Wat is tatoeage verwijderen?

6 risicofactoren voor contractuur van Dupuytren

Ken de risicofactoren voor contractuur van Dupuytren

Risicofactoren die in verband zijn gebracht met dit handprobleem zijn:

  • Seks. Als man is het risico op contractuur van Dupuytren aanzienlijk groter. Uit een beoordeling uit 2009 van 49 onderzoeken naar de contractuur van Dupuytren bleek dat mannen ongeveer zes keer meer kans hadden om de ziekte te krijgen dan vrouwen. In de internetenquête van 2011 was 63 procent van de respondenten bij wie de contractuur van Dupuytren was vastgesteld, mannen.
  • Leeftijd. De contractuur van Dupuytren neemt toe met de leeftijd. In de internetstudie was de gemiddelde leeftijd van responders met een diagnose van de aandoening 59. Volgens de Britse Dupuytren’s Society is bijna 80 procent van de mensen met dit handprobleem tussen de 40 en 70.
  • Familiegeschiedenis. Zoals gezegd, verhoogt het hebben van Scandinavische of andere Noord-Europese afkomst uw risico. Studies uitgevoerd in Noorwegen hebben aangetoond dat 30 procent van de mensen ouder dan 60 jaar Dupuytren heeft. In de Amerikaanse internetstudie meldde 18 procent van de mensen bij wie de contractuur van Dupuytren werd vastgesteld, een direct familielid met symptomen van de aandoening.
  • suikerziekte. Een beoordeling uit 2011 van de contractuur en diabetes van Dupuytren, gepubliceerd in het medische tijdschrift Endocrinologische studies ontdekte dat diabetes het risico op de aandoening verhoogt en dat hoe langer je diabetes hebt, hoe hoger het risico. Uit gemiddeld alle onderzoeken blijkt dat de kans op een contractuur van Dupuytren bij diabetes zo’n 20 procent is. “Dit is niet verrassend, want diabetes kan elke andere aandoening verergeren”, zegt Dr. Evans. “Bij de contractuur van Dupuytren is de verbinding waarschijnlijk te wijten aan een verminderde bloedtoevoer naar de handfascia.”
  • Inbeslagneming medicatie. Veel studies door de jaren heen hebben een verband gevonden tussen diabetes en epilepsie, en ooit werd gedacht dat het hebben van epileptische aanvallen een risicofactor was voor de contractuur van Dupuytren. Meer recentelijk is deze link beperkt tot bepaalde medicijnen die worden ingenomen voor epileptische aanvallen – meestal fenobarbital. Waarom dit het geval is, wordt nog niet begrepen.
  • Roken en drinken. Zowel alcohol als roken worden vaak genoemd als risicofactoren voor contractuur van Dupuytren. “Het bewijs voor roken is sterker dan voor drinken, en het is logisch omdat roken, net als diabetes, de bloedtoevoer naar de hand vermindert”, zegt Evans.

Handletsel en beroepen die overmatige handslijtage veroorzaken, worden vaak genoemd als risicofactoren, maar ze veroorzaken de aandoening niet. “Trauma veroorzaakt geen contractuur van Dupuytren, maar het kan de aandoening verergeren en de ontwikkeling van handmisvorming versnellen”, zegt Evans.

De contractuur van Dupuytren herkennen: wanneer moet u uw arts bellen?

De contractuur van Dupuytren kan vele jaren duren om zich te ontwikkelen. Sommige mensen hebben een milde vorm van de aandoening die nooit overgaat in een ernstige misvorming van de hand, en ze hebben misschien geen behandeling nodig, hoewel ze nog steeds moeten worden gecontroleerd. Als u echter de handafwijking begint te ontwikkelen, werkt een vroege behandeling het beste.

Tekenen en symptomen van contractuur van Dupuytren kunnen in één of beide handen voorkomen. De meest voorkomende betrokken vingers zijn de laatste twee (de ring- en pinkvingers), maar sommige of alle vingers kunnen worden aangetast. Het komt echter zelden voor dat de duim en wijsvinger (wijsvinger) erbij betrokken zijn. Vroege tekenen dat u uw arts zou moeten raadplegen, zijn gevoelige knobbeltjes of knobbeltjes in de palm van uw hand; of pijnloze knobbeltjes, kuilen of weefselstrengen in de handpalm. Tekenen dat de contractuur van Dupuytren voortschrijdt, zijn onder meer het krullen van de vingers in de handpalm, het onvermogen om ze uit te strekken en het steeds moeilijker worden om handschoenen te dragen, handen te schudden en de zakken in uw kleding te gebruiken.

“Het verloop van de contractuur van Dupuytren is onvoorspelbaar”, zegt Evans. “Rekken of spalken van de hand helpt niet en kan de zaken erger maken.” Raadpleeg uw arts als u tekenen of symptomen van contractuur van Dupuytren heeft en u kunt uw hand niet plat op een tafel leggen.

Vergelijkbare berichten