Johnson & Johnson herinnert aan Neutrogena en Aveeno Spray-zonnebrandmiddelen

Johnson & Johnson herinnert aan Neutrogena en Aveeno Spray-zonnebrandmiddelen

VERWANT: 6 stappen voor het kiezen van een veilige en schone zonnebrandcrème

Wat is benzeen?

Benzeen is een potentiële kankerverwekkende chemische stof die van nature voorkomt in vulkanen en bosbranden, volgens de Centers for Disease Control and Prevention. Het maakt ook deel uit van benzine, ruwe olie en sigarettenrook. Benzeen wordt veel gebruikt in de Verenigde Staten, vooral om kunststoffen, harsen, rubbers, kleurstoffen en pesticiden te maken.

“Het is vrijwel overal in onze omgeving en in de lucht die we inademen”, zegt Dr. Marino. “Als je je blootstelling zo veel mogelijk kunt minimaliseren, wat in dit geval het wegwerken van die zonnebrandproducten zou betekenen, dan zal dat netto positief zijn.”

Het is bekend dat benzeen kanker veroorzaakt, zoals gedocumenteerd in onderzoeken bij mensen en proefdieren. Volgens de American Cancer Society veroorzaakt het meestal leukemie en andere vormen van bloedkanker.

Het National Toxicology Program van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services heeft gerapporteerd dat beroepsmatige blootstelling aan benzeen – bijvoorbeeld onder werknemers in de chemische industrie – de sterfte door leukemie kan verhogen.

“Als je naar de onderzoeken kijkt, waren het vooral mensen die herhaaldelijk en langdurig werden blootgesteld op de werkplek”, zegt Angela Lamb, MD, universitair hoofddocent dermatologie aan de Icahn School of Medicine op de berg Sinaï in New York City. Ze benadrukt dat mensen die de teruggeroepen zonnebrandproducten hebben gebruikt, niet in paniek moeten raken: “Ga gewoon verder en gebruik het niet meer.”

VERWANT: Hoe huidkanker te voorkomen

Hoe kwam benzeen in de teruggeroepen zonnebrandcrème terecht?

Benzeen is geen ingrediënt in zonnebrandcrème; Johnson & Johnson doet onderzoek naar hoe de sporen in haar producten terecht zijn gekomen. Dr. Lamb zegt dat het geruststellend is dat het bedrijf het probleem heeft opgemerkt en het aanpakt. “Ik denk dat dit hopelijk een toevalstreffer is en dat we op het proces moeten vertrouwen”, zegt ze. “Dit laat zien dat er een proces is en dat bedrijven niet alleen maar schurkenstaten begaan – er is sprake van toezicht.”

In mei maakte een onafhankelijk laboratorium genaamd Valisure bekend dat het benzeen had aangetroffen in 78 zonnebrandmiddelen en after-sun verzorgingsproducten. “Het is belangrijk op te merken dat niet alle zonnebrandproducten benzeen bevatten en dat er niet-verontreinigde producten beschikbaar zijn, gebruikt moeten blijven worden en belangrijk zijn voor de bescherming tegen mogelijk schadelijke zonnestraling”, zei het laboratorium destijds in een verklaring.

Donderdag hebben productveiligheidsadvocaten een federale class action-rechtszaak aangespannen namens consumenten die de met benzeen besmette producten van Johnson & Johnson hadden gekocht. “Er had niet de publicatie van tests van derden nodig moeten zijn om deze uiterst belangrijke informatie aan het publiek bekend te maken, en de reactie van J&J tot nu toe is niet genoeg”, zei Andy Birchfield, een advocaat bij het bedrijf dat de rechtszaak had aangespannen, in een verklaring. “We zullen ontdekken hoe lang J&J op de hoogte was van deze zorgen en waarom het zo lang duurde om actie te ondernemen.”

VERWANT: Potentieel giftige chemicaliën PFAS die veel voorkomen in make-upproducten, zo blijkt uit onderzoek

Hoe u een veilige, effectieve zonnebrandcrème kiest

Hoe kun je, gezien dit nieuws, weten dat je een veilige zonnebrandcrème koopt? Lamb stelt voor om bronnen zoals de Environmental Working Group te raadplegen, die een gids biedt voor de beste en veiligste zonnebrandmiddelen. Haar andere tip is om je te concentreren op producten die aansluiten bij jouw waarden. Eet je bijvoorbeeld biologisch, kies dan voor biologische zonnebrandcrème, of eet je veganistisch, kies dan voor een veganistisch product.

Dat gezegd hebbende, zijn deze labels niet nodig voor de werkzaamheid van zonnebrandcrème. Wat is, zo merkt de American Academy of Dermatology op, is het gebruik van een zonnebrandcrème met een breed spectrum en minstens SPF 30. Omdat de teruggeroepen zonnebrandmiddelen spuitbussen zijn, wil je misschien uit voorzorg kiezen voor lotion, maar er is geen bewijs dat andere spuitbussen ook drager zijn. hetzelfde risico als de teruggeroepen producten.

Op dezelfde manier wilt u misschien een minerale zonnebrandcrème verkiezen boven een chemische (of omgekeerd). Beide zijn goedgekeurd door de FDA, maar ze werken anders, merkt de productwebsite CeraVe op. Met name minerale of fysieke zonnebrandmiddelen zitten bovenop de huid en beschermen je tegen de schadelijke stralen van de zon. Producten met de actieve ingrediënten zinkoxide en titaniumdioxide worden beschouwd als minerale zonnebrandmiddelen.

Chemische zonnebrandmiddelen daarentegen zorgen ervoor dat stralen de huid kunnen binnendringen voordat ze deze kunnen beschadigen, zegt de website. Deze bevatten doorgaans actieve ingrediënten, waaronder avobenzone, oxybenzone, octocrylene, homosalaat, octisalaat en octinoxaat. Afhankelijk van uw huidtype kunt u het ene type beter verdragen dan het andere.

Een studie gepubliceerd in JAMA in januari 2020 suggereert dat ingrediënten in chemische zonnebrandmiddelen in de bloedbaan worden opgenomen en gedurende een langere periode blijven hangen, maar de FDA merkt op dat er meer onderzoeken nodig zijn om te begrijpen of dit een probleem is.

Kort gezegd: behalve de teruggeroepen zonnebrandmiddelen zijn zonnebrandproducten veilig te gebruiken. En als u dit doet, wordt u beschermd tegen andere gezondheidsschade, zegt Marino. “We weten dat de zon en blootstelling aan de zon waarschijnlijk kankerverwekkend nummer één ter wereld is.”

VERWANT: Wat zijn de complicaties van huidkanker?

Vergelijkbare berichten