als jonge geneeskundestudent stelde ik elk jaar op 1 januari gretig verheven doelen voor mezelf, omdat ik wist hoe belangrijk gezonde gewoonten zijn. Maar tegen de komst van februari vielen die doelen keer op keer om verschillende redenen snel in duigen: een groot examen, herstel van een verkoudheid of een andere onvoorziene omstandigheid. De motivatie leek nooit stand te houden, en de gezondheidsdoelen vertaalden zich nooit in de gezonde levensstijl die ik voor ogen had.

Dit werd alleen maar meer waar naarmate de tijd verstreek en ik meer verantwoordelijkheden kreeg als moeder en arts voor palliatieve zorg, waardoor er heel weinig tijd overbleef voor zelfzorg. En naarmate ik ouder werd en steeds meer mensen van mij afhankelijk waren, begon ik te geloven dat zelfzorg egoïstisch is. En ik kan je vertellen dat ik heb geleerd dat deze overtuiging niet verder van de waarheid kan zijn.

In 2020 onderging ik een preventieve bilaterale borstamputatie en totale hysterectomie om mijn genetische risico op borst- en eierstokkanker radicaal te verminderen. De volgende dag ondervond ik een grote complicatie waarvoor een spoedoperatie nodig was, waardoor ik gedeconditioneerd raakte en wekenlang afhankelijk was van mijn man om me te helpen met zelfs de eenvoudigste taken.

Voor het eerst ervoer ik een glimp van wat mijn ernstig zieke patiënten elke dag voelden. En dat was het moment waarop ik het verband legde met mijn ‘waarom’ (meer daarover hieronder) – de eerste keer dat ik echt begreep dat zelfzorg niet egoïstisch is, maar mijn zelfbehoud.

Door enkele van de moeilijkste tijden van mijn leven tot nu toe te doorstaan ​​en de wetenschap van levensstijl- en gedragsverandering te begrijpen, heb ik het belang van vier dingen geleerd als het gaat om het stellen van doelen: begrijpen waarom, SMART-doelen stellen, verantwoordelijkheid omarmen en een heel veel genade. Deze vier sleutels tot het stellen van doelen zijn niet alleen belangrijk in het nieuwe jaar, maar elke dag, vooral als u zich in een chaotische periode van uw leven bevindt als voorloper of overlever van kanker.

Wat is jouw ‘waarom’?

Soms zijn het de grootste pijnen in ons leven die ons kunnen helpen ons ‘waarom’ te vinden. Een leven waarin ik afhankelijk was van mijn familie, al was het maar voor een paar weken, liet me precies zien hoe ik niet wilde dat mijn leven eruit zou zien, tenminste voor zover ik daar controle over had. Mijn waarom wordt belichaamd in een sterk fysiek lichaam, een groeimindset en mijn vermogen om van mezelf, mijn familie, mijn patiënten en mijn gemeenschap te houden.

Je waarom moet echt overtuigend zijn, iets waar je op elk moment gebruik van kunt maken om je energie te voeden, vooral op die dagen dat je geen motivatie hebt. En geloof me, dat zullen er veel zijn!

Enkele dingen om over na te denken als je nadenkt over je waarom:

 • Wat is belangrijk voor mij?
 • Wat zijn mijn waarden?
 • Wat brengt mij vreugde?
 • Hoe wil ik mij voelen in dit leven?
 • Waar heb ik meer van nodig in mijn leven?
 • Wat waren mijn levensveranderende momenten?

Als je eenmaal de antwoorden op een aantal van deze vragen hebt gevonden, zal het stellen van doelen niet alleen eenvoudig en duurzaam zijn, maar ook echt betekenisvol.

SMART-doelen zijn het ‘hoe’

De meeste mensen doen het stellen van doelen volkomen verkeerd. Net als ik in het verleden deed, stellen de meesten van ons onrealistische, vage of inflexibele doelen, en dan kunnen we ons daar niet aan houden. Daarom houd ik in plaats daarvan van het SMART-framework voor het stellen van doelen.

Hier volgt een overzicht van elk element en van de vragen die u uzelf kunt stellen terwijl u doelen stelt.

 • Specifiek Het doel moet duidelijk en goed gedefinieerd zijn. “Wat is het doel? Wat wil ik bereiken?”
 • Meetbaar Wat je kunt meten, kun je verbeteren. “Hoe vaak moet ik sporten om dit te bereiken?”
 • Haalbaar Het doel moet uitdagend en toch realistisch zijn. Denk na over de middelen die je nodig hebt. “Is dit doel haalbaar voor mij? Wat heb ik nodig om het te bereiken?”
 • Relevant Het doel moet aansluiten bij uw waarden en algemene visie. “Waarom is het resultaat belangrijk voor mij? Hoe zal mijn leven eruit zien als ik dit doel bereik?” Dit sluit echt aan bij jouw waarom.
 • Tijdsgebonden Er moet een deadline of tijdlijn worden vastgesteld voor het bereiken van het doel. “Wat is mijn deadline om dit doel te bereiken?”

Verantwoording wordt onderschat

Onze hersenen zijn geprogrammeerd om elk excuus te bedenken om ons te laten ontsnappen als we ergens geen zin in hebben, vooral als het leven hectisch wordt. Dit is de reden waarom verantwoordelijkheid de sleutel is tot het stellen van doelen. Onderzoek toont aan dat mensen 95 procent meer kans van slagen hebben als ze iemand hebben die hen verantwoordelijk houdt. Dit betekent dat iemand bij u langskomt om er zeker van te zijn dat u op het goede spoor blijft en u ondersteunt. Het kan een vriend, familielid, therapeut, coach of zelfs een online community zijn. Je kunt ook apps of trackers gebruiken om jezelf verantwoordelijk te houden.

Een van de grootste geschenken die ik mezelf gaf vóór mijn preventieve operaties was een krachtcoach. Ik heb er specifiek voor gekozen om met haar te werken omdat zij ook een previvor was die een preventieve bilaterale borstamputatie had ondergaan. Door deze unieke connectie kon ze mij echt begrijpen en ondersteunen voor, tijdens en na de operatie.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om een ​​verantwoordingspartner te vinden die begrijpt wat je doormaakt, vooral als voorloper of overlevende. Het vinden van anderen in een vergelijkbare levensfase kan het verschil maken als het gaat om het stellen en bereiken van doelen.

Erken en heb genade

Genade is een veel voorkomend thema in veel van wat ik deel. Een nieuwe diagnose van een genetische mutatie of leven met een chronische ziekte zoals kanker kan in veel opzichten een uitdaging zijn. Van het beheersen van symptomen en behandelingen tot het omgaan met de fysieke en emotionele tol die dit op ons dagelijks leven eist: er zijn voortdurende onzekerheden die ervoor kunnen zorgen dat het stellen en bereiken van doelen soms bijna onmogelijk lijkt. Het is belangrijk om in dit seizoen te erkennen dat onze gezondheid onvoorspelbaar kan zijn en dat ons lichaam niet altijd meewerkt aan onze plannen. Neem het één dag tegelijk. Geef gewoon niet op, vriend.

Nu ik daar ben geweest, weet ik dat het vooral moeilijk kan zijn aan het begin van het nieuwe jaar, wanneer iedereen om je heen druk bezig is met het stellen van nieuwe en opwindende doelen. Maar hoor me luid en duidelijk: het stellen van doelen kan er in dit seizoen van je leven anders uitzien dat is oke. Laat uw tegenslagen uw problemen worden; zoek uit wat Jij nu nodig. Dit is genade.

En voor de duidelijkheid: uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen die nieuwjaarsdoelen stellen, de neiging hebben deze op te geven voordat januari voorbij is. Dus jij en ik zijn eigenlijk niet alleen, ondanks alles wat er gaande is!

Vergelijkbare berichten