Nieuwe FLiRT COVID-variant KP.2 wordt dominant

Nieuwe FLiRT COVID-variant KP.2 wordt dominant

Nu het COVID-19-virus zich blijft ontwikkelen, is een nieuwe variant genaamd KP.2 snel de belangrijkste oorzaak van COVID-infecties in het land geworden, goed voor ongeveer 25 procent van de nieuwe gevallen.

Uit de laatste gegevens van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) blijkt dat de KP.2-stam is gestegen ten opzichte van slechts 4 procent van de gevallen een maand geleden. Het is voorbij de voorheen dominante JN.1-variant gesprongen, die nu slechts 22 procent van de nieuwe gevallen uitmaakt.

KP.2 is lid van een groep varianten genaamd FliRT (wat een afkorting is van de technische namen van hun mutaties). Uit recente CDC-rapportage blijkt dat een andere FliRT-variant, KP.1.1, ook aan populariteit wint en momenteel verantwoordelijk is voor 7,5 procent van de infecties.

Er kan een kleine golf van infecties op komst zijn

Een preprintstudie in Japan gepubliceerd op BioRxiv gaf aan dat KP.2 (een afstammeling van de omicron JN.1-stam) een voordeel heeft ten opzichte van JN.1 vanwege drie veranderingen in het spike-eiwit, waardoor het virus zich aan cellen kan binden en infectie kan veroorzaken.

De Japanse onderzoekers concludeerden dat KP.2 vanwege zijn hogere virale geschiktheid mogelijk de overheersende lijn wereldwijd zal worden.

Terwijl we de zomer tegemoet gaan, voorspelde Eric Topol, MD, de oprichter en directeur van het Scripps Research Translational Institute, op zijn Substack-blog dat we “een golfje maar geen significante nieuwe golf van infecties zouden kunnen zien als gevolg van de FLiRT-varianten in de komende paar maanden.”

Velen zijn beschermd tegen ernstige ziekten

Hoewel KP.2 kan leiden tot een toename van het aantal nieuwe COVID-gevallen, zouden de meeste mensen bescherming moeten hebben tegen ernstige ziekten en ziekenhuisopnames vanwege antilichamen van een eerdere infectie of vaccinatie, aldus Edward Jones-Lopez, MD, specialist in infectieziekten bij Keck Medicine of USC in Los Angeles.

“Zolang de huidige stam niet zo veel verschilt van de vorige soort, hebben we immuniteit tegen ernstige symptomen als gevolg van een combinatie van zowel vaccins als natuurlijke infecties”, zegt Dr. Jones-Lopez.

“Net als bij andere varianten blijven degenen die bij de huidige varianten het meeste risico lopen op een ernstige ziekte, degenen die immunosuppressief zijn – bijvoorbeeld degenen die chemotherapie krijgen, degenen die een beenmerg- en orgaantransplantatie hebben ondergaan, en degenen ouder dan 65 jaar en/of degenen met comorbide aandoeningen zoals diabetes, chronisch hartfalen, COPD/chronische longziekte, chronische nierziekte en chronische leverziekte”, zegt Dana Hawkinson, MD, medisch directeur infectiepreventie en -bestrijding aan het University of Kansas Health System in Kansas Stad.

Symptomen van KP.2 en de FLiRT-varianten

Voor de meeste mensen die besmet raken met KP.2 of een andere FLiRT-variant verwacht Dr. Hawkinson dat de symptomen hetzelfde zullen zijn als bij andere recente varianten zoals JN.1.

Veel voorkomende symptomen zijn onder meer:

  • Keelpijn
  • Loopneus
  • Hoest
  • Koorts
  • Spierpijn
  • Hoofdpijn
  • Moeilijkheden met ademhalen
  • Vermoeidheid
  • Maagdarmklachten (zoals milde diarree en braken)

Als u milde symptomen heeft, blijf dan thuis om verspreiding te voorkomen. Als u ernstige symptomen heeft, neem dan contact op met uw arts.

Hawkinson raadt aan om tests uit te voeren om de infectiestatus te bevestigen en de antivirale medicijnen Paxlovid (nirmatrelvir en ritonavir) te gebruiken als u tot degenen behoort die risico lopen op een ernstige ziekte.

Blijf voorzichtig, maar raak niet in paniek

Gebaseerd op wat we tot nu toe weten over KP.2, dringt Jones-Lopez er bij het publiek op aan kalm te blijven en voorzichtig te werk te gaan.

“Maak je niet onnodig ongerust”, zegt hij, ook al verwacht hij dat het virus blijft muteren en waarschuwt hij dat er nog een zwaardere variant kan komen. Jones-Lopez benadrukt ook het belang van op de hoogte blijven en op de hoogte blijven van vaccinaties. Omdat oudere volwassenen vatbaarder zijn voor ernstige ziekten, heeft de Advisory Committee on Immunization Practices van de CDC onlangs aanbevolen dat mensen van 65 jaar en ouder dit voorjaar een aanvullend bijgewerkt COVID-19-vaccin moeten krijgen.

Vergelijkbare berichten