Hoe slaapapneu uw gezondheid schaadt

Hoe slaapapneu uw gezondheid schaadt

1. Slaapapneu kan de gezondheid van uw hart schaden

Slaapapneu is in verband gebracht met hartaandoeningen zoals een onregelmatige hartslag, hartfalen en hartaanvallen. Als u slaapapneu heeft, stopt u met ademen tijdens uw slaap, waardoor uw hartslag daalt; wanneer je lichaam je wakker maakt om weer te ademen, versnelt je hartslag en stijgt je bloeddruk, volgens de Sleep Foundation.

Slaapapneu vermindert ook het zuurstofgehalte in uw bloed, waardoor de toevoer naar uw vitale organen wordt beperkt, zegt Dasgupta. Je hart heeft, net als je andere organen, zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren.

Deze verminderde zuurstof verhoogt ook de niveaus van ontstekingsveroorzakende chemicaliën in het bloed die het hart en de bloedvaten kunnen beschadigen.

Hoewel het belangrijk is om een ​​dieet te volgen dat gezond is voor het hart en regelmatig te bewegen, kan het behandelen van slaapapneu en ervoor zorgen dat u voldoende slaap krijgt ook het risico op hartaandoeningen helpen verminderen.

2. Slaapapneu kan uw risico op een beroerte vergroten (en vice versa)

Het is onduidelijk of een beroerte of slaapapneu op de eerste plaats komt, maar deskundigen waarschuwen dat de ene aandoening tot de andere kan leiden.

Uit een overzicht van onderzoeken is bijvoorbeeld gebleken dat slaapstoornissen in de ademhaling – inclusief slaapapneu – het risico op een beroerte lijken te vergroten, en dat slaapstoornissen in de ademhaling een veel voorkomende aandoening zijn bij mensen die een beroerte hebben gehad. De onderzoekers merkten ook op dat zowel slaapapneu als een beroerte een aantal gemeenschappelijke risicofactoren delen, waaronder obesitas, hoge bloeddruk en diabetes. Slaapapneu werd sterk geassocieerd met atriumfibrilleren (een potentieel gevaarlijke vorm van een onregelmatige hartslag), coronaire hartziekte, congestief hartfalen en diabetes, allemaal risicofactoren voor een beroerte.

3. Slaapapneu kan gewichtstoename veroorzaken

Hoewel niet iedereen met overgewicht slaapapneu heeft, is de kans groter dat mensen met obesitas de diagnose van de stoornis krijgen, aldus de Sleep Foundation. En als u slaapapneu heeft, loopt u ook het risico om aan te komen.

Wat zit er achter de link tussen obesitas en slaapapneu? Wanneer u aankomt, kan vet zich ophopen in het nekgebied en uw ademhaling belemmeren, wat kan leiden tot slaapapneu.

Bovendien, zo voegt Dasgupta toe, produceert je lichaam niet genoeg van het eetlustregulerende hormoon leptine als je niet genoeg slaap krijgt, wat de honger helpt verminderen, zegt Dasgupta. Hoe lager het leptinegehalte, hoe moeilijker het is om de eetlust onder controle te houden en af ​​te vallen, legt hij uit.

Slaapapneu kan ook uw risico op overmatige slaperigheid overdag vergroten, waardoor uw fysieke activiteitenniveau kan afnemen en tot gewichtstoename kan leiden. Volgens de Sleep Foundation kan het verliezen van 10 procent van je lichaamsgewicht je slaapapneu minder ernstig maken of er zelfs helemaal vanaf komen.

4. Slaapapneu verhoogt het risico op hoge bloeddruk

Wanneer u stopt met ademen en uw zuurstofniveau daalt, sturen uw hersenen een bericht om de adrenaline in het lichaam te verhogen, waardoor het hart harder gaat pompen en de bloedvaten zich vernauwen. Deze veranderingen vinden plaats in een poging om de hoeveelheid beschikbare zuurstof naar het hart en de hersenen te vergroten, maar veroorzaken ook intermitterende stijgingen van de bloeddruk. Deze veranderingen kunnen volgens de Sleep Foundation uw risico op hypertensie verhogen en uw cardiovasculaire systeem aanzienlijk belasten.

Als u slaapapneu en hoge bloeddruk heeft, is het belangrijk om met uw zorgverlener te praten om er zeker van te zijn dat uw slaapapneu wordt behandeld. De behandeling van slaapapneu is een belangrijk onderdeel van de behandeling van hypertensie.

5. Slaapapneu verhoogt het risico op diabetes type 2

Volgens de Sleep Foundation verstoort het hebben van slaapapneu het vermogen van het lichaam om glucose te reguleren en te metaboliseren, wat het risico op het ontwikkelen van insulineresistentie en diabetes type 2 kan vergroten. Dat komt omdat slaapapneu de hoeveelheid tijd beperkt die u in diepe slaap doorbrengt, waarvan wordt aangenomen dat dit een belangrijk proces is voor de glucoseregulatie in het lichaam.

Het omgekeerde is ook waar: als u diabetes heeft, is de kans groter dat u slaapapneu krijgt. Volgens de American Academy of Sleep Medicine (AASM) hebben maar liefst 7 op de 10 mensen met diabetes type 2 ook obstructieve slaapapneu, en hoe ernstiger hun symptomen, hoe groter de kans op ongecontroleerde glucosespiegels.

6. Slaapapneu verhoogt het risico op het metabool syndroom

Onderzoek toont een verband aan tussen slaapapneu en het metabool syndroom, de naam voor een groep risicofactoren die het risico op hartaandoeningen, diabetes, beroertes en andere gezondheidsproblemen verhogen.

Volgens de NHLBI heb je metabool syndroom als je drie van de volgende risicofactoren hebt:

  • Hoge bloeddruk
  • Abnormaal cholesterolgehalte
  • Hoge bloedsuikerspiegel
  • Verhoogde tailleomvang of overtollig buikvet in de maagstreek
  • Hoge nuchtere bloedsuikerspiegel (een testresultaat van een bloedsuikertest uitgevoerd nadat u gedurende ten minste acht uur niets hebt gegeten)

7. Slaapapneu kan uw hersenen beïnvloeden

Het is niet alleen je lichaam; slaapapneu kan ook een negatieve invloed hebben op uw cognitieve functie. Volgens de NHLBI wordt slaapapneu in verband gebracht met cognitieve stoornissen, zoals een afname van concentratie en aandacht, verminderde motorische vaardigheden en zelfs een slecht geheugen.

Uit één onderzoek bleek bijvoorbeeld dat mensen met onbehandelde slaapapneu meer problemen hadden met het herinneren van specifieke details over hun leven dan degenen die de slaapstoornis niet hadden.

Bovendien kan slaapapneu ook je hoofd pijn doen – letterlijk. Omdat slaapapneu de hoeveelheid zuurstof die naar je hersenen gaat beperkt, kunnen mensen met slaapapneu wakker worden met hoofdpijn, zegt Dasgupta.

8. Slaapapneu is gekoppeld aan depressie en angst

Volgens de Sleep Foundation wordt obstructieve slaapapneu geassocieerd met ernstige depressies, ongeacht factoren als gewicht, leeftijd, geslacht of ras.

In een onderzoek waarbij 284 nieuw gediagnosticeerde mensen met slaapapneu werden beoordeeld, ontdekten onderzoekers dat 15,5 procent aan een aanhoudende, milde depressie leed en 6 procent aan een ernstige depressie. De onderzoekers ontdekten ook dat zwaarlijvigheid, slaperigheid overdag, lage fysieke activiteit, slapeloosheid, lage kwaliteit van leven en het gebruik van slaapmedicatie allemaal verband hielden met depressie. (Interessant genoeg hadden mensen met ernstigere gevallen van slaapapneu niet meer kans op het ontwikkelen van een depressie dan mensen met minder ernstige vormen van de stoornis.)

Het behandelen van slaapapneu kan de symptomen van depressie helpen verlichten. Uit een onderzoek over dit onderwerp bleek dat bijna 73 procent van de proefpersonen bij wie werd vermoed dat ze slaapapneu hadden, ook een ernstige depressie hadden. Na drie maanden behandeling met continue positieve luchtwegdruk (CPAP) – een gezichtsmasker dat lucht naar de neusholtes toevoert – daalde dat aantal tot 4 procent.

Uit ander onderzoek is ook gebleken dat CPAP-behandeling de symptomen van depressie kan verminderen bij mensen met obstructieve slaapapneu en hart- en vaatziekten.

9. Het risico op glaucoom is groter als u slaapapneu heeft

Volgens de American Academy of Ophthalmology (AAO) hebben mensen die aan slaapapneu lijden een grotere kans om glaucoom te ontwikkelen, een oogziekte die uiteindelijk gezichtsverlies kan veroorzaken, dan mensen die geen apneu hebben.

Het is nog niet volledig duidelijk hoe slaapapneu glaucoom kan veroorzaken, maar net als bij andere gezondheidsproblemen die verband houden met slaapapneu, veronderstellen onderzoekers dat de oogaandoening zou kunnen voortvloeien uit de verminderde hoeveelheid zuurstof die in het bloed circuleert, aldus de AAO.

10. Slaapapneu brengt een groter risico op ongelukken en andere veiligheidsproblemen met zich mee

Naast de gezondheidseffecten van onvoldoende slaap, is volgens de AASM ook aangetoond dat slaapapneu het risico op ongevallen door slaperig rijden verhoogt. Uit een onderzoek is gebleken dat mensen met slaapapneu een 2,5 keer grotere kans hebben om de bestuurder te zijn bij auto-ongelukken dan mensen die geen apneu hebben.

“Een van de manieren waarop slaapapneu zich voordoet is overmatige slaperigheid overdag”, zegt Dasgupta. “Mensen kunnen achter het stuur in slaap vallen of microslaap ervaren” – korte slaapmomenten die één tot dertig seconden duren waarvan u zich misschien niet eens realiseert dat u ze ervaart.

Als u vermoedt dat u slaapapneu heeft, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk behandeld wordt. Als bij u de diagnose slaapapneu is gesteld, maar u symptomen blijft ervaren, zoals overmatige slaperigheid overdag, overleg dan met uw arts of u een nieuwe behandeling moet proberen.

Het goede nieuws is dat slaapapneu kan worden behandeld en dat de daarmee samenhangende gezondheidsrisico's kunnen worden verminderd, zegt Dasgupta. Sommige mensen aarzelen misschien om naar een dokter te gaan en een slaaponderzoek te laten doen, omdat ze hebben gehoord dat je naar een slaapcentrum moet om aangesloten te worden op monitoren en machines, zegt hij, maar het diagnoseproces is veel eenvoudiger dan het was in de afgelopen decennia.

“Tegenwoordig is een slaaponderzoek niet het monster van Frankenstein met buisjes die eruit komen, zoals je je misschien voorstelt”, zegt Dasgupta. “Je kunt thuis een slaaponderzoek doen in je eigen bed.”

Vergelijkbare berichten