Kunnen blockbuster-medicijnen voor gewichtsverlies ook worden gebruikt voor de behandeling van hartziekten, de ziekte van Alzheimer en kanker?

Kunnen blockbuster-medicijnen voor gewichtsverlies ook worden gebruikt voor de behandeling van hartziekten, de ziekte van Alzheimer en kanker?

Het is moeilijk voor te stellen dat GLP-1-agonisten een grotere impact zullen hebben; de medicijnen hebben de manier waarop type 2-diabetes en obesitas worden behandeld al getransformeerd. Maar veel deskundigen zijn van mening dat de medicijnen nog veelbelovender zijn op gebieden die veel verder gaan dan de controle van de bloedsuikerspiegel en gewichtsbeheersing.

Er worden momenteel over de hele wereld meer dan 1.000 klinische onderzoeken met GLP-1’s uitgevoerd – niet alleen bij de behandeling van diabetes en obesitas, maar ook voor aandoeningen zoals hartziekten, beroertes, de ziekte van Alzheimer, polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) en zelfs kanker.

Veel gezondheidsproblemen komen voort uit ontstekingen en de manier waarop het lichaam insuline verwerkt

Hoewel het niet ongebruikelijk is dat een medicijn meer dan één ziektetoestand kan behandelen, is het brede scala aan aandoeningen dat met GLP-1 wordt onderzocht dat wel. Wat maakt het medicijn zo veelbelovend in meerdere systemen door het hele lichaam?

“Ik geloof dat deze medicijnen zulke brede effecten hebben, omdat veel gezondheidsproblemen beginnen met verstoringen van de insulineresistentie, afwijkingen in de manier waarop het lichaam met glucose omgaat, en ontstekingen, die allemaal kunnen worden veroorzaakt door onze omgeving en overmatige gewichtstoename”, zegt Jamy. Ard, MD, hoogleraar epidemiologie en preventie aan de Wake Forest University School of Medicine in Winston Salem, North Carolina, en een klinisch onderzoeker gericht op het bestuderen van strategieën om obesitas en type 2-diabetes bij volwassenen te behandelen.

Op GLP1 gebaseerde medicijnen zijn zeer effectief in het helpen van mensen om het aantal calorieën dat ze consumeren te verminderen, en hebben daarom directe effecten op de insulinegevoeligheid en het glucosemetabolisme, zegt Dr. Ard. Ze verminderen ook ontstekingen, maar het is nog steeds onduidelijk of dat een direct effect is van GLP-1-medicijnen of gewoon een gevolg is van het gewichtsverlies, zegt hij.

“Als je deze combineert, ontstaat er een overweldigend biologisch effect. Er is geen orgaansysteem dat niet wordt beïnvloed door deze interne metabolische omgeving”, zegt Ard.

GLP-1-receptoren zijn overal in het lichaam aanwezig

Hoewel GLP-1’s in de alvleesklier werken om de secretie van insuline en glucagon te reguleren, zijn GLP-1-receptoren wijd verspreid in andere delen van het lichaam, waaronder de hersenen, het cardiovasculaire systeem en het immuunsysteem, de darmen en de nieren, zegt Diana Isaacs, PharmD, een endocriene klinische apotheekspecialist bij het Endocrine and Metabolism Institute van de Cleveland Clinic in Ohio.

“Deze receptoren in andere delen van het lichaam maken het veelbelovend om andere aandoeningen te behandelen”, zegt dr. Isaacs. “Deze medicijnklasse heeft al een ongelooflijke waarde getoond voor diabetes type 2 en obesitas, en het is spannend om na te denken over het potentieel om nog meer aandoeningen te behandelen.”

De klasse van momenteel beschikbare GLP-1’s omvat Ozempic (semaglutide) en Mounjaro (tirzepatide), die worden voorgeschreven voor diabetes type 2, en Wegovy (semaglutide) en Zepbound (tirzepatide), die worden voorgeschreven voor de behandeling van overgewicht en obesitas.

De impact van de medicijnen op andere ziekten dan diabetes en obesitas is waargenomen in klinische onderzoeken en bij mensen die de medicijnen in de ‘echte wereld’ gebruiken – maar er blijven vragen bestaan ​​of GLP-1’s veilig en effectief zijn bij de behandeling van deze andere aandoeningen. Hier is een overzicht van hoe de medicijnen worden bestudeerd en wat onderzoekers hopen te ontdekken.

GLP-1’s voor hartziekten en beroertes

Cardiovasculaire uitkomststudies met verschillende GLP-1-medicijnen hebben indrukwekkende verbeteringen laten zien in het verminderen van ernstige cardiovasculaire voorvallen zoals hartaanvallen, beroertes en cardiovasculaire sterfte, zegt Isaacs.

Dat zou te verwachten zijn, aangezien zwaarlijvigheid en overgewicht risicofactoren zijn voor een hartaanval en beroerte. Maar andere medicijnen en levensstijlinterventies hebben, ondanks het feit dat ze glucoseverlaging en gewichtsverlies laten zien, dit soort indrukwekkende resultaten niet aangetoond, benadrukt Isaacs. “Dit geeft aan dat er mechanismen zijn die veel verder gaan dan alleen gewichtsverlies of glucoseverlaging”, zegt ze.

Dat werd aangetoond in de Wegovy-proef voor gewichtsverlies, SELECT, waarbij mensen die het medicijn gebruikten een 20 procent lagere incidentie van een hartaanval, beroerte of overlijden door hartziekten hadden vergeleken met placebo, zegt Ard.

Een groot deel van het verminderde risico zou een gevolg kunnen zijn van gewichtsverlies, maar het gewichtsverlies in het SELECT-onderzoek was niet bijzonder groot: gemiddeld ongeveer 8 tot 9 procent van het lichaamsgewicht van elke deelnemer, zegt hij. “Dit laat de vraag open dat er mogelijk een ander primair effect is dat nog moet worden vastgesteld”, zegt Ard.

De SELECT-studie is de eerste keer dat een medicijn tegen obesitas een vermindering van hart- en vaatziekten laat zien in een grote, gerandomiseerde gecontroleerde studie, zegt Isaacs. “Dit kan het paradigma veranderen van hoe we overgewicht en obesitas zien (als een cardiovasculaire risicofactor en niet alleen als een cosmetische aandoening) en zal hopelijk de dekking en toegang voor deze medicijnen voor gewichtsverlies vergroten”, zegt ze.

De onderzoeken waarin de cardiovasculaire voordelen van GLP-1-medicijnen worden geëvalueerd, omvatten één voor tirzepatide bij mensen met obesitas en hartfalen, die naar verwachting in juli 2024 zullen worden afgerond, en één voor semaglutide samen met mechanische verwijdering van stolsels bij patiënten met een beroerte veroorzaakt door de verstopping van grote bloedvaten. bloedvaten naar de hersenen in vergelijking met standaardtherapie.

GLP-1’s voor de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson

Twee klinische onderzoeken, Evoke en Evoke+, testen de potentiële neuroprotectieve voordelen van semaglutide bij patiënten met de vroege ziekte van Alzheimer. Voorlopige bevindingen zouden al in 2025 gepubliceerd kunnen worden.

Hoewel het GLP-1-medicijn lixisenatide (Adlyxin) momenteel niet verkrijgbaar is in de Verenigde Staten, suggereren voorlopige resultaten van een een jaar durend onderzoek volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration dat het medicijn de progressie van motorische symptomen bij vroege Parkinson kan vertragen. ziekte. De volledige bevindingen worden begin 2024 verwacht.

Als huidige en toekomstige studies redelijk klinisch bewijs vinden van enig effect van GLP-1’s voor dit soort aandoeningen, kan de grootste potentiële impact liggen op het gebied van preventie of in het vertragen van de progressie van milde cognitieve stoornissen, zegt Ard. “Er kan ook een rol spelen bij het gebruik van deze medicijnen in combinatie met andere therapieën die zich richten op de afzetting van amyloïden”, zegt hij.

GLP-1’s voor verslavend gedrag zoals alcoholgebruiksstoornis en roken

Onderzoek heeft aangetoond dat GLP-1’s de hunkering naar alcohol kunnen verminderen en mensen met een alcoholverslaving kunnen helpen minder te drinken. Een kleine casusreeks waarin de medische dossiers werden onderzocht van mensen die semaglutide gebruikten voor gewichtsverlies, vonden een significante vermindering van de symptomen van alcoholgebruiksstoornis bij alle zes mensen die de medicatie gebruikten.

In een prospectief, zes maanden durend onderzoek wordt momenteel onderzocht of behandeling met semaglutide de alcoholinname helpt verminderen bij 108 mensen met de diagnose alcoholgebruiksstoornis en obesitas.

Er zijn ook aanwijzingen dat GLP-1’s het gebruik van verslavende medicijnen, waaronder nicotine, kunnen verminderen. Onderzoek vergelijkt de effectiviteit van semaglutide met placebo bij het helpen van mensen om van de sigarettenverslaving af te komen.

GLP-1’s voor slaapapneu

Tirzepatide wordt onderzocht bij de behandeling van obstructieve slaapapneu bij zowel mensen die een C-PAP-machine gebruiken als bij mensen die de machine niet kunnen of willen gebruiken. De fase 3-studie zal in het voorjaar van 2024 eindigen en de resultaten zullen later dat jaar worden gepubliceerd.

GLP-1’s voor leverziekten en nierziekten

Onderzoekers testen semaglutide in een laat stadium van onderzoek onder 1.200 mensen met een type leververvetting genaamd niet-alcoholische steatohepatitis (NASH). Tirzepatide wordt ook geëvalueerd in een fase 2-onderzoek onder bijna 200 NASH-patiënten.

In de FLOW-studie bleek semaglutide de progressie van chronische nierziekte (CKD) te vertragen en het risico op nier- en cardiovasculaire mortaliteit te verlagen. Onderzoek evalueert tirzepatide ook bij mensen met overgewicht of obesitas en chronische nierziekte, met of zonder diabetes type 2.

GLP-1’s voor artrose

GLP-1-medicijnen kunnen het ziekteproces bij artrose beïnvloeden, blijkt uit een onderzoek dat in juli 2023 werd gepubliceerd in het tijdschrift Annalen van de reumatische ziekten. Onderzoekers ontdekten dat mensen die de medicijnen gebruikten meer gewicht verloren en minder knieoperaties ondergingen dan mensen die geen GLP-1 gebruikten.

Onderzoekers rekruteren momenteel deelnemers met overgewicht en knieartrose om de werkzaamheid en veiligheid van een experimentele GLP-1 van Eli Lilly, retatrutide, prospectief te testen.

GLP-1’s voor polycysteus ovariumsyndroom (PCOS)

Vrouwen met PCOS produceren overtollig testosteron, wat kan leiden tot pijnlijke, zware of onregelmatige menstruaties, onvruchtbaarheid, overmatig gezichts- en lichaamshaar, ernstige acne en kleine cysten op de eierstokken. Deze hormonale onbalans kan ook metabolische complicaties veroorzaken.

Een studie gepubliceerd in augustus 2022 in Vruchtbaarheid en steriliteit ontdekte dat GLP-1 liraglutide de verhoogde testosteronniveaus aanzienlijk hielp verlagen en superieur was aan placebo bij de behandeling van alle nadelige symptomen bij vrouwen met PCOS en obesitas.

GLP-1’s voor colorectale kanker en kankerbestrijdende cellen

GLP-1-medicijnen zouden het risico op colorectale kanker kunnen verminderen, blijkt uit een groot retrospectief onderzoek onder mensen met diabetes type 2, gepubliceerd in december 2023 in JAMA-oncologie. Het lagere risico werd gevonden bij zowel mensen met overgewicht of obesitas als mensen zonder.

Er zijn ook aanwijzingen dat GLP-1-medicijnen kunnen helpen de functie van de “Natural Killer” (NK) antikanker-immuuncel te herstellen. Uit een Ierse studie bleek dat het herstelde kankerdodende effect van de NK-cellen onafhankelijk was van de belangrijkste gewichtsverliesfunctie van GLP-1, wat ertoe leidde dat onderzoekers concludeerden dat de medicijnen de motor van de NK-cellen direct op gang brengen.

We weten dat wanneer mensen afvallen, dit ook de immuunfunctie beïnvloedt, zegt Matthew Ringel, MD, directeur van de afdeling endocrinologie, diabetes en metabolisme aan het Ohio State University Comprehensive Cancer Center – James Cancer Hospital en Solove Research Institute.

“Het zou intrigerend zijn als GLP-1-agonisten rechtstreeks invloed hebben op hoe goed de natural killer-cellen werken”, zegt Dr. Ringel. Grotere prospectieve onderzoeken met het risico op het ontwikkelen van verschillende soorten kanker als eindpunt zouden moeten worden uitgevoerd om deze theorie te bevestigen, zegt hij.

Vergelijkbare berichten