Beyond Coconut: 7 andere natuurlijke oliën voor een gladde en stralende huid

Beyond Coconut: 7 andere natuurlijke oliën voor een gladde en stralende huid

Is het veilig om kokosolie en andere oliën op je huid en haar te gebruiken?

Het gebruik van natuurlijke oliën voor huid- en haarverzorging bestaat al jaren: een artikel gepubliceerd in de Journal of Experimental Plantkunde gesuggereerde beschavingen in het oude Egypte, bijvoorbeeld, ploeterden in het gebruik ervan, terwijl ander onderzoek heeft gesuggereerd dat oude Griekse atleten olijfolie op hun huid smeerden, misschien om hun huid er stralender uit te laten zien tijdens wedstrijden.

Rajani Katta, MD, klinisch assistent-professor in de geneeskunde en board-gecertificeerde dermatoloog aan het Baylor College of Medicine in Bellaire, Texas, zegt dat we “eeuwenlange ervaring” hebben om aan te tonen dat het ongewoon is voor natuurlijke oliën – waaronder kokosolie, olijfolie olie en zonnebloemolie – om allergische reacties te veroorzaken. “Ik denk dat een van de redenen dat natuurlijke oliën echt weer op de voorgrond zijn gekomen, is dat er gezocht is naar vochtinbrengende crèmes die A) geen allergische reacties veroorzaken, B) niet zoveel chemicaliën bevatten die allergische reacties veroorzaken , en C) zijn kostenbesparend”, zegt ze.

VERWANT: 5 manieren waarop kokosolie je huid en haar kan redden

Dat gezegd hebbende, adviseert Dr. Katta ervoor te zorgen dat uw regime geschikt is voor uw huid, vooral uw gezicht. Als je huid vatbaar is voor acne, zegt ze bijvoorbeeld, overweeg dan om natuurlijke oliën te gebruiken om alleen je lichaam te hydrateren, en praat met je dermatoloog voordat je nieuwe oliën op je gezicht aanbrengt. Huidtype, of het nu droog, vettig, gecombineerd of gevoelig is, kan een belangrijke rol spelen in hoe huidverzorgingsproducten uw huid kunnen beïnvloeden, volgens een artikel gepubliceerd in mei-juni 2016 in de Indiase Journal of dermatologie.

Een andere factor waarmee u rekening moet houden voordat u natuurlijke oliën gebruikt, is hoe snel u van plan bent in de zon te gaan nadat u ze hebt aangebracht. “Als je ze op het gezicht gebruikt, zou ik zeker heel voorzichtig zijn”, legt Katta uit. “Omdat het oliën zijn, is het een versterkt effect van het gebruik van straling op de gezichtshuid.”

Een manier om schade door de zon te voorkomen bij het gebruik van natuurlijke oliën, is door ze op verschillende tijdstippen van de dag anders aan te brengen. Overweeg om ’s ochtends een dunne laag op je huid aan te brengen (het zou binnen ongeveer 15 minuten moeten worden opgenomen, zegt Katta). Voel je vrij om ’s nachts, wanneer je niet aan de zon wordt blootgesteld, rijkelijk olie aan te brengen. Je weet dat je te veel hebt aangebracht als je huid het niet opneemt, merkt Katta op.

VERWANT: 5 natuurlijke remedies tegen een droge huid

Hoe u natuurlijke oliën op uw gezicht en lichaam aanbrengt

“Als je natuurlijke oliën aanbrengt, moet je echt een onderscheid maken tussen het gezicht en het lichaam”, zegt Katta. “Ik raad dit soort oliën niet aan voor acne, alleen omdat oliën je poriën kunnen verstoppen en acne erger kunnen maken. Maar voor diezelfde vrouw die acne op haar gezicht heeft, zou kokosolie een geweldige vochtinbrengende crème voor haar lichaam zijn.

Om erachter te komen hoeveel olie geschikt is voor uw behoeften, kan een beetje vallen en opstaan ​​​​vereisen. Hoewel er geen onderzoek is gedaan naar de hoeveelheid olie die als vochtinbrengende crème moet worden gebruikt, zal je huid je vertellen wanneer genoeg genoeg is. Als het te vettig aanvoelt, betekent dit dat het nog niet helemaal is opgenomen.

Biologische oliën versus etherische oliën: is er een verschil?

Veel mensen hebben olijfolie, kokosolie of zonnebloemolie in hun keukenkast staan. Maar kunnen dezelfde oliën waarmee je kookt op je gezicht worden aangebracht? Katta bevestigt dat biologische en ongeraffineerde producten de beste keuze zijn. “Het soort kokosolie waarmee je kookt heeft een hoger rookpunt [than organic, unrefined coconut oil], dus het is een beetje beter om te koken, maar om het te verfijnen, verwijder je misschien enkele van de chemicaliën die mogelijk gunstige eigenschappen hebben, “zegt ze. Om die reden beveelt Katta extra vierge, koudgeperste, ongeraffineerde kokosolie aan voor haar- en huidverzorging, in plaats van meer verfijnde producten.

Aan de andere kant, hoewel etherische oliën, zoals theeboom-, argan- en citroenolie, ook steeds vaker voorkomende ingrediënten zijn in huidverzorgingsproducten, is de kans groter dat ze allergische reacties veroorzaken dan olijf- en kokosolie, zegt Katta. “Tea tree-olie heeft een reputatie opgebouwd als een geweldig soort antibacterieel, schimmelwerend ingrediënt. Die eigenschappen heeft het wel, maar je moet er echt heel voorzichtig mee omgaan”, zegt ze.

VERWANT: Kunnen etherische oliën eczeem of atopische dermatitis helpen?

Ze waarschuwt dat de effecten van theeboomolie op de huid in sommige gevallen gevaarlijk kunnen zijn. “Ik zou het nooit op een open huid gebruiken, omdat ik heb gezien dat mensen allergische reacties ontwikkelden als ze het gebruikten op scheuren in de huid, bijvoorbeeld door eczeem.”

Hoewel ze mensen met een zeer gevoelige huid niet zou aanraden ooit essentiële oliën op hun huid te gebruiken, zegt ze dat ze voor de meeste mensen veilig moeten zijn om te gebruiken – zolang ze op de juiste manier worden gebruikt. “Je moet ze nogal wat verspreiden”, zegt ze. “Je zou een paar druppels in een drager kunnen gebruiken, zoals kokosolie, en voor de meeste mensen zou dat waarschijnlijk prima zijn”, zegt ze. Een draagolie fungeert als een neutrale basis voor een etherische olie om ze te verdunnen voor toepassing of koken.

Katta waarschuwt dat sommige oliën meer kans hebben op negatieve bijwerkingen dan andere. “Als je een gevoelige huid of eczeem hebt, heb ik veel reacties gezien op zaken als kruidnagelolie, kaneelolie, lavendelolie, citroenolie. Dat zijn enkele van mijn grootste zorgen op het gebied van essentiële oliën die allergische reacties kunnen veroorzaken.”

Waar te beginnen met natuurlijke oliën voor huidverzorging

Voordat u olie op de huid aanbrengt, is het belangrijk om een ​​aanbeveling van uw arts te ontvangen. Maar om u op weg te helpen, zijn hier enkele van de meest populaire soorten natuurlijke oliën:

1. Kokosolie

Kokosolie wordt gemakkelijk door de huid opgenomen en staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen, waaronder die van vitamine E en K, evenals zijn schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen. De enige grote uitzondering? Samen met cacaoboter veroorzaakt kokosolie waarschijnlijk puistjes. “Over het algemeen is kokosolie een geweldige optie voor bijna iedereen, behalve als je een vette huid hebt en vatbaar bent voor acne, zou ik het niet op het gezicht gebruiken”, zegt Katta. In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Dermatitis, ontdekten onderzoekers dat kokosolie beter was dan olijfolie bij het hydrateren van de huid bij gebruik in een drager. Vergeet niet te zoeken naar koudgeperste, ongeraffineerde kokosolie voor je gezichts- of huidverzorging.

VERWANT: Is kokosolie goed voor het hart?

2. Olijfolie

Olijfolie veroorzaakt meestal geen allergische reacties, zegt Katta, maar voor de beste resultaten moet je zeker kiezen voor de extra vierge variant. Olijfolie bevat vitamine A, D, E en K, en sommige onderzoeken, zoals een studie gepubliceerd in oktober 2016 in het tijdschrift Nanomaterialen en Nanotechnologie, biedt wetenschappelijk bewijs van zijn potentieel als vochtinbrengende crème. Met zijn zware consistentie is het een uitstekende keuze voor een toepassing voor het hele lichaam, zegt Katta. Misschien wil je zelfs een reinigingsmiddel met olijfolie of een stuk zeep proberen voor een reiniging die je huid niet uitdroogt.

3. Zonnebloemzaadolie

Zonnebloemolie is overal verkrijgbaar, rijk aan vitamine E en wordt gemakkelijk door de huid opgenomen, waardoor het een uitstekende keuze is als natuurlijke vochtinbrengende crème. Een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Kindergeneeskunde Dermatologieontdekte dat zonnebloemolie bij zuigelingen de huidbarrière beter beschermde en atopische dermatitis (een vorm van eczeem) niet veroorzaakte of verergerde, in vergelijking met olijfolie.

4. Karitéboter

Afgeleid van de noten van de Afrikaanse sheaboom, is sheaboter een talgachtige substantie die vaak in vaste vorm wordt aangetroffen, maar smelt bij lichaamstemperatuur en soms wordt gebruikt als vochtinbrengende crème en haarproduct, zegt Katta, eraan toevoegend heeft niet gezien dat haar patiënten er allergische reacties op hebben. Ongeraffineerde, biologische sheaboter kan ook worden gecombineerd met olijfolie of kokosolie om een ​​gladdere textuur te creëren voor het aanbrengen.

5. Jojoba-olie

Jojoba komt oorspronkelijk uit Mexico en het Amerikaanse zuidwesten, waar de oliën uit de zaden zijn gewonnen en medicinaal worden gebruikt door inheemse Amerikaanse stammen. “Ik zie weinig allergische reacties op [jojoba], of. Ik heb dat nog niet zo populair gezien [as some other natural oils], dus ik heb er gewoon niet veel ervaring mee”, zegt Katta. In een recensie gepubliceerd in de Tijdschrift van de Italiaanse Vereniging voor dermatologie en seksueel overdraagbare aandoeningenontdekten onderzoekers dat jojoba-olie ontstekingsremmende en wondgenezende effecten kan hebben, naast andere voordelen voor de huid.

VERWANT: 7 anti-verouderingstips voor je huid

6. Amandelolie

Gemaakt van geperste rauwe amandelen, zit amandelolie vol gezondheidsvoordelen, zoals vitamine E, zink, eiwitten en kalium. Het heeft een lichtere textuur dan olijfolie en sheaboter, die velen aantrekkelijk vinden om op het gezicht te gebruiken. Maar Katta zegt dat zoete amandelolie allergische reacties kan veroorzaken, dus raadt ze aan om het te vermijden als je een gevoelige huid hebt.

7. Druivenpitolie

Druivenpitolie bevat vitamine E en essentiële vetzuren en is lichtgewicht in vergelijking met andere natuurlijke oliën. Het biedt ook antioxiderende, antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen, volgens een artikel gepubliceerd in september 2016 in het tijdschrift Voeding en metabolische inzichten. Uit haar ervaring zegt Katta dat druivenpitolie minder vaak voor de huid wordt gebruikt dan de andere oliën, maar ze is optimistisch over het mogelijke gebruik voor dit doel. “Ik heb geen allergische reacties op druivenpitolie gezien”, zegt ze. “Het heeft zeker een aantal fytochemicaliën die ook antioxiderende voordelen hebben, dus dat is nogal intrigerend.”

8. Rozenbottelzaadolie

Geëxtraheerd uit de zaden van wilde rozenstruiken, is rozenbottelzaadolie enorm populair geworden en wordt het steeds vaker aangetroffen in gezichtsverzorgingsproducten die hydraterende, anti-verouderingsvoordelen bieden. Een overzicht van onderzoek gepubliceerd in januari 2018 in de Internationaal tijdschrift voor moleculaire wetenschappen merkt op dat de essentiële vetzuren en antioxidanten in deze olie, waaronder provitamine A, “relatief hoge bescherming tegen ontstekingen” en oxidatieve huidbeschadiging bieden, en dat rozenbottelzaadolie veelbelovende resultaten heeft laten zien bij gebruik om inflammatoire huidaandoeningen zoals eczeem te verlichten.

Aanvullende rapportage door Deborah Shapiro.

Vergelijkbare berichten