De mondiale levensverwachting kan tegen 2050 met vier tot vijf jaar toenemen

De mondiale levensverwachting kan tegen 2050 met vier tot vijf jaar toenemen

Uit een nieuwe studie blijkt dat de levensverwachting wereldwijd op koers ligt om de komende dertig jaar met ruim vier jaar bij vrouwen en met bijna vijf jaar bij mannen te stijgen.

In 2050 zal de levensverwachting 80,5 jaar voor vrouwen en 76 jaar voor mannen bedragen, waarbij de winst zich zal concentreren in de landen met de laagste huidige levensverwachting, zo blijkt uit studieresultaten gepubliceerd in het Lancet.

In Amerika zal de levensverwachting bijvoorbeeld met ongeveer 1,5 jaar voor vrouwen en 2,5 jaar voor mannen stijgen, vergeleken met 8,9 jaar voor vrouwen en 9,4 jaar voor mannen in het ten zuiden van de Sahara gelegen deel van Afrika.

Deze stijging van de levensverwachting wordt volgens het onderzoek veroorzaakt door een afname van het aantal sterfgevallen als gevolg van COVID-19 en andere infectieziekten, ondervoeding en bevalling, en door een betere preventie, detectie en behandeling van hartziekten. In de toekomst zullen chronische gezondheidsproblemen zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten waarschijnlijk een grotere impact hebben op de levensduur.

Dit betekent dat zaken als roken, drinken, ongezonde eetgewoonten en inactiviteit een grotere impact zullen hebben op de levensduur dan in het verleden – en dat geldt ook voor zaken als hoge bloeddruk en zwaarlijvigheid. Het typische aantal jaren dat verloren gaat door een slechte gezondheid en voortijdige sterfte als gevolg van deze leefstijl- en metabolische risicofactoren is sinds het begin van deze eeuw al met 50 procent gestegen, zo blijkt uit de studie.

Stijgende metabolische en voedingsrisicofactoren

“Er liggen enorme kansen voor ons in het verschiet om de toekomst van de mondiale gezondheidszorg te beïnvloeden door deze stijgende stofwisselings- en voedingsrisicofactoren voor te zijn, met name die welke verband houden met gedrags- en levensstijlfactoren zoals een hoge bloedsuikerspiegel, een hoge body mass index en hoge bloeddruk. ' zei de senior studieauteur, Christopher Murray, MD, DPhil, een professor en voorzitter van gezondheidsmetriekenwetenschappen aan de Universiteit van Washington in Seattle, in een verklaring.

Sterfgevallen als gevolg van infectieziekten, zwangerschap en kindersterfte komen steeds minder vaak voor als gevolg van medische vooruitgang zoals vaccins en volksgezondheidsmaatregelen om de verspreiding van overdraagbare ziekten terug te dringen, zegt Brandon Yan, MD, MPH, van de School of Medicine van de Universiteit van Californië in San Francisco.

“Naarmate landen zich ontwikkelen, verbetert de toegang tot diensten als schoon stromend water en riolering (behandeling), waardoor de verspreiding van infecties die longontsteking, diarree en andere aandoeningen kunnen veroorzaken wordt verminderd”, zegt dr. Yan, die niet betrokken was bij het nieuwe onderzoek. studie. “De toegang tot voedsel en gezondheidszorg verbetert ook, waardoor veel sterfgevallen als gevolg van ondervoeding en behandelbare aandoeningen worden voorkomen.”

Levensstijlkeuzes kunnen de levensduur verbeteren

Hoewel uit het onderzoek blijkt dat een hogere levensverwachting verband houdt met meer jaren leven met beperkingen en chronische gezondheidsproblemen, kan dit worden toegeschreven aan ouderdom, zegt Yan.

“De kwaliteit van leven neemt gemiddeld af naarmate de leeftijd vordert, als gevolg van verlies van mobiliteit en onafhankelijkheid en meer chronische medische aandoeningen”, voegt Yan toe. “Toen onderzoekers rekening hielden met leeftijdsverschillen, veranderden de jaren van slechte gezondheid en/of handicap in de loop van de tijd niet veel.”

Daarnaast zijn de onderzoeksresultaten goed nieuws voor mensen die de regie over hun eigen gezondheid willen nemen, omdat een lang leven steeds meer gekoppeld zal worden aan levensstijlkeuzes die mensen kunnen maken om hun gezondheid te verbeteren, merkt Yan op.

“Veranderingen in het dieet om zout, suiker en dierlijke vetten te verminderen kunnen een groot verschil maken bij het voorkomen of beheersen van chronische ziekten zoals hoge bloeddruk, diabetes en hoog cholesterol”, zegt Yan. “Actief blijven in het dagelijks leven helpt zowel de fysieke als mentale gezondheid te verbeteren en is gekoppeld aan een langere overleving.”

Vergelijkbare berichten