Gezond haar: een gids om volle, glanzende, sterke lokken te krijgen

Gezond haar: een gids om volle, glanzende, sterke lokken te krijgen

Hoewel verschillende haartypes verschillende verzorgingsmethoden vereisen, is één principe universeel waar: het is belangrijk om je haar wat liefdevolle aandacht te geven. Ontdek hier de do’s en don’ts als het gaat om het gezond houden van je haar.

Verwerk je haar niet te veel

“Oververwerking is slecht voor het haar, ongeacht kleur, textuur en genetica”, zegt Wattenberg. Als achtergrond vindt oververwerking plaats wanneer u uw haar bleekt of dingen zoals haarverf of relaxers verkeerd gebruikt. “Oververwerking leidt tot breuk van disulfidebindingen en uiteindelijk haarbreuk”, zegt Wattenberg. Disulfidebindingen zijn de chemische bindingen die de proteïnen van je haar bij elkaar houden, wat het haar zijn kracht geeft.

Een studie toonde bijvoorbeeld aan dat het bleken of overmatig verven van je haar de schubbenlaag kan beschadigen, het eiwit kan verzwakken en lipidenverlies kan veroorzaken.

Daarom raden de meeste experts aan om het bleekmiddel over te slaan en de tijd tussen kleuraanpassingen te verlengen (in de winter raden ze aan om 8 tot 10 weken te wachten).

Kies daar een shampoo en conditioner voor‘S Specifiek voor uw haartype

Als je door het haarverzorgingspad van je plaatselijke winkel loopt, is de kans groot dat je een product kunt vinden voor elk haartype (en elk haarprobleem). En het blijkt dat ze niet zomaar een gimmick zijn. “Deze producten zijn behoorlijk gespecialiseerd en kunnen een wereld van verschil maken”, zegt Wattenberg. “Is je hoofdhuid droog of vettig? Is je haar gekleurd? Heb je roos? Zorg ervoor dat je de shampoo en conditioner kiest die voor jou zijn ontworpen’, zegt ze. De American Academy of Dermatology adviseert bijvoorbeeld dat mensen met roos een speciaal samengestelde roosshampoo gebruiken om roos te behandelen en onder controle te houden.

Maak je haar niet te droog

Een andere methode van oververwerking? Je föhn en hete stylingtools te regelmatig gebruiken. “Föhns, krultangen en stijltangen kunnen je haar en je hoofdhuid verbranden – en kunnen ervoor zorgen dat je haar breekt en uitvalt”, zegt Wattenberg.

Eerder onderzoek heeft de effecten geanalyseerd van het gebruik van haardrogers bij verschillende temperaturen en ontdekte dat het oppervlak van het haar meer beschadigd raakte naarmate de temperatuur van de föhn steeg. Als je toch een föhn gebruikt, raden de auteurs van het onderzoek aan om deze op de laagste temperatuur te gebruiken, op 15 centimeter afstand, om schade zoveel mogelijk te voorkomen. Verplaats het apparaat ook met een continue beweging, in plaats van lange tijd op één plek te blijven.

Bescherm je haar en hoofdhuid tegen de zon

Als het gaat om bescherming tegen de zon, maken de meesten van ons zich zorgen over onze huid (van ons gezicht tot aan onze tenen), maar denkt u wel eens aan uw hoofdhuid en haar? Je zou moeten! “Gekleurd haar kan van kleur veranderen door de zon, maar ook de hoofdhuid kan verbranden”, zegt Wattenberg. Ook al blokkeert het haar sommige ultraviolette stralen die kanker kunnen veroorzaken, het helpt je niet om je te beschermen als je kale plekken of een deel in je haar hebt.

De oplossing? “Draag een hoed of gebruik een SPF-zonnebrandcrème die is ontworpen voor de hoofdhuid”, adviseert Wattenberg. Houd er ook rekening mee dat de zon ook uw eigenlijke haar kan beschadigen – niet alleen door het te verkleuren, maar mogelijk ook de schubbenlaag en de sterkte van de haarvezel aan te tasten.

Sla de conditioner niet over

Hoewel je douches misschien gehaast zijn als je een druk schema hebt, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat je je haar na elke wasbeurt conditioneert. Dat komt omdat conditioner het uiterlijk van beschadigd haar kan verbeteren — het geeft glans, helpt het te versterken en vermindert zelfs statische elektriciteit.

Een beetje conditioner is dus de moeite waard voor een goede haardag. Wattenberg adviseert ervoor te zorgen dat je de conditioner lang genoeg aanhoudt om echt de voordelen te zien. Volg de aanwijzingen op de fles.

Volg ook een shampoo- en conditionerroutine die is gebaseerd op jouw specifieke haar. “Stylingpraktijken variëren volledig op basis van haartype en gewenste stijl”, zegt Lamb. “Als je bijvoorbeeld dreadlocks hebt, kunnen ze vaak maandelijks worden gewassen, regelmatig worden geconditioneerd en ’s nachts worden beschermd – maar als je haar steiler is, leidt deze stylingpraktijk niet tot gezond haar”, voegt Lamb toe. “Over het algemeen moet u uw haar echter wassen en conditioneren met de frequentie die nodig is voor uw stijl en haartype. Dit kan dagelijks of wekelijks of maandelijks zijn.”

Bescherm je haar tijdens het zwemmen

Hoewel zwemmen een geweldige oefening is, is veel tijd in het zwembad niet ideaal voor je haar. “Chemicaliën in het zwembad kunnen je haar uitdrogen en irriteren”, zegt Wattenberg.

Ze adviseert conditioner aan te brengen voordat je erin springt of een pet draagt. Het is ook verstandig om je haar eerst nat te maken met zoet water voordat je het conditionert, zodat je haar het chloorvrije water absorbeert in plaats van het met chemicaliën gevulde H2O. Misschien wilt u zelfs een speciale shampoo en conditioner kopen die zijn ontworpen voor zwemmers, die kunnen helpen een deel van het vocht van het haar te vervangen dat mogelijk verloren is gegaan.

Borstel je haar niet intensief

Hoewel je misschien in de verleiding komt om elke klit eruit te halen, is te veel borstelen niet goed voor je lokken, vooral als je al je kracht gebruikt om die knopen te verwijderen.

Probeer zo goed mogelijk voorzichtig te poetsen om breuk te voorkomen. Idealiter wil je een borstel met brede tanden en gladde tanden gebruiken (maar vraag je kapper of er een speciale borstel is die het beste is voor jouw haartype).

Als je lang haar hebt, houd dan het onderste deel van je haar vast terwijl je de borstel voorzichtig door de uiteinden laat gaan, beweeg dan je hand omhoog en ga door met borstelen onder je hand.

Doe uw eigen onderzoek naar producten voordat u ze koopt

Voor het maken van haarverzorgingsproducten wordt meestal een verrassend lange lijst met ingrediënten gebruikt, en ze zijn niet allemaal op zijn zachtst gezegd gezond.

Een studie ontdekte een mogelijk verband tussen borstkanker en persoonlijk gebruik van haarkleurmiddelen (dat wil zeggen producten die zonder recept zijn gekocht), hoewel er meer onderzoek nodig is om te begrijpen of haarverf zelf een verhoogd risico op borstkanker veroorzaakt.

In het onderzoek, wanneer blanke vrouwen één of meerdere keren in een periode van 12 maanden permanente haarverf gebruikten, was hun risico op het ontwikkelen van borstkanker 9 procent hoger, in vergelijking met vrouwen die er geen gebruikten. Zwarte vrouwen die een of meerdere keren per maand permanente haarverf gebruikten, liepen een nog groter risico – 45 procent hoger dan degenen die het niet gebruikten. Bij het onderzoek waren 46.709 deelnemers betrokken.

De auteurs wijzen op de chemicaliën in haarkleurmiddelen die mogelijk een rol spelen bij de ontwikkeling van borstkanker. Om je haar (en lichaam) gezond te houden, is het de moeite waard om wat onderzoek te doen voordat je een product voor je haar koopt.

Aan de andere kant toonde een ander, langer en groter onderzoek geen verband aan tussen haarkleurmiddelen en het risico op kanker.

De American Cancer Society merkt op dat de onderzoeksresultaten gemengd zijn.

Vraag je haarstylist wat er in de haarverf zit die ze gebruiken, en bekijk sites zoals de Environmental Working Group, die een database heeft met haarverzorgingsproducten die beter voor je zijn, gemaakt zonder de grootste chemische overtreders. Eén kanttekening: Houd er rekening mee dat sommige deskundigen de standpunten van de Environmental Working Group over bepaalde gezondheidsonderwerpen als extreem beschouwen.

Ga niet te lang zonder een knipbeurt

Wanneer uw kapper voorstelt om om de paar maanden terug te komen voor een knipbeurt, is dat niet alleen om u als vaste klant te behouden. “Regelmatige kapsels helpen schade vanaf de uiteinden te voorkomen – gespleten haarpunten lopen langs de schacht en verzwakken het haar, waardoor het wordt blootgesteld aan vochtverlies en klitten”, zegt Pacheco. Walker beveelt een snee om de zes tot acht weken aan om schade te voorkomen.

Hetzelfde geldt voor mensen die hun haar proberen te laten groeien. “Als je je haar wilt laten groeien, zou je kunnen overwegen een trimbeurt over te slaan – maar door je haar regelmatig opnieuw in model te brengen en te trimmen, blijft het er sterk en gezond uitzien, in plaats van broos en dun, terwijl je door het groeiproces gaat,” Walker voegt toe.

Overweeg een zijden kussensloop

Slapen met een zijden kussensloop is op dit moment trendy – en terecht. “Ik stel voor dat alle haartypes een zijden kussensloop zouden moeten overwegen, zodat je de nagelriem niet ruw maakt terwijl je slaapt”, zegt Pacheco. “Dit is vooral gunstig voor bruisend, krullend, kroezend en kwetsbaar haartypes”, voegt hij eraan toe.

Laat vlechten, cornrows of weefsels niet te strak worden

Als je haar strak wordt getrokken en het doet pijn, is het waarschijnlijk dat het haar beschadigd raakt. Zorg ervoor dat u het zegt als uw kapper uw haar te strak trekt, en vraag hem dan om het opnieuw te doen. Herhaaldelijk strakke vlechten en cornrows kunnen blijvende follikelbeschadiging veroorzaken, waardoor het haar na verloop van tijd mogelijk niet teruggroeit.

Ga naar een professional voor relaxers

Als u toch een relaxer gebruikt, ga dan voorzichtig te werk. Het is een goed idee om naar een professional te gaan, die kan helpen ervoor te zorgen dat het product op een veilige manier wordt aangebracht. Haast u ook niet met de tijd tussen het bijwerken. Ga niet vaker dan om de twee tot drie maanden en zorg ervoor dat alleen nieuw haar de relaxer krijgt (geen haar dat al ontspannen is).

Als u merkt dat uw haar breekt of uitvalt na behandelingen, wilt u misschien helemaal geen chemicaliën gebruiken.

“Te veel hitte of chemische behandelingen kunnen elk haartype onder druk zetten”, zegt Lamb.

Vergelijkbare berichten