Wat is tatoeage verwijderen?

Vurige feiten over roodharigen

Rood haar en een lichte huid kunnen letterlijk een geweldige combinatie zijn. Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Cell lopen gingers een verhoogd risico op het ontwikkelen van melanoom, de dodelijkste vorm van huidkanker. Onderzoekers van het Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) en de Boston University School of Medicine suggereren dat de mutatie van het huidpigmentgen MC1R, dat verantwoordelijk is voor rood haar, ook schuldig kan zijn aan het bevorderen van een kankerverwekkend pad in combinatie met blootstelling aan UV.

“In deze huidige studie hebben we aangetoond dat de mutatie MC1R-RHC de PI3K/Akt-signaalroute bevordert wanneer een roodharige persoon wordt blootgesteld aan UV-straling”, zegt co-senior studieauteur Wenyi Wei, PhD, een onderzoeker in de Afdeling Pathologie bij BIDMC en universitair hoofddocent Pathologie aan de Harvard Medical School, in een persbericht.

Een analyse van zowel muizen als cellen leidde ertoe dat wetenschappers vaststelden dat mensen met rood haar een ander gen missen, PTEN, dat meestal hand in hand gaat met MC1R en waarvan bekend is dat het tumoren onderdrukt. Volgens Dr. Wei kan UV-blootstelling het PTEN-gen verder afbreken. Bovendien interageert het gemuteerde MC1R-gen met een ander gemuteerd gen, BRAF, waarvan meer algemeen bekend is dat het de ontwikkeling van kanker bevordert.

Vergelijkbare berichten