Studie ondersteunt diabetesmedicijn Metformine als behandeling voor COVID-19

Studie ondersteunt diabetesmedicijn Metformine als behandeling voor COVID-19

Metformine, een decennia oud generiek medicijn voor diabetes type 2, kan ook helpen bij de behandeling van COVID-19, suggereert een nieuwe studie.

Wetenschappers van de Universiteit van Minnesota hebben willekeurig meer dan 1.300 volwassenen met COVID-19 toegewezen om metformine of een placebopil te slikken. Alle deelnemers deden na 1, 5 en 10 dagen een neusuitstrijkje om de virusniveaus te meten.

Laboratoriumtests toonden aan dat metformine de hoeveelheid COVID-19-virus die in het lichaam circuleert aanzienlijk verminderde en ook de kans verkleinde dat de virusniveaus zouden herstellen na een aanvankelijke verlaging tijdens de behandeling, volgens onderzoeksresultaten gepubliceerd in Klinische infectieziekten.

Een van de belangrijkste onderzoeksresultaten:

  • Gemiddeld verminderde metformine de hoeveelheid virus in het lichaam bijna vier keer meer dan de placebopil.
  • Mensen die metformine gebruikten, hadden 28 procent meer kans op niet-detecteerbare niveaus van het virus in hun lichaam op dag 5 of dag 10 van het onderzoek.
  • Deelnemers die metformine gebruikten hadden 32 procent minder kans op wat bekend staat als rebound – wanneer de niveaus van het virus aanvankelijk afnemen maar vervolgens weer hoger worden.

“De resultaten van het onderzoek zijn belangrijk omdat COVID-19 ziekten blijft veroorzaken, zowel tijdens acute infectie als maanden na infectie”, zegt hoofdauteur van het onderzoek Carolyn Bramante, MD, assistent-professor geneeskunde aan de Universiteit van Minnesota.

Hoe metformine COVID-19 zou kunnen bestrijden

Het metformineonderzoek was niet bedoeld om erachter te komen waarom of hoe deze diabetesbehandeling het coronavirus zou kunnen onderdrukken. Maar het medicijn blokkeert de activiteit van een eiwit dat bekend staat als mTOR, zegt dr. Bramante. Dit eiwit speelt een rol bij de celgroei en reproductie en beïnvloedt de immuunreacties.

“We veronderstelden dat de remming van mTOR door metformine een vermindering van SARS-CoV-2 zou kunnen veroorzaken”, het specifieke type coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt, zegt Bramante.

De mogelijke voordelen van metformine als behandeling voor COVID-19 zijn echter nog niet duidelijk, aangezien eerdere onderzoeken tegenstrijdige resultaten hebben opgeleverd.

Uit een onderzoek naar metformine bij COVID-19-patiënten bleek dat het medicijn de kans op ziekenhuisopname met ernstige infecties niet significant verkleinde, aldus de National Institutes of Health (NIH). Maar de NIH merkt op dat uit een ander onderzoek bleek dat COVID-19-patiënten die metformine gebruikten 42 procent minder kans hadden om met ernstige infecties in het ziekenhuis te worden opgenomen of te overlijden.

Metformine kan COVID-19 minder besmettelijk maken

Toch zijn de resultaten van de nieuwe studie bijzonder veelbelovend omdat het verminderen van de virusniveaus die in het lichaam circuleren ook de zogenaamde virale shedding vermindert, oftewel het vrijgeven van kopieën van het virus uit het lichaam die anderen kunnen infecteren, zegt Mark Siedner, MD, MPH. , co-auteur van een redactioneel commentaar bij de studie en universitair hoofddocent geneeskunde aan de Harvard Medical School en het Massachusetts General Hospital in Boston.

“Hoe korter de duur van de virusuitscheiding, hoe korter de duur van de potentiële besmettings- en overdrachtsrisico’s”, zegt Dr. Siedner.

Moet u metformine gaan gebruiken voor COVID-19?

Hoewel metformine potentieel heeft als interventie tegen COVID-19, wordt het voor dit gebruik nog niet aanbevolen. Er is nog steeds niet genoeg bewijs om metformine voor te schrijven aan mensen met mildere COVID-19-infecties, en de NIH raadt het gebruik van dit medicijn af bij patiënten die met ernstige infecties in het ziekenhuis zijn opgenomen, tenzij ze deel uitmaken van een klinische proef.

“Op basis van de gegevens die we nu hebben, zou ik persoonlijk metformine niet voorschrijven voor de behandeling van COVID-19, noch zou ik het gebruik ervan aanbevelen”, zegt Siedner.

Vergelijkbare berichten