Californië verbiedt 24 giftige chemicaliën uit producten voor persoonlijke verzorging: wat u moet weten

Californië verbiedt 24 giftige chemicaliën uit producten voor persoonlijke verzorging: wat u moet weten

Op 30 september 2020, toen de Environmental Working Group zijn allereerste CleanCon hield – een conferentie gewijd aan alles wat met schone schoonheid te maken heeft – nam de gouverneur van Californië, Gavin Newsom, nieuwe wetgeving aan die 24 chemicaliën uit cosmetisch gebruik verbiedt, te beginnen over ongeveer vier jaar. Bekend als de Toxic-Free Cosmetics Act, California Assembly Bill 2762 “zou, met ingang van 1 januari 2025, een persoon of entiteit verbieden om in de handel een cosmetisch product te produceren, verkopen, leveren, in bezit te hebben of te koop aan te bieden dat een van de verschillende gespecificeerde opzettelijk toegevoegde ingrediënten, behalve onder gespecificeerde omstandigheden”, aldus de wetgeving. Het wetsvoorstel markeert de eerste keer dat een Amerikaanse staat cosmetica reguleert.

Voorstanders van schone schoonheid en organisaties, waaronder de EWG, hebben de nieuwe regel geprezen, maar zijn de chemicaliën die Californië heeft verboden echt gevaarlijk? En als u buiten Californië woont en deze chemicaliën in uw producten zitten, moet u zich dan zorgen maken? Dit is wat u moet weten.

Een korte geschiedenis van de cosmeticaregelgeving in de VS

“De Toxic-Free Cosmetics Act geeft consumenten de gezondere producten die ze eisen en verdienen”, zegt Susan Little, EWG’s senior pleitbezorger voor Californische overheidszaken. De EWG is een non-profitorganisatie voor onderzoek en belangenbehartiging die zich richt op het informeren van consumenten over mogelijke gezondheidsschade in het milieu, ook in hun producten voor persoonlijke verzorging.

Hoewel de nieuwe cosmeticawet nieuwe wetgeving is in de Verenigde Staten, is het miniem vergeleken met de uitgebreide richtlijnen die zijn opgesteld door de Europese Unie (EU). Terwijl de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) slechts 11 chemicaliën heeft verboden, heeft de Europese Unie maar liefst meer dan 1.600 op haar niet-gebruiken-lijst staan. Bovendien werkt de EU haar lijst regelmatig bij en voegt ze deze pas op 9 september 2020 toe. Ondanks soortgelijke wetsvoorstellen die in het Congres zijn ingediend, waaronder een tweeledige inspanning van Susan Collins (R-Maine) en Dianne Feinstein (D-Californië), die is momenteel vastgelopen in de Senaat, de laatste keer dat er op nationaal niveau wijzigingen werden aangebracht, was in 1938. Dat jaar was president Franklin Delano Roosevelt president en werd deel twee van de Food, Drug and Cosmetic Act aangenomen.

Vergelijkbare berichten