Woede kan de werking van de bloedvaten aantasten, waardoor het risico op hartziekten toeneemt

Woede kan de werking van de bloedvaten aantasten, waardoor het risico op hartziekten toeneemt

Je geduld verliezen kan meer doen dan je in een slecht humeur achterlaten. Een nieuwe studie suggereert dat het ook kan leiden tot schade aan de bloedvaten, waardoor het risico op hartziekten toeneemt.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat schade aan de bloedvaten, waardoor ze stijver en harder worden en minder goed kunnen ontspannen, kan leiden tot een verhoogd risico op atherosclerose, hartaanvallen en beroertes. De nieuwe studie richtte zich op de vraag of woede en andere negatieve emoties direct kunnen bijdragen aan dit soort schade aan bloedvaten.

Voor de nieuwe studie hebben wetenschappers willekeurig 280 mensen toegewezen om vier verschillende taken van acht minuten uit te voeren, ontworpen om verschillende emoties op te wekken:

  • Een herinnering oproepen die hen boos maakte
  • Het herinneren van een situatie die hen angstig maakte
  • Het lezen van deprimerende zinnen die zijn ontworpen om ze verdrietig te maken
  • Herhaaldelijk tot 100 tellen om een ​​neutrale emotionele toestand te behouden

Voor, tijdens en nadat de deelnemers deze taken hadden voltooid, beoordeelden wetenschappers hun bloedvaten om te zoeken naar tekenen van verminderde verwijding (of een lager vermogen om effectief bloed rond te pompen), schade op cellulair niveau en een verminderd vermogen van cellen om schade te herstellen.

Als mensen boos werden, werd de verwijding van de bloedvaten tot wel 40 minuten na voltooiing van het experiment belemmerd, volgens onderzoeksresultaten gepubliceerd in het tijdschrift Tijdschrift van de American Heart Association. Maar er waren geen veranderingen in de bloedvaten bij de groepen die aan andere emoties werden blootgesteld.
“We zagen dat het oproepen van een boze toestand leidde tot disfunctie van de bloedvaten, hoewel we nog niet begrijpen wat deze veranderingen kan veroorzaken,” zei hoofdonderzoeksauteur Daichi Shimbo, MD, professor aan het Columbia University Irving Medical Center in New York City. in een verklaring.

Woede en disfunctie van bloedvaten

“Verslechterde vaatfunctie houdt verband met een verhoogd risico op een hartaanval en beroerte,” voegde Dr. Shimbo eraan toe. “Onderzoek naar de onderliggende verbanden tussen woede en disfunctie van bloedvaten kan helpen bij het identificeren van effectieve interventiedoelen voor mensen met een verhoogd risico op cardiovasculaire gebeurtenissen.”

Alle deelnemers aan het onderzoek waren relatief jong en gezond. Ze waren gemiddeld 26 jaar oud en geen van hen had een voorgeschiedenis van aandoeningen zoals hartaandoeningen, beroertes, hoge bloeddruk, diabetes type 2 of geestelijke gezondheidsproblemen.

Wetenschappers bereidden hen voor op het experiment door ze een halfuur te laten ontspannen voordat het begon, een knusse stoel in een stille kamer ter beschikking te stellen en hen te vragen niet te praten, lezen of hun telefoon te gebruiken.

Eén beperking van het experiment is dat de resultaten van jonge, gezonde mensen die in een laboratorium worden beoordeeld, mogelijk niet overeenkomen met wat er zou kunnen gebeuren met oudere volwassenen, mensen met chronische medische problemen of individuen die het volledige scala aan emoties in hun dagelijks leven ervaren.

Uit het experiment blijkt ook niet precies wat er met de bloedvaten gebeurt na langdurige blootstelling aan woede of andere negatieve emoties, omdat in het onderzoek slechts naar een kort moment werd gekeken. Het onderzoek richtte zich ook op biomarkers, of laboratoriumtests, om korte veranderingen in de cellulaire gezondheid in de bloedvaten te meten, in plaats van dit objectief in de loop van de tijd te meten.

Woede- en stressbeheersing

“Ik denk dat de bevindingen van dit onderzoek deel uitmaken van een groter beeld van wat er fysiologisch gebeurt als we sterke emoties ervaren, maar ik zou niet zeggen dat de bloedvaten beschadigd zijn, omdat de effecten niet langer dan 40 minuten aanhielden”, zegt Rebecca Campo. PhD, programmadirecteur bij de afdeling cardiovasculaire wetenschappen van het National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI), die niet betrokken was bij de nieuwe studie. De studie werd ondersteund door NHLBI-financiering.

Af en toe boos worden zal waarschijnlijk geen gezondheidsproblemen veroorzaken, zegt dr. Campo.

Het onderzoek was ook niet bedoeld om precies te testen welke intensiteit of frequentie van woede in de loop van de tijd tot medische problemen zou kunnen leiden. “Het is waarschijnlijk zeer geïndividualiseerd op basis van iemands huidige gezondheidsstatus en het vermogen om met stressoren om te gaan”, zegt Campo.

Toch zijn er dingen die mensen kunnen doen om stress en woede te beheersen die de gezondheid van het hart kunnen bevorderen. Dit kan bestaan ​​uit fysiek actief zijn, het gebruik van ontspanningstechnieken zoals meditatie of yoga, het doen van activiteiten die betekenisvol zijn of een gevoel van doel geven, en tijd doorbrengen met ondersteunende vrienden en familieleden, zegt Campo.

Wanneer de stress en woede te veel lijken om met dit soort stressverminderende maatregelen om te gaan, is het ook belangrijk om het niet alleen te doen.

“Professionele hulp zoeken bij psychotherapie of deelnemen aan een stressmanagementprogramma kan ook helpen bij het beheersen van stress en moeilijke emoties, vooral als de stress aanhoudt en onbeheersbaar is”, zegt Campo.

Vergelijkbare berichten