Wanneer zal er een einde komen aan de tekorten in Mounjaro en Zepbound?

Wanneer zal er een einde komen aan de tekorten in Mounjaro en Zepbound?

Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zal er niet snel een einde komen aan de tekorten aan de populaire geïnjecteerde afslankmedicijnen Wegovy (semaglutide) en Zepbound (tirzepatide).

Op dit moment zijn de drie kleinste doses Wegovy die mensen nodig hebben om met de behandeling te beginnen beperkt verkrijgbaar, en er is geen geschatte tijdlijn voor het einde van het tekort, volgens een update van de FDA van 29 april.
Alle doses van Zepbound en Mounjaro – een type 2-diabetesmedicijn met hetzelfde actieve ingrediënt in Zepbound – behalve de kleinste doses – zullen tot ten minste eind juni schaars zijn, zo meldde de FDA ook.

Alle drie deze medicijnen zijn momenteel moeilijk verkrijgbaar vanwege de toegenomen vraag, aldus de FDA. Er is momenteel echter geen tekort aan Ozempic, het type 2-diabetesmedicijn gemaakt van semaglutide, hetzelfde actieve ingrediënt in Wegovy, volgens de FDA.

“De tekorten zijn de afgelopen maanden toegenomen en afgenomen en een beetje onvoorspelbaar geweest”, zegt Jody Dushay MD, endocrinoloog bij het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston en assistent-professor aan de Harvard Medical School.

Drugstekorten voor gewichtsverlies tot 2024

“Ik heb geen idee wanneer alle doses van al deze medicijnen beschikbaar zullen zijn, maar ik ben behoorlijk pessimistisch en vermoed dat er tot 2024 tekorten zullen zijn aan sommige of al deze medicijnen”, zegt Dr. Dushay, gebaseerd op de moeilijkheden haar patiënten in de omgeving van Boston hebben de meeste doses Zepbound, Wegovy en Mounjaro gekregen.

Ozempic, dat in het verleden tekorten heeft gehad, zal waarschijnlijk weer schaars worden omdat mensen die geen andere medicijnen kunnen krijgen, die in plaats daarvan proberen, voegt Dushay eraan toe.

Andere artsen in het hele land zeggen dat hun patiënten soortgelijke problemen ondervinden.

“Iedereen heeft problemen met het aanbod”, zegt Adam Gilden, MD, obesitasspecialist en universitair hoofddocent aan de University of Colorado School of Medicine in Aurora. Voor de patiënten van Dr. Gilden was Zepbound de afgelopen twee maanden bijzonder moeilijk te verkrijgen.

In Chicago zijn er periodieke tekorten aan Wegovy sinds het medicijn voor het eerst werd goedgekeurd in 2021, terwijl de leveringsproblemen met Zepbound en Mounjaro recenter zijn geweest, zegt Anthony Millard, MD, een obesitasspecialist bij Northwestern Medicine in Chicago.

“We hebben patiënten die door het hele metrogebied van Chicago bellen en sommigen brengen recepten over naar het buitenland en het hele land om ze in de juiste dosis te laten vullen”, zegt Dr. Millard. “Het is een grote belemmering geweest voor de juiste dosistitratie en dus voor het behalen van de verwachte doelstellingen voor gewichtsverlies en de daarmee samenhangende gezondheidsvoordelen van het medicijn.”

Geneesmiddelenfabrikanten verhogen de productie ondanks de enorme vraag

Een woordvoerder van Eli Lilly, het bedrijf dat Zepbound en Mounjaro maakt, zei dat de tekorten zijn veroorzaakt door een ‘ongeëvenaarde stijging van de vraag’. Hoewel het bedrijf op de korte termijn een beperkte beschikbaarheid verwacht, verwacht het dat investeringen in de productie zullen helpen “de productie van onze medicijnen geleidelijk te verhogen in 2024 en daarna.”

Een woordvoerder van Novo Nordisk, producent van Wegovy en Ozempic, zei dat tekorten aan andere medicijnen de vraag naar Wegovy kunnen vergroten, ondanks de inspanningen van het bedrijf om de productie van het medicijn op te voeren. “We zullen ons plan blijven volgen om het totale aanbod gedurende de rest van het jaar geleidelijk te vergroten, maar het is belangrijk om te erkennen dat de totale vraag het aanbod zal blijven overtreffen”, aldus Novo Nordisk.

Startdoses Wegovy in beperkte voorraad

Wegovy is verkrijgbaar in vijf verschillende doses. Patiënten wordt geadviseerd om te beginnen met injecties van 0,25 milligram (mg) en de dosis geleidelijk elke vier weken te verhogen totdat ze een onderhoudsdosis van 1,7 of 2,4 mg bereiken, aldus het bedrijf.

Volgens de FDA is de beschikbaarheid beperkt voor de doses Wegovy van 0,25, 0,5 en 1 mg.

Hoe moeilijk is het om startdoses Mounjaro of Zepbound te vinden?

Op dezelfde manier is Zepbound verkrijgbaar in zes verschillende doses. Patiënten beginnen met een injectie van 2,5 mg en verhogen de doses geleidelijk elke vier weken totdat ze een onderhoudsdosis bereiken die doorgaans 10 of 15 mg bedraagt.

Volgens de FDA zijn momenteel alleen de startdoseringen van 2,5 mg van Zepbound en Mounjaro zonder tekorten verkrijgbaar.

“De beste manier om bijwerkingen te minimaliseren is door met een lage dosis te beginnen en de dosis stapsgewijs op te voeren”, zegt Shauna Levy MD, medisch directeur van het gewichtsverliescentrum aan de Tulane Universiteit in New Orleans.

Waarom het belangrijk is om te beginnen met een lage dosis Wegovy of Zepbound

Vaak voorkomende bijwerkingen van zowel Wegovy als Zepbound kunnen gastro-intestinale problemen zijn, zoals misselijkheid, braken, diarree en constipatie.

“Als u doses overslaat en te snel een dosis opwaardeert, kunt u ernstige en aanhoudende symptomen krijgen”, zegt Dr. Levy. “Als je met een zeer hoge dosis begint, ervaren de meeste mensen zulke ernstige symptomen dat ze op de eerste hulp terecht kunnen komen met aanhoudend braken en uitdroging.”

Vergelijkbare berichten