Kun je rauwe champignons eten?  In de winkel gekocht versus gefokt, de beste kookmethoden en meer

Kun je rauwe champignons eten? In de winkel gekocht versus gefokt, de beste kookmethoden en meer

Champignons zitten boordevol eiwitten, vezels en een grote verscheidenheid aan vitamines en mineralen, waardoor het gemakkelijk te begrijpen is waarom ze een populair salade-ingrediënt en pizza-topping zijn. “Paddestoelen hebben tegenwoordig meer dan een moment: het is een cultureel fenomeen van de 'paddo-boom', omdat ze bovenaan elke lijst met superfoods en culinaire trends blijven staan”, zegt Pam Smith, RDN, de president en oprichter van Shaping America's Plate in Orlando. , Florida.

Dat gezegd hebbende, de manier waarop u paddenstoelen kiest en bereidt, is van belang voor uw gezondheid.

Hier leest u waar u rekening mee moet houden, zodat u kunt profiteren van de voordelen van smaakvolle paddenstoelen.

Rauwe versus gekookte champignons: wat is beter?

Hoewel sommige paddenstoelen prima rauw gegeten kunnen worden, kan het koken ervan gastro-intestinale problemen voorkomen die door veel soorten paddenstoelen worden veroorzaakt, en bacteriën doden die tot gevaarlijke infecties kunnen leiden.

“In bijna alle gevallen heeft het koken van paddenstoelen de voorkeur”, zegt Heather Hallen-Adams, PhD, hoogleraar toxicologie van de North American Mycological Association en universitair hoofddocent voedingswetenschap en -technologie aan de Universiteit van Nebraska in Lincoln.

Nog een stimulans om je paddo's te koken: ze zijn beter voor je lichaam en prettiger voor je smaakpapillen, zegt Jerry Angelini, hoofd onderwijs bij Fungi Perfecti, een bedrijf dat zich richt op de paddenstoelenteelt.

Enkele belangrijke voedingsstoffen in paddenstoelen:
  • Selenium helpt uw ​​lichaam antioxidanten aan te maken om celbeschadiging te voorkomen.
  • Vitamine B6 ondersteunt uw zenuwstelsel en vormt rode bloedcellen.
  • Riboflavine, niacine en pantotheenzuur help je stofwisseling.
  • Potassium bevordert gezonde spieren en een normale bloeddruk.
  • Zink ondersteunt uw immuunsysteem en een gezonde groei bij baby's en kinderen.

In de winkel gekochte versus gekweekte paddenstoelen: zijn ze even veilig om te eten?

De meeste winkels hebben een beperkt aantal paddenstoelen beschikbaar die gemakkelijk te kweken zijn, terwijl verzamelaars op zoek gaan naar moeilijk te kweken paddenstoelen die alleen in het wild voorkomen, zegt dr. Hallen-Adams.

“Het mooie van het kopen van paddenstoelen bij een plaatselijke teler of een winkel is dat je de herkomst van de paddenstoelen kent en dat je de soort kent”, zegt Angelini. “Hiermee wordt een groot deel van het giswerk weggenomen dat gepaard gaat met het zoeken naar paddenstoelen”, zegt Angelini.

Om veilig paddenstoelen te zoeken die je niet in de winkels kunt vinden, kun je het beste een regionale veldgids en een ervaren verzamelaar meenemen, adviseert Angelini. Dat komt omdat paddenstoelen die in het wild voorkomen giftig kunnen zijn.

“Sommige paddenstoelensoorten lijken erg op elkaar, waarbij de ene soort eetbaar kan zijn en een andere soort die er op lijkt giftig kan zijn”, zegt Angelini. “Voor alle duidelijkheid: bij giftig kan de reactie van het lichaam misselijkheid, braken of diarree zijn, tot zelfs dodelijk toe. Lees je veldgids dus aandachtig.”

Als u het bij de supermarkt houdt, zijn er enkele eenvoudige manieren om tijdens het winkelen de beste paddenstoelen te plukken.

“Zoek naar gezonde, mooie paddenstoelen zonder plekken die er verzonken of slijmerig uitzien, of schimmelgroei”, zegt Hallen-Adams. “Paddestoelen zijn, net als elk ander bederfelijk product, onderhevig aan bederf.”

Welke paddenstoelen kunnen rauw gegeten worden?

Verse paddenstoelen die in supermarkten verkrijgbaar zijn, zijn doorgaans veilig om rauw te eten, zolang ze geen tekenen van bederf vertonen, zegt Angelini. Dit omvat paddenstoelvariëteiten zoals witte knop, cremini en portobello – allemaal dezelfde paddenstoelensoort die gedurende verschillende perioden worden gekweekt – maar ook oesterzwammen, zegt Angelini.

“In kleine hoeveelheden zou het goed moeten zijn, zolang ze vers en schoongemaakt zijn”, zegt Angelini.

Shiitakes, die vaak in de winkel verkrijgbaar zijn, zijn meestal prima rauw te eten, maar ze kunnen bij sommige mensen een aandoening veroorzaken die bekend staat als shiitake-dermatitis, dus het is beter om voorzichtig te zijn en ze te koken, adviseert Angelini. Shiitake-dermatitis, ook wel bekend als flagellatendermatitis, is een zeldzame allergische reactie die wordt gekenmerkt door strepen van donkerrode of paarsachtige striemen op het lichaam, volgens de North American Mycological Association.

Paddestoelen om nooit rauw te eten

Eet geen rauwe paddenstoelen, zegt Lindsay Chimileski, ND, een natuurgeneeskundige arts, acupuncturist en geregistreerde kruidendokter in Hamden, Connecticut, die identificatie van planten en paddenstoelen onderwijst.

“Wilde paddenstoelen moeten altijd goed worden schoongemaakt en gekookt”, zegt Chimileski. “Het is ook een goede gewoonte om slechts kleine porties van een wilde paddenstoel te eten, vooral als het de eerste keer is dat je die paddenstoelsoort eet.”

Rauwe morieljes zijn vooral gevaarlijk omdat ze al tientallen jaren op verschillende continenten in verband worden gebracht met ernstige vergiftigingen, waaronder dodelijke slachtoffers, zegt Hallen-Adams.

Sommige paddenstoelen zoals reishi zijn rauw niet eetbaar omdat ze erg taai zijn, en worden meestal gedroogd of geplet verkocht, zegt Smith.

Andere paddenstoelen die in de plaatselijke supermarkt te vinden zijn, zoals cantharellen en eekhoorntjesbrood, mogen niet rauw worden gegeten omdat ze het spijsverteringsstelsel kunnen verstoren, en gekookt smaken ze hoe dan ook lekkerder, voegt Smith eraan toe.

Een speciale opmerking over zwangerschap en rauwe paddenstoelen

Hoewel paddenstoelen boordevol voedingsstoffen zitten en deel kunnen uitmaken van een gezond dieet tijdens de zwangerschap, is de manier waarop ze worden bereid van belang, zegt Chimileski. En in de winkel gekocht is het beste.

“Ik raad rauw niet aan vanwege het mogelijke ongemak van een opgeblazen gevoel”, zegt Chimileski. “Het is veilig om gekookte champignons te eten als je zwanger bent.”

Eén uitzondering: Enoki-paddenstoelen, die vaak uit Azië worden geïmporteerd en in winkels worden verkocht, kunnen het beste worden vermeden of grondig worden gekookt tijdens de zwangerschap, omdat ze betrokken zijn geweest bij verschillende listeria-uitbraken, zegt Hallen-Adams.

“Listeria heeft een onevenredige invloed op de zich ontwikkelende foetussen en veroorzaakt miskramen, en moet zeker grondig worden gekookt als het wordt geconsumeerd”, zegt Hallen-Adams. “Het standaardadvies is om alle paddenstoelen te koken als zwangere mensen ze gaan eten.”

Hoe champignons te koken voor de meeste voedingsvoordelen

Er zijn veel manieren om paddenstoelen te koken die ze veiliger en gemakkelijker verteerbaar kunnen maken, en ze ook smaakvoller kunnen maken, zonder hun voedingsvoordelen in gevaar te brengen, zegt Smith.

“Het roosteren of grillen van champignons op hoog vuur en met weinig vet of water transformeert de textuur en ontwikkelt hartige karamelisering, waardoor ze nog smaakvoller worden”, zegt Smith. Grillen en magnetronen zijn ook geweldige opties, voegt ze eraan toe.

Sauteren is een bijzonder goede manier om de smaak naar voren te brengen, hoewel het het meest voordelig is als je een gezonder vet kiest, zoals olijfolie, ghee of kokosolie, zegt Angelini.

Uiteindelijk is het moeilijk om de fout in te gaan als je paddenstoelen kookt, omdat het de gezondheidsproblemen elimineert die je kunt tegenkomen als je ze rauw eet, merkt Angelini op.

“Het op verschillende manieren koken van paddenstoelen kan allemaal hun ondersteunende potentieel ontsluiten”, zegt Angelini. “Je kunt ze braden, er soep van maken of ze zelfs koken op een zelfgemaakte pizza of platbrood.”

De afhaalmaaltijd

Hoewel de meeste in de winkel gekochte paddenstoelen veilig rauw gegeten kunnen worden, is koken nog steeds de veiligere manier, omdat het het risico op onaangename spijsverteringsproblemen elimineert. Selecteer de paddenstoelen zorgvuldig, kook ze altijd en consumeer ze in kleine hoeveelheden. Als je zwanger bent, eet dan geen rauwe champignons.

Vergelijkbare berichten