10 verrassende oorzaken van een droge huid

10 verrassende oorzaken van een droge huid

1. Geur heeft het potentieel om huidirritatie te veroorzaken

“Geur heeft de neiging om de droge huid te irriteren of erger te maken, dus vermijd deodorants en huidverzorgingsproducten die gevuld zijn met geur”, zegt Amy Forman Taub, MD, een klinische assistent-professor dermatologie bij Northwestern Medicine in Lincolnshire, Illinois. Dat komt omdat geur een veelvoorkomende bron is van allergische contactdermatitis. Volgens de Cleveland Clinic kan het meerdere blootstellingen kosten voordat de huid reageert, of je ziet misschien de allereerste keer een reactie.

Controleer de ingrediëntenlijst voor het woord ‘geur’ en onthoud ‘geurvrij’ is jouw vriend. Bodylotions en crèmes kunnen meer kwaad dan goed doen als ze vol zitten met parfums. Lees de etiketten zorgvuldig. Lavendelolie en andere botanische oliën hebben natuurlijke conserverende eigenschappen en worden gebruikt in cosmetica die nog steeds als “geurvrij” kunnen worden bestempeld.

2. Zeep kan vocht van de huid en hoofdhuid onttrekken

“Veel zepen, wasmiddelen en shampoos onttrekken vocht aan je huid en hoofdhuid, omdat ze zijn geformuleerd om olie te verwijderen”, zegt Gretchen Frieling, MD, een gecertificeerde dermatopatholoog in Newton, Massachusetts. Het is belangrijk om zorgvuldig gezichtsreinigers, lichaamsreinigers en wasmiddelen te kiezen. Het gebruik van alleen vochtinbrengende bodywash is beter dan een harde zeep, zegt Jeffrey Benabio, MD, een dermatoloog bij Kaiser Permanente in San Diego. Joel Schlessinger, MD, een dermatoloog in Omaha, Nebraska, waarschuwt voor agressieve wasmiddelen – en zelfs wasverzachters – als je een droge huid hebt. Zoek in plaats daarvan naar zachte waszepen zoals Seventh Generation Free en Clear.

VERWANT: Een gedetailleerde gids voor hoofdhuideczeem

3. Genetica kan uw risico op een droge huid beïnvloeden

Zet het op iets anders dat je je vader en moeder de schuld kunt geven: onderzoekers zeggen dat een droge huid kan worden geërfd. Volgens een studie, mutaties in genen die de aanmaak van het eiwit filaggrine regelen, dat een rol speelt bij de vorming en hydratatie van de huidbarrière, kunnen verschillende huidaandoeningen veroorzaken. Mensen met deze mutaties, naar schatting ongeveer 10 procent van de bevolking, hebben een drogere huid en hebben een grotere kans op het ontwikkelen van eczeem. Atopische dermatitis is een veel voorkomende vorm van eczeem.

Als je altijd een droge huid hebt gehad of als het in je familie zit, is het essentieel dat je ijverig bent met dagelijkse hydratatie. “Zoek naar ceramiden en lipiden in vochtinbrengende crèmes, die helpen bij het opbouwen en versterken van de huidbarrière”, zegt Joshua Zeichner, MD, de directeur van cosmetisch en klinisch onderzoek in de dermatologie in het Mount Sinai Hospital in New York City.

4. Hard water kan voorkomen dat vochtinbrengende crèmes worden geabsorbeerd

Als kraanwater een hoge concentratie mineralen zoals magnesium en calcium bevat, wordt het volgens de US Geological Survey hard water genoemd. Die mineralen kunnen een film op de huid achterlaten die uitdroging veroorzaakt. “Zware metalen veranderen de oliën op de huid in een dikke substantie die klieren verstopt, aandoeningen zoals acne en rosacea verergert en voorkomt dat vochtinbrengende crèmes in de huid worden opgenomen”, zegt Dennis Gross, MD, een board-gecertificeerde dermatoloog en dermatologisch chirurg in New de stad York. Investeren in een thuisfiltratiesysteem, of het nu gaat om een ​​behandeling in het hele huis of een behandeling die aan de kraan wordt bevestigd, kan volgens de Centers for Disease Control and Prevention helpen. Dr. Gross raadt ook aan om huidverzorgingsproducten die vitamine A en C bevatten aan je routine toe te voegen, omdat ze de coating die door hard water wordt afgezet tegengaan.

VERWANT: 6 fascinerende feiten die u waarschijnlijk nooit wist over uw huid

5. Medicijnen tegen acne en retinol versnellen de huidcelvernieuwing en veroorzaken uitdroging

Salicylzuur kan geweldig zijn bij de behandeling van acne, maar het kan ook je huid uitdrogen als je het voor het eerst gebruikt, volgens MedlinePlus. Droogte is ook een vaak voorkomende bijwerking van retinol, en het gebeurt omdat retinol de verbinding tussen cellen op het huidoppervlak losmaakt, volgens een studie gepubliceerd in augustus 2017 in The Journal of Clinical en Esthetische Dermatologie. Het goede nieuws is dat u deze huidverzorgingsredders niet hoeft op te geven, hoewel het minder gebruiken ervan resultaten kan opleveren zonder irritatie. “Verminder de gebruiksfrequentie van elke dag naar om de andere dag of zo, zorg ervoor dat u een zachte reiniger kiest die het probleem niet verergert, en vraag uw dermatoloog indien nodig om een ​​minder uitdrogend recept”, zegt Dr. Forman Taub.

De beste frequentie hangt af van uw specifieke huidtype, volgens de American Academy of Dermatology. Neem branden, schilferen en schilferen als tekenen dat u moet stoppen met het gebruik van het product, zegt Dr. Frieling. “Dit is niet iets om gokspelletjes mee te spelen en vallen en opstaan ​​te gebruiken”, merkt ze op. Maak een afspraak met uw dermatoloog en neem het product mee, zodat de arts het kan beoordelen en ervoor kan zorgen dat het geschikt is voor uw huid.

6. Droge lucht, binnen of buiten, kan de symptomen van een droge huid verergeren

Soms kan de lucht binnenin net zo straffend zijn voor je huid als de lucht buiten. Geforceerde lucht, vooral warmte, kan de luchtvochtigheid verlagen, waardoor de huid droog aanvoelt en gaat jeuken, zegt Frieling. Gelukkig hoef je niet de hele winter last te hebben van een droge, jeukende huid: een luchtbevochtiger kan helpen om de lucht in je huis weer vochtig te maken. Het is het beste om de jouwe in te stellen tussen 30 en 50 procent luchtvochtigheid, volgens de Cleveland Clinic. “Bovendien is het een goed idee om een ​​milde – 1 procent – hydrocortisoncrème bij de hand te houden. Gebruik deze vroeg als u tekenen van een schrale of droge huid ziet”, zegt Dr. Schlessinger. Hydrocortison, waarvoor soms een recept nodig is, vermindert zwelling, roodheid en jeuk en helpt de droge, schrale huid te genezen en te kalmeren en de genezing te versnellen, aldus MedlinePlus.

VERWANT: Wat veroorzaakt gesprongen lippen?

7. IJverig handen wassen kan leiden tot roodheid en irritatie

“Sommige mensen met een droge huid wassen gewoon constant hun handen”, zegt Forman Taub. Dat zal de droogheid niet helpen, omdat te veel wassen kan leiden tot een droge, gebarsten huid, volgens Piedmont Healthcare. Dit kan een groot probleem zijn voor mensen die werken in bedrijfstakken waar regelmatig handen wassen vereist is, zoals in de gezondheidszorg. Om de uitdrogende effecten van uw sanitaire gewoonte te verminderen, gebruikt u lauw water (heet water verwijdert het vocht van uw huid), vermijdt u zeep op basis van alcohol en dept u uw handen droog in plaats van ze te wrijven met een papieren handdoek, aldus EveryNurse. Zalven zijn meestal dikker dan vochtinbrengende crèmes, dus houd een zalf (zoals Aquaphor) bij de hand en breng deze aan na elke wasbeurt.

8. Lange, hete douches kunnen bijdragen aan uitdroging van de huid

Vooral tijdens de koude maanden kan het verleidelijk zijn om voor langere tijd onder het stomende hete water te staan. Maar de praktijk kan uiteindelijk problemen met uw huid veroorzaken. “Lange en stomende douches of baden kunnen het vocht in je huid uitdrogen”, zegt Frieling. Marchbein zegt douches te beperken tot niet meer dan vijf minuten en de watertemperatuur warm te houden, niet heet. Breng daarna een vochtinbrengende crème aan binnen een minuut nadat je uit de douche bent gekomen, voegt Marchbein toe. Volgens MedlinePlus werken vochtinbrengende crèmes het beste op een vochtige huid.

VERWANT: 7 manieren waarop je verkeerd zou kunnen douchen

9. Veroudering kan een droge huid veroorzaken

Een droge huid wordt een groter probleem naarmate mensen ouder worden. De Mayo Clinic merkt op dat volwassenen van 40 jaar of ouder een verhoogd risico lopen op een droge huid en ongeveer de helft van de personen in deze leeftijdsgroep treft. “Naarmate we ouder worden, produceert onze huid minder olie en wordt ze droger”, zegt Frieling. Voor vrouwen kan het volgens Penn Medicine ook te wijten zijn aan de hormoonveranderingen die gepaard gaan met de menopauze. De oplossing? Bevochtig elke dag (of meerdere keren per dag indien nodig), beveelt de American Academy of Dermatology aan. Marchbein zegt te zoeken naar een vochtinbrengende crème die ceramiden, bevochtigingsmiddelen (zoals hyaluronzuur of glycerine) en vaseline bevat. Deze ingrediënten helpen verloren vocht aan te vullen en de huidbarrière snel te herstellen, zegt ze.

10. Bepaalde medische aandoeningen kunnen een droge huid veroorzaken

Huidproblemen zoals psoriasis en eczeem kunnen uw huid vatbaarder maken voor uitdroging, zegt Frieling. Maar een droge huid kan volgens Harvard Health en Penn Medicine ook wijzen op iets dat ogenschijnlijk niets met elkaar te maken heeft, zoals diabetes, hypothyreoïdie, ondervoeding, nierfalen of het syndroom van Sjögren. Dus hoe weet je of de droogte het gevolg is van iets gewoons zoals het weer of iets ernstigers? Frieling zegt op zijn hoede te zijn voor ontstoken gebieden, korstvorming, intense jeuk, hyperpigmentatie en ruwe, schilferige of schilferende plekken op de huid en neem die als een hint dat het tijd is om naar een dokter te gaan. Zodra u de oorzaak van de droogheid heeft vastgesteld, kan uw arts u helpen bij het bepalen van de juiste behandeling.

Vergelijkbare berichten