Huidziekten kunnen ernstige slaapproblemen veroorzaken, waardoor het moeilijk wordt om te functioneren

Huidziekten kunnen ernstige slaapproblemen veroorzaken, waardoor het moeilijk wordt om te functioneren

Voor mensen met huidziekten zoals atopische dermatitis (eczeem), psoriasis en acne kunnen symptomen zoals jeuk en gevoeligheid een goede nachtrust ongrijpbaar maken. En vanaf daar gaat het bergafwaarts.

Uit een groot nieuw onderzoek, gebaseerd op enquêtes onder patiënten met huidziekten in twintig landen, is gebleken dat meer dan 40 procent te maken heeft met slaapstoornissen die vaak een diepgaande invloed hebben op hun fysieke functioneren en werkprestaties.

Uit het nog te publiceren onderzoek, dat op 13 oktober werd gepresenteerd op het congres van de European Academy of Dermatology and Venereology (EADV) 2023, bleek dat meer dan 7.000 van de ruim 17.000 respondenten (ongeveer 42 procent) slaapproblemen rapporteerden als gevolg van hun huid toestand, zo blijkt uit een persbericht.

“Bijna de helft van de patiënten met huidziekten had last van slaapstoornissen, voornamelijk als gevolg van jeuk in 60 procent van de gevallen en brandende of tintelende gevoelens in 17 procent van de gevallen”, zegt hoofdauteur Charles Taieb, MD, onderzoeksdirecteur van European Market Maintenance Assessment ( een privébedrijf dat patiëntgerichte projecten uitvoert).

Vergelijkbare berichten