Dagelijkse lichaamsbeweging en meditatie, plus een gezond dieet, kunnen de ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium omkeren

Dagelijkse lichaamsbeweging en meditatie, plus een gezond dieet, kunnen de ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium omkeren

Sommige mensen met milde cognitieve stoornissen of vroege dementie als gevolg van de ziekte van Alzheimer kunnen mogelijk hun hersenfunctie en dagelijks leven verbeteren door hun levensstijl radicaal te herzien, suggereert een kleine studie.

In het onderzoek werden 51 mensen in de vroege stadia van de ziekte van Alzheimer willekeurig toegewezen om zich twintig weken lang aan hun gebruikelijke routines te houden of intensieve veranderingen aan te brengen om vier nieuwe gewoonten aan te nemen:

  • Eet een minimaal bewerkt, plantaardig dieet met veel onbewerkte voedingsmiddelen en beperkte geraffineerde koolhydraten, alcohol en zoetstoffen
  • Oefen aërobe oefeningen met matige intensiteit en krachttraining gedurende minimaal 30 minuten per dag
  • Besteed dagelijks een uur aan stressbeheersingsactiviteiten zoals meditatie, stretching en ademhalingsoefeningen
  • Woon drie uur durende groepstherapiesessies per week bij

Aan het begin van het onderzoek, en opnieuw aan het einde, voltooiden de deelnemers vier verschillende cognitieve functietests. Over het geheel genomen verbeterde de interventiegroep (degenen die hun levensstijl hadden herzien) hun cognitieve functie aanzienlijk op drie tests, en boekte ze winst op de vierde test, ook al waren de resultaten niet zo sterk. Bovendien bleek uit één test aanzienlijk minder ziekteprogressie.

Deelnemers in de controlegroep die geen enkele levensstijlverandering hadden doorgevoerd, scoorden tegen het einde van het onderzoek slechter op alle vier cognitieve functietests, volgens de resultaten gepubliceerd in Onderzoek en therapie voor Alzheimer.

'Nieuwe hoop' voor mensen met de ziekte van Alzheimer

“Ik ben voorzichtig optimistisch en zeer bemoedigd door deze bevindingen, die veel mensen nieuwe hoop en nieuwe keuzes kunnen geven”, zegt hoofdonderzoeksauteur Dean Ornish, MD, oprichter en voorzitter van het Preventive Medicine Research Institute en klinisch professor in de geneeskunde aan de Universiteit van San Francisco, zei in een verklaring.

“We hebben nog geen geneesmiddel voor de ziekte van Alzheimer,” zei Dr. Ornish. “Maar terwijl de wetenschappelijke gemeenschap alle mogelijkheden blijft nastreven om mogelijke behandelingen te identificeren, zijn we nu in staat een verbeterde levenskwaliteit te bieden aan veel mensen die aan deze verschrikkelijke ziekte lijden.”

Verschillende mensen in de interventiegroep rapporteerden verbeteringen in de cognitieve functie die een groot verschil maakten in hun vermogen om dagelijkse activiteiten te hervatten die door de ziekte van Alzheimer moeilijk waren geworden, aldus de verklaring.

Veel mensen die bijvoorbeeld aangaven dat ze geen boek konden lezen of een film konden kijken omdat ze de plotpunten waren vergeten die nodig zijn om het verhaal bij te houden, zeiden dat ze deze activiteiten konden hervatten en het grootste deel van de verhaallijn tegen het einde van het onderzoek konden behouden. , aldus de verklaring.

Andere deelnemers die voor de kost met cijfers werkten en hun vermogen waren kwijtgeraakt om eenvoudig complexe financiële informatie te beheren, meldden dat ze deze vaardigheden tegen het einde van het onderzoek weer hadden teruggevonden, aldus de verklaring.

“Deze studie is voor mij behoorlijk spannend, omdat ik mijn patiënten de afgelopen tien jaar heb verteld dat ze moeten sporten, een mediterraan dieet met volwaardige voeding moeten eten en mindfulness en andere technieken moeten gebruiken om stress te verminderen”, zegt Andrew Budson, MD, hoogleraar neurologie aan de Universiteit van Boston en co-auteur van Zeven stappen om uw ouder wordende geheugen te beheren.

Hoewel het niet volledig plantaardig is, legt een mediterraan dieet de nadruk op plantaardige eiwitten en magere dierlijke eiwitten zoals kip en vis, vers fruit en groenten, volle granen, bonen en noten. En net als het dieet in het onderzoek stimuleert het ook het beperken van bewerkte voedingsmiddelen, suikers en rood vlees.

“Ik ben zo blij dat de wetenschappelijke gegevens eindelijk mijn aanbevelingen hebben ingehaald”, zegt dr. Budson, die niet bij het nieuwe onderzoek betrokken was.

De studie had enkele beperkingen

Niet alle deelnemers verbeterden met intensieve veranderingen in levensstijl. Twee mensen uit de interventiegroep stopten met het onderzoek omdat ze zich niet aan het nieuwe dieet konden houden. Veranderingen in levensstijl verbeterden of stopten echter de progressie van de symptomen van Alzheimer bij 71 procent van de deelnemers in deze groep. Daarentegen werd tweederde van de mensen in de controlegroep slechter en de rest zag geen verbetering van de symptomen.

Naast de kleine omvang en de relatief korte duur heeft het onderzoek nog een aantal andere beperkingen. Wetenschappers hebben geen hersenscans gebruikt om de progressie van de ziekte van Alzheimer objectief te beoordelen. En de deelnemers wisten of ze in de interventiegroep waren ingedeeld, dus het is mogelijk dat dit van invloed was op hoe ze reageerden.

Alle levensstijlinterventies die in het onderzoek zijn getest, zijn echter beproefde hulpmiddelen om vroege hartziekten te verbeteren, en kunnen ook de gezondheid van de hersenen verbeteren, zegt Yu Chen, PhD, MPH, hoogleraar epidemiologie aan de New York University Grossman School of Medicine, die was niet betrokken bij het nieuwe onderzoek.

“Omdat de ziekte van Alzheimer en coronaire hartziekten vergelijkbare mechanismen delen, zoals ontstekingen en een hoog cholesterolgehalte, kunnen interventies die vroege coronaire hartziekten kunnen omkeren ook helpen bij vroege cognitieve achteruitgang”, zegt Dr. Chen. “Dit suggereert dat veranderingen in levensstijl, zoals dieet en lichaamsbeweging, waarvan bekend is dat ze effectief zijn bij hartziekten, de progressie van milde cognitieve stoornissen of vroege dementie mogelijk kunnen vertragen of zelfs omkeren.”

Eén vraag die door het onderzoek onbeantwoord blijft, is echter of minder intensieve veranderingen in levensstijl, zoals om de dag sporten of een paar keer per week vleesloze maaltijden eten, kunnen helpen als het gaat om de symptomen van de ziekte van Alzheimer.

“Het is mogelijk dat een minder intensief programma nog steeds effect heeft, maar er is meer onderzoek nodig om dit te bevestigen”, zegt Chen. “Langdurige veranderingen in levensstijl en consistent onderhoud zijn van cruciaal belang om elke interventie effectief te laten zijn.”

Om de gezondheid van de hersenen te bevorderen naarmate je ouder wordt – of je nu de ziekte van Alzheimer hebt of niet – kun je je het beste concentreren op het volgen van alle gezonde levensstijlgewoonten die je kunt, zelfs als de intense veranderingen die in het onderzoek worden gebruikt niet haalbaar lijken, adviseert Chen.

“Voor degenen die zich zorgen maken over de gezondheid van de hersenen zijn lichamelijk actief blijven, goed eten, omgaan met stress, sociale contacten onderhouden, deelnemen aan mentaal stimulerende activiteiten en het plannen van regelmatige gezondheidszorgcontroles belangrijke praktijken”, zegt Chen.

Vergelijkbare berichten