Ozempic en Wegovy kunnen het risico op probleemdrinken verminderen

Ozempic en Wegovy kunnen het risico op probleemdrinken verminderen

De populaire GLP-1-medicijnen Ozempic en Wegovy kunnen het verlangen naar meer dan alleen voedsel verminderen. Een nieuwe studie suggereert dat deze medicijnen ook een rol kunnen spelen bij het terugdringen van de wens om alcohol te drinken.

Voor de studie volgden onderzoekers mensen met obesitas gedurende een jaar nadat ze semaglutide begonnen te gebruiken – het actieve ingrediënt in Ozempic en Wegovy – of andere medicijnen voor gewichtsverlies die geen GLP-1-medicijnen waren. Aan het begin van het onderzoek hadden 83.825 deelnemers geen geschiedenis van alcoholgebruiksstoornissen, terwijl bij 4.254 deelnemers eerder de diagnose van deze aandoening was gesteld.

Zeer weinig mensen zonder een geschiedenis van alcoholgebruiksstoornis kregen aan het einde van het onderzoek de diagnose van deze aandoening – slechts 0,37 procent van de deelnemers aan semaglutide en 0,73 procent van de mensen die andere medicijnen voor gewichtsverlies gebruikten, volgens onderzoeksresultaten gepubliceerd in Natuurcommunicatie. Maar dit vertaalde zich in een 50 procent lagere kans op alcoholgebruiksstoornis voor de semaglutidegroep.

Onder deelnemers met een voorgeschiedenis van alcoholgebruiksstoornis kwam terugval minder vaak voor bij semaglutide; dit kwam voor bij 22,6 procent van de deelnemers aan dit medicijn, vergeleken met 43,0 procent van de mensen die andere medicijnen voor gewichtsverlies gebruikten. Dit vertaalde zich in een 56 procent lager risico op terugval met semaglutide.

Interessant genoeg waren de effecten van semaglutide op het drinken sterker dan die van twee oudere antiverslavingsmedicijnen die ook worden gebruikt voor gewichtsverlies: naltrexon en topiramaat. Studiedeelnemers zonder een voorgeschiedenis van alcoholgebruiksstoornis hadden 56 procent minder kans om de aandoening te ontwikkelen met semaglutide dan met naltrexon of topiramaat. En mensen met een voorgeschiedenis van alcoholgebruiksstoornis hadden 75 procent minder kans op terugval met semaglutide.

Hoe Semaglutide het drinken kan verminderen

“Semaglutide kan voorkomen dat alcohol lonend is, en daardoor een vermindering van het alcoholgebruik veroorzaken”, zegt Elisabet Jerlhag, hoogleraar farmacologie aan de Universiteit van Göteborg in Zweden, die niet betrokken was bij het nieuwe onderzoek.

Semaglutide maakt deel uit van een familie van geneesmiddelen die bekend staan ​​als GLP-1-receptoragonisten en die signalen in de hersenen onderbreken die ons verlangen naar beloningen beheersen, waardoor de trek in voedsel wordt verminderd. Ditzelfde hersencircuit kan de verslaving aan alcohol en andere drugs aanwakkeren, en kan ook worden beïnvloed door semaglutide, zegt W. Kyle Simmons, PhD, hoogleraar farmacologie en fysiologie aan het Oklahoma State University Center for Health Sciences in Tulsa. t betrokken bij de nieuwe studie.

“Het is logisch dat een medicijn dat de motivatie om te eten vermindert ook de motivatie om alcohol te drinken kan verminderen”, zegt Dr. Simmons. Dit zou ook kunnen verklaren waarom uit de studie blijkt dat semaglutide beter is in het verminderen van het risico op alcoholgebruiksstoornissen dan naltrexon of topiramaat, voegt Simmons toe.

Semaglutide kan zowel gericht zijn op het verlangen naar voedsel als op alcohol

Uit voorlopig onderzoek bij dieren is gebleken dat het rechtstreeks toedienen van GLP-1-medicijnen aan het hersengebied dat betrokken is bij beloningen de alcoholconsumptie vermindert, zegt Alexandra DiFeliceantonio, PhD, assistent-professor aan het Fralin Biomedical Research Institute aan de Virginia Tech University in Roanoke. t betrokken bij de nieuwe studie.

Bovendien kunnen medicijnen zoals semaglutide het drinken beperken omdat ze de spijsvertering veranderen, zegt Dr. DiFeliceantonio. “Alcohol is een ingenomen medicijn waarvan het metabolisme en de effecten veranderen als de spijsvertering verandert”, zegt DiFeliceantonio. “Denk eens aan hoe je je voelt als je drinkt op een lege maag versus na een volledige maaltijd.”

Maar de studie was geen gecontroleerd experiment dat bedoeld was om te bewijzen of en hoe semaglutide direct alcoholmisbruik zou kunnen voorkomen.

Er is nog veel meer onderzoek nodig voordat het zinvol is om te overwegen om semaglutide te geven aan mensen zonder obesitas of diabetes die het drinkprobleem willen aanpakken, zegt senior studieauteur Rong Xu, PhD, een professor en directeur van het Center for AI in Drug Discovery aan de Case Western Reserve University in Cleveland.

“Onze studie levert bewijs dat semaglutide mogelijk beter is dan andere medicijnen bij het beheersen van diabetes of obesitas en tegelijkertijd het alcoholgebruik vermindert”, zegt Dr. Xu. “We kunnen nog niet aanbevelen om semaglutide voor te schrijven om alcoholgebruik te behandelen.”

Vergelijkbare berichten