8 fascinerende feiten die u waarschijnlijk nooit wist over uw huid

8 fascinerende feiten die u waarschijnlijk nooit wist over uw huid

3. Een droge huid in de winter is niet alleen ongemakkelijk, het kan ook schadelijk zijn

Wanneer de temperaturen in de winter beginnen te dalen, kunnen harde wind en verwarmingssystemen binnenshuis het vocht uit je huid zuigen. Een hagedisachtige textuur op je huid hebben is één ding, maar daar houdt het niet op. “De huid moet een gezondere barrière zijn om infecties te voorkomen. Een droge huid is eigenlijk een gebarsten, gebroken barrière”, zegt Ploch. “Veel mensen denken dat een droge huid cosmetisch is, maar het kan ook ons ​​risico op infectie met bacteriën, virussen en schimmels vergroten.”

Houd de huid gehydrateerd met producten die hyaluronzuur, glycerine of ceramiden bevatten, zegt Robert Anolik, MD, een board-gecertificeerde dermatoloog bij het Laser and Skin Surgery Center van New York en een klinische assistent-professor dermatologie aan de New York University School of Geneeskunde, beide in New York City. Breng deze aan binnen de eerste minuut nadat u uit de douche komt als de huid nog vochtig is, waardoor de penetratie toeneemt en de hydratatie wordt vastgehouden. Hij raadt ook aan om douches tot vijf minuten af ​​te dekken als je een gevoelige huid hebt en te baden met lauw water, omdat lange, hete baden de uitdroging kunnen verergeren.

VERWANT: Hoe u uw huidverzorgingsroutine kunt aanpassen voor de winter, afhankelijk van uw huidtype

4. Net als bij een slang die vervelt, vernieuwt je huid zichzelf elke 28 dagen

De opperhuid is de dunne buitenste laag van je huid, die dode huidcellen bevat. Het is deze opperhuid die zich elke 28 dagen omkeert, zegt dr. Anolik. Een andere manier om het te zeggen is dat als huidcellen zich op de bodem van de opperhuid vormen, het ongeveer een maand duurt voordat ze het oppervlak bereiken, aangezien dode cellen op natuurlijke wijze worden afgestoten, volgens de American Skin Association. “Zelfs als je slaapt, doet moeder natuur haar werk door ervoor te zorgen dat je huid zichzelf exfolieert”, voegt Bank eraan toe.

U kunt ook helpen deze dode cellen te verwijderen en uw huid er stralend uit te laten zien door uw huid regelmatig te exfoliëren. Kies voor een fysieke exfoliator, die dode huidcellen en andere onzuiverheden fysiek van je huid verwijdert, of een chemische exfoliator, die een mild zuur gebruikt om deze dode cellen op te lossen. U hoeft het echter niet te overdrijven: Bank raadt aan dat mensen met een gevoelige huid eenmaal per week scrubben, terwijl mensen met acne, een gecombineerde huid of een vette huid twee keer per week moeten scrubben. Hij waarschuwt ook voor exfoliators met scherpe of harde deeltjes, zoals abrikozenpitten of walnootschalen, omdat deze microscopische scheurtjes in de huid kunnen veroorzaken. De jury is er nog niet over uit of je je zorgen moet maken over deze microtranen (St. Ives heeft zelfs een rechtszaak aangespannen wegens beweringen dat de razend populaire abrikozenscrub huidbeschadiging veroorzaakte, hoewel de zaak uiteindelijk werd afgewezen wegens gebrek aan bewijs ter ondersteuning van deze beweringen. ), maar het is nog steeds een goed idee om de verschillende soorten exfoliators te onderzoeken die beschikbaar zijn voor jouw huidtype voordat je je vastlegt.

VERWANT: Een gedetailleerde gids voor het exfoliëren van je huid

En hier is nog iets dat u moet weten over de regeneratieve cyclus van uw huid: verwacht niet dat producten onmiddellijk wonderen op uw huid verrichten, wat de mooie reclame ook beweert, zegt Anolik. “Als je acne of hyperpigmentatie behandelt, moet je nieuwe producten een tot twee cycli geven om het voordeel van je huidverzorgingsroutine te zien”, zegt hij. Wacht ten minste twee maanden voordat u uw huid opnieuw beoordeelt na een verandering in uw routine, waarna u een duidelijker beeld krijgt van wat wel (of niet) voor u werkt.

5. Je huid kan negatief reageren op stress, net als je geest

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat je een nieuw ontwikkelde puist de schuld kunt geven van de verkeersopstopping waarin je vanmorgen bent beland, voelt je huid ook je emoties. “Stress veroorzaakt een hoog niveau van cortisol en ontstekingsmoleculen, cytokines genaamd, die zich door het lichaam verspreiden”, zegt Anolik. Dit kan leiden tot een toename van ontstekingsmarkers die matrixmetalloproteïnasen activeren, enzymen die collageenmoleculen in de huid afbreken, legt hij uit. Collageen is een eiwit dat de huid zijn jeugdige, veerkrachtige elasticiteit geeft, volgens de Cleveland Clinic. Ernstige ziekten of gebeurtenissen hebben de kracht om de chronische stress te veroorzaken die de huid zou aantasten, zegt Anolik; het is minder waarschijnlijk dat het wordt veroorzaakt door kleine dagelijkse stressoren. Toch kan het ontwikkelen van een vaste routine om met stress om te gaan een grote bijdrage leveren aan het behoud van de gezondheid van uw huid. Lichaamsbeweging is een bewezen manier om met stress om te gaan, volgens de Anxiety and Depression Association of America. Evenzo een studie gepubliceerd in maart 2018 in Angst, stress en coping ontdekte dat een regelmatige yogaroutine effectief was in het verminderen van stress en angst en het welzijn verhoogde in vergelijking met een controlegroep.

VERWANT: 6 yogahoudingen die je huid laten stralen

6. Veranderingen in uw huid kunnen onderliggende gezondheidsproblemen weerspiegelen

Stress is niet het enige dat een reactie van je huid kan uitlokken. Veel aandoeningen en infecties kunnen veranderingen in uw huid veroorzaken, of ze nu de vorm aannemen van huiduitslag, netelroos, jeuk, roodheid of zwelling. Volgens het American College of Allergy, Astma en Immunology kunnen eczeem, netelroos en contactdermatitis bijvoorbeeld allemaal wijzen op een allergische reactie. De AAD merkt op dat volwassen acne kan optreden als gevolg van fluctuerende hormoonspiegels, wat kan duiden op zwangerschap, perimenopauze of menopauze, maar acne kan ook wijzen op een hormonale stoornis zoals polycysteus ovariumsyndroom, volgens de Mayo Clinic. Volgens Medline Plus kunnen huidaandoeningen worden veroorzaakt door een aantal aandoeningen naarmate u ouder wordt, waaronder hartaandoeningen, diabetes, leveraandoeningen, obesitas en voedingstekorten, om er maar een paar te noemen. En als u een nieuwe moedervlek, vlek of groei op uw huid opmerkt, raadpleeg dan de ABCDE-richtlijnen van de Skin Cancer Foundation om een ​​mogelijk melanoom op te sporen: controleer op asymmetrie, een onregelmatige of slecht gedefinieerde rand, een kleur die niet uniform is, een diameter van meer dan een kwart inch, of een evolutie in grootte, vorm, kleur, verhoging of symptomen.

Hoewel een verandering in uw huid niet altijd wijst op een groter probleem, is het het beste om plotselinge of onverwachte veranderingen in uw huid met uw arts te bespreken om te bepalen of u mogelijk een onderliggend gezondheidsprobleem heeft dat moet worden aangepakt.

VERWANT: De huidverzorgingswoordenlijst die elke vrouw nodig heeft

7. Dikke huid heeft een doel (soms)

Probleemplekken op uw huid lijken misschien vervelend, maar ze kunnen een reden hebben om dat te zijn. De onderkant van je voeten en hielen kunnen bestaan ​​uit een dikkere huid (die je wanhopig probeert te verwijderen via een pedicure), maar dat is evolutie op het werk, je beschermen terwijl je loopt, zegt Anolik. Gebieden zoals de ellebogen zijn een ander verhaal. “Ellebogen worden met de jaren dikker omdat we erop leunen – het is een reactieve reactie van de constante wrijving”, zegt hij. Gebruik voor deze gebieden een vochtinbrengende crème met een ingrediënt voor chemische peeling, zoals melkzuur, om deze dikke huid af te breken, raadt hij aan. Probeer AmLactin Daily Moisturizing Body Lotion ($ 9,49, Amazon.com). Bonus: deze producten werken ook voor het gebied tussen je knieën en enkels dat vaak chronisch droog is, zegt hij.

VERWANT: De nieuwe gids voor Botox

8. Je huid zou blij zijn met één product van kop tot teen

Een snelle trip naar het huidverzorgingspad bij uw plaatselijke drogisterij en uw hoofd kan duizelig worden terwijl u probeert te kiezen tussen producten die elk deel van het lichaam behandelen. Bepaalde aandoeningen (zoals acne), huidtypes en voorkeuren betekenen dat je voor verschillende gebieden naar verschillende producten kunt grijpen – en dat is prima. Maar weet dat alleen omdat je huid veel werk verzet, de verzorging ervan niet ingewikkeld hoeft te zijn. “Veel mensen zouden kunnen wegkomen door overal hetzelfde product te gebruiken”, zegt Dr. Waldorf. Een dagelijkse routine is belangrijk, “maar het kan ’s ochtends gewoon een reinigingsmiddel en zonnebrandcrème zijn en’ s avonds reinigen en hydrateren”, zegt ze. Hier is om het simpel te houden.

VERWANT: 5 redenen waarom het handhaven van een huidverzorgingsroutine goed is voor uw geestelijke gezondheid

Aanvullende rapportage door Laura McArdle.

Vergelijkbare berichten