Wat is tatoeage verwijderen?

Hoe besmettelijk zijn koortslippen?

Als je aan een koortslip denkt, zijn de woorden die in je opkomen waarschijnlijk ‘onooglijk’, ‘pijnlijk’ en ‘besmettelijk’. Daar is een goede reden voor. Koortslip, ook wel bekend als koortsblaren, geeft ook aan dat u een virale infectie heeft opgelopen. Het virus dat koortsblaasjes veroorzaakt is herpes simplex 1, of HSV-1, een neef van het herpes simplex virus 2 dat de meeste genitale herpes veroorzaakt. Meer dan de helft van alle Amerikanen is geïnfecteerd met herpes type 1 tegen de tijd dat ze twintig zijn, dus ‘vaak’ is misschien een andere geschikte omschrijving voor koortslippen.

Koortslip besmetting

Koortsblaasjes lijken zich gemakkelijk te verspreiden, maar hoe besmettelijk zijn ze eigenlijk? “Zeer,” zei dermatoloog Mark Kaufmann, MD, een universitair hoofddocent dermatologie aan de Icahn School of Medicine op Mount Sinai in New York City. Ongeveer 10 procent van de mensen die zijn geïnfecteerd met herpes simplex type 1, krijgt binnen een tot twee weken een koortslip.

Koortslippen zijn het meest besmettelijk wanneer ze scheuren – wanneer er vloeistof uit de zweren sijpelt. Maar ze zijn eigenlijk besmettelijk vanaf het moment dat u voor het eerst symptomen van een koortslip voelt, zoals tintelingen of jeuk rond uw mond, totdat ze volledig genezen en verdwenen zijn. Alleen omdat de koortslip bedekt is met korstjes, wil nog niet zeggen dat het niet langer besmettelijk is. Eet, praat, glimlach en je korstje kan breken en de vloeistof kan eruit lekken.

Vergelijkbare berichten