Opvliegers tijdens de menopauze gekoppeld aan leververvetting MASLD

Opvliegers tijdens de menopauze gekoppeld aan leververvetting MASLD

Vrouwen die matige tot ernstige opvliegers ervaren, hebben mogelijk een grotere kans op het ontwikkelen van metabole dysfunctie-geassocieerde steatotische leverziekte (MASLD), suggereert een kleine studie.

Voor de studie onderzochten onderzoekers gegevens van 106 vrouwen, opgesplitst in twee groepen: degenen die een perimenopauze doormaakten, een tijd voorafgaand aan de menopauze die vaak wordt gekenmerkt door onregelmatige menstruaties en menopauzesymptomen zoals opvliegers; en degenen die postmenopauzaal waren, wat betekent dat ze al een jaar of langer helemaal niet meer menstrueerden.

Veel van de deelnemers ondervonden slechts milde opvliegers of helemaal geen opvliegers, maar 42 van hen rapporteerden matige tot ernstige opvliegers.

Wetenschappers gebruikten twee methoden om te bepalen of deelnemers MASLD hadden (voorheen niet-alcoholische leververvetting genoemd): de eerste, een hulpmiddel om de vetophoping van deelnemers in de lever te voorspellen, en ten tweede, door het aantal MASLD-risicofactoren van elke persoon te berekenen, zoals obesitas. overtollig vet rond de buik, verhoogde bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel of verhoogd cholesterol.

Over het geheel genomen hadden deelnemers die matige of ernstige opvliegers ervoeren grofweg drie keer zoveel kans op tekenen van MASLD, volgens de onderzoeksresultaten gepresenteerd op ENDO 2024. Binnen vijf jaar nadat vrouwen door de menopauze waren gegaan, waren matige tot ernstige opvliegers gekoppeld aan een ruwweg negenvoudig verhoogd risico op MASLD.

“Opvliegers en nachtelijk zweten kunnen wijzen op een verhoogd risico op hart- en stofwisselingsproblemen”, zegt de hoofdauteur van het onderzoek, Eleni Armeni, MD, PhD, onderzoeker in de verloskunde en gynaecologie aan de Kapodistrische Universiteit van Athene, in een verklaring.

Met sommige risicofactoren werd geen rekening gehouden

Vrouwen gaan door de menopauze wanneer ze stoppen met menstrueren, meestal rond hun veertigste of vijftigste. Een verminderde productie van de hormonen oestrogeen en progesteron in de jaren voorafgaand aan de menopauze en daarna kan leiden tot een breed scala aan symptomen, waaronder stemmingswisselingen, gewrichtspijn, vaginale droogheid, slapeloosheid, geheugenproblemen en opvliegers en nachtelijk zweten. als vasomotorische symptomen van de menopauze.

MASLD wordt veroorzaakt door een ophoping van vet in de lever, wat doorgaans voorkomt bij mensen met overgewicht of obesitas. Het ontstaat wanneer vet zich ophoopt in de lever, waardoor ontstekingen en weefselschade ontstaan ​​die tot fibrose of littekenvorming kunnen leiden. Naarmate de fibrose vordert, kunnen mensen een ernstige ziekte ontwikkelen en een levertransplantatie nodig hebben.

De nieuwe studie hield rekening met verschillende factoren die het risico op symptomen van de menopauze en leverziekte kunnen beïnvloeden, waaronder fysieke activiteitsniveaus en drinkgewoonten. Maar in het onderzoek werd geen rekening gehouden met de vraag of deelnemers overgewicht of obesitas hadden, een factor die zowel de ernst van opvliegers als de ontwikkeling van MASLD kan beïnvloeden.

Bovendien werd in de studie niet gekeken naar verschillende andere risicofactoren voor ernstige vasomotorische symptomen, zoals depressie, angst, stress, lagere klasse en lager onderwijs, zegt Robert Eckel, MD, emeritus hoogleraar geneeskunde aan de universiteit. van Colorado Anschutz Medical Campus, die niet betrokken was bij de nieuwe studie.

Oestrogeenniveaus tijdens de menopauze

In het onderzoek werd gekeken of vrouwen hormoonsubstitutietherapie (HRT) gebruikten voor symptomen van de menopauze, die mogelijk verband houden met een lagere vetopslag in de lever, merkt Dr. Eckel op.

“Oestrogeen kan het risico op MASLD verminderen, maar dit is niet uitgebreid onderzocht bij mensen, noch via de route van oestrogeentoediening, dat wil zeggen oraal vs. dermaal vs. vaginaal”, zegt Eckel.

Het onderzoek was ook te klein om brede conclusies te trekken over het verband tussen opvliegers en MASLD. Het was ook niet bedoeld om te bewijzen of en hoe specifieke symptomen van de menopauze direct een leverziekte kunnen veroorzaken, of omgekeerd.

“Het zou kunnen dat er iets is aan vrouwen met MASLD waardoor ze hun opvliegers meer voelen”, zegt Mark DeBoer, MD, een endocrinoloog aan de University of Virginia School of Medicine in Charlottesville, die niet betrokken was bij de nieuwe studie.

Een sterker verband tussen vasomotorische symptomen, MASLD en hart- en vaatziekten is ook mogelijk, zegt Dr. DeBoer.

“De menopauze veroorzaakt een daling van het oestrogeengehalte, wat leidt tot zowel opvliegers als een toename van het cardiovasculaire risico – dus mensen met opvliegers zullen waarschijnlijk verder in de menopauze zitten en tijd hebben gehad om de risicofactoren voor hart- en vaatziekten te verergeren”, zegt DeBoer.

“Als vrouwen met opvliegers een grotere kans hebben op MASLD, zoals hun gegevens suggereren, dan zou het een goede zaak kunnen zijn om te zoeken naar het risico op hart- en vaatziekten bij mensen met MASLD”, zegt DeBoer. “Toch moeten we ons in die leeftijdscategorie zorgen maken over het toenemende risico op hart- en vaatziekten bij alle vrouwen, en willen we misschien iedereen screenen.”

Vergelijkbare berichten