Wat dermatologen denken over de trend

Wat dermatologen denken over de trend

Als je het beu bent om tijd en geld te besteden aan een uitgebreide huidverzorgingsroutine, dan is de rundvettrend op TikTok je misschien opgevallen.

Dat klopt: schoonheidsbeïnvloeders zweren dat rundervet – of rundervet dat is ingekookt om vocht en vaste stoffen te verwijderen, meestal gebruikt als frituurolie en in zeep en kaarsen – een natuurlijke, goedkope en eeuwenoude oplossing is voor klachten als acne. droge huid en littekens.

De hashtag #beeftallow heeft meer dan 3K berichten en #beeftallowskincare heeft meer dan 1,3K op het platform.

“Ongeveer een jaar geleden besefte ik dat het letterlijk geen zin heeft om zo’n ingewikkelde huidverzorgingsroutine te hebben, omdat onze huid al deze moeite doet om haar eigen natuurlijke oliën en haar eigen talg te produceren, maar toch elke avond voordat we naar bed gaan” We strippen het af met al deze agressieve producten”, zei @thrivewithcandice (23.000 volgers) in een video van 9 januari die 7,3 miljoen keer bekeken werd.

De maker zegt verder dat ze geen reinigingsmiddel meer gebruikt, maar gewoon haar gezicht droogborstelt, afspoelt met warm water en rundertalserum aanbrengt om te hydrateren. “Dat is het letterlijk”, zegt ze. De methode, samen met goede voeding, slaap, lichaamsbeweging en zonneschijn, heeft haar huid getransformeerd van rood en acne-gevoelig naar glad en helder, zegt ze.

Maar de meeste dermatologen waarschuwen ervoor om uw vochtinbrengende crème niet in te ruilen voor dierlijk vet, dat weinig bewijsmateriaal heeft als huidelixer.

“Het verkrijgen van deze oliën uit een dierlijke bron zoals rundvlees zou niet mijn eerste keuze zijn, gezien de zorgen over besmetting, geur en de onveiligheid voor veganistische consumenten”, zegt Caren Campbell, MD, een gecertificeerde dermatoloog in San Francisco. “Hoewel nieuwigheid een rage is voor klikken, likes en volgers, zijn ingrediënten met een lange staat van dienst op het gebied van veiligheid het beste.”

“Ik ben geen fan van doe-het-zelf-huidverzorging, en ik denk ook niet dat het gebruik van ‘natuurlijke’ ingrediënten beter is”, zegt Jenny Liu, MD, een gecertificeerde dermatoloog in Minneapolis.

Dit is wat experts je nog meer willen laten weten over deze opkomende trend, voordat je de massa op sociale media volgt en het zelf uitprobeert.

Wat zijn de vermeende voordelen van rundertalg voor de huid?

TikTokers maken reclame voor de voedingswaarde van rundervet, die velen in hun plaatselijke natuurvoedingswinkel kopen in de sectie koken (niet in schoonheid). De wasachtige substantie is “extreem rijk aan retinol, wat vitamine A is, en bootst de natuurlijke olie van ons lichaam nauw na”, zegt @santacruzmedicinals (510.000 volgers). “Na het douchen neem ik een kleine hoeveelheid hiervan en wrijf het over mijn hele gezicht.”

Ondertussen prijst @maggieroseadvocate (343,7K volgers) de balsem omdat deze rijk is aan vitamine E, A, D, K en omega-3- en omega-6-vetzuren. “Er is een reden waarom onze voorouders dit deden!” ze zegt.

Ze hebben het niet helemaal mis, zegt Joshua Zeichner, MD, universitair hoofddocent dermatologie aan het Mount Sinai Hospital in New York City.

“Het aanbrengen van rundervet op de huid kan weinig kwaad, hoewel er zeker cosmetisch elegantere, goed geformuleerde vochtinbrengende crèmes zijn om de klus te klaren”, zegt hij, eraan toevoegend dat de stof inderdaad dezelfde soorten vetten bevat die van nature in de huid voorkomen. buitenste laag van de huid.

“Door het op de huid aan te brengen, biedt het verzachtende voordelen om ruwe cellen op het huidoppervlak te verzachten (evenals) hydratatievoordelen”, zegt Dr. Zeichner.

Benjamin Knight Fuchs, een geregistreerde apotheker, voedingsdeskundige en huidverzorgingschemicus in Boulder, Colorado, zegt dat rundvet, dat grotendeels uit verzadigd vet bestaat, ook enkele voordelen kan bieden vanwege het cholesterol en de vetvitamines.

Vitamine A, oftewel retinol, is bijvoorbeeld belangrijk voor de gezondheid van de huid, en het is bekend dat synthetische vormen acne, psoriasis, wratten, vroegtijdige veroudering en zelfs fijne lijntjes en rimpels bestrijden. En omega-3- en omega-6-vetzuren zijn inderdaad ontstekingsremmend, blijkt uit onderzoek.

Maar het feit dat iets vitamines bevat die goed zijn voor de huid, betekent niet dat het op een manier is gemaakt die de huid veilig kan opnemen – of dat het beter is gemaakt dan goed bestudeerde en gereguleerde producten. “Wat de cellulaire activiteit en de algemene voordelen voor de huidgezondheid betreft, is er heel weinig reden om (rundvet) aan te bevelen”, zegt Fuchs.

Rundvet versus retinol

De bewering dat rundvet de concurrentie aangaat met retinol klopt ook niet. Hoewel het potentiële voordeel van rundertalg een vochtinbrengende crème is, werkt retinol door onder de bovenste huidlaag te zinken om vrije radicalen te neutraliseren, of gevaarlijke moleculen die andere goede moleculen aanvallen die essentiële lichaamsfuncties bevorderen. “Het is geen ruil van appels voor appels”, zegt Dr. Campbell.

“Niemand die de chemie van ingrediënten of de biologie van de huid begrijpt, zou ooit zeggen dat talg ook maar enigszins een even effectief of functioneel huidverzorgingsingrediënt is als retinol”, voegt Fuchs toe.

Ten slotte houdt het argument dat rundvet veilig en gezond is om op te smeren omdat het ‘natuurlijk’ is en al generaties lang wordt gebruikt, geen stand (of in dit geval geen vet). Andere plantaardige oliën die vaker in huidverzorgingsproducten worden gebruikt, zoals olijf-, kokos- en zonnebloemolie, zijn ook natuurlijk, zegt Campbell.

Fuchs zegt het botter: “Koeienmest is ook natuurlijk”, zegt hij. Op dezelfde manier zijn giftige stoffen zoals kwik, lood en arseen “door de geschiedenis heen gebruikt, maar dat betekent niet dat het effectieve, gezonde of heilzame huidverzorgingsingrediënten zijn”, legt hij uit.

Potentiële risico’s van rundertalg voor huidverzorging

Rundvet voldoet niet alleen aan de beweringen van TikTokers, maar kan ook risico’s met zich meebrengen voor schoonheidsliefhebbers. Omdat het namelijk niet als huidverzorgingsproduct wordt gereguleerd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), kan het besmet zijn of onbekende allergierisico’s voor gebruikers met zich meebrengen, zegt Campbell.

Bovendien zegt Dr. Liu: “Oliën zijn over het algemeen alleen maar occlusief, maar niet zo goed als vaseline in het verminderen van waterverlies, en kunnen andere huidproblemen veroorzaken, zoals irritatie of reactie.”

Als je het toch wilt proberen, kun je beter kiezen voor een met rundertalg doordrenkte balsem die is samengesteld voor huidverzorging dan een pot die rechtstreeks uit de supermarkt wordt geplukt. Dit laatste vormt een reëel risico om de poriën te verstoppen en mag niet worden gebruikt als acnebehandeling, gezien het hoge gehalte aan oliezuur, zegt Zeichner, die aanbeveelt om in plaats daarvan benzoylperoxide te gebruiken voor acne.

Voor rundertalgproducten die zijn samengesteld voor huidverzorging, stelt Campbell voor om te zoeken naar producten die ‘niet-comedogeen’ zeggen, omdat dat betekent dat ze zijn getest om de poriën niet te verstoppen, hoewel die claim niet door de FDA is gereguleerd.

Uiteindelijk, zegt ze, is er een gebrek aan onderzoek waaruit blijkt dat talg superieur is aan andere oliebronnen voor de huid. Hoewel uit één onderzoek bleek dat meerdere oliën, waaronder rundervet, veelbelovend waren bij de behandeling van eczeem, was er geen manier om te analyseren welke olie of oliën in de combinatie het voordeel opleverden. Bovendien werd dat onderzoek uitgevoerd bij muizen.

Het zal onmogelijk zijn om te weten of rundertalg een nuttig ingrediënt voor de huidverzorging is “totdat er onderzoek is gedaan naar alleen talg”, zegt Campbell.

Vergelijkbare berichten