Moet u binnenshuis zonnebrandcrème dragen?

Moet u binnenshuis zonnebrandcrème dragen?

Jarenlang heb je gehoor gegeven aan de oproep om elke keer dat je de deur uitgaat een breedspectrum zonnebrandcrème op de onbedekte huid te dragen. In de zomer is deze gezonde huidgewoonte zelfs nog belangrijker, omdat je doorgaans meer tijd in de zon doorbrengt. De laatste tijd breng je misschien minder tijd buiten en meer binnen door vanwege de COVID-19-pandemie. Moet u SPF nog steeds prioriteit geven? Kortom waarschijnlijk.

“Mensen zijn erg gefocust op het dragen van zonnebrandcrème op het strand om zonnebrand te voorkomen, die wordt veroorzaakt door UVB-stralen met een kortere golflengte. Vergeet UVA-stralen niet, die bijdragen aan veroudering en huidkanker en u kunnen bereiken terwijl u binnenshuis bent, “zegt Elizabeth Hale, MD, de senior vice-president van de Skin Cancer Foundation en een klinische universitair hoofddocent dermatologie aan de NYU Langone Medical Center in New York. “UVA heeft een langere golflengte dan UVB. Het kan niet alleen dieper in de huid doordringen om collageen en elastine af te breken, wat leidt tot rimpels, maar het komt ook door wolken en vensters heen”, zegt ze.

Sommige dermatologen, waaronder Loretta Ciraldo, MD, een in Miami gevestigde board-gecertificeerde dermatoloog en de oprichter van de Dr. Loretta-huidverzorgingslijn, zeggen dat je binnenshuis niet per se zonnebrandcrème nodig hebt, maar dat je het in de ochtend moet aanbrengen. Hoe dan ook. “Ik pleit ervoor om elke ochtend een SPF-product te gebruiken, omdat u tijdens uw dagelijkse activiteiten mogelijk ‘onbedoelde blootstelling aan de zon’ krijgt, hetzij tijdens het rijden (door vensterglas) of na een korte boodschap buitenshuis die verandert in meer blootstelling dan gepland, alsof je naar de brievenbus rent en stopt om met een buurvrouw te praten”, zegt ze.

Terwijl je over UV-stralen hoort, is er nog een ander soort licht om over te weten. Zichtbaar licht is het licht dat u kunt zien en omvat natuurlijke bronnen (zonnestralen) en kunstmatige bronnen (de blauwe gloed van elektronica). U kunt dit ook wel HEV of zichtbaar licht met hoge energie zien. Dit type licht veroorzaakt geen zonnebrand, maar kan wel leiden tot andere schade.

Vergelijkbare berichten