Canola-olie versus plantaardige olie: vergelijking van voeding en gezondheid

Canola-olie versus plantaardige olie: vergelijking van voeding en gezondheid

Canola-olie en plantaardige olie zijn twee veel voorkomende kook- en bakproducten. De volgende keer dat u van plan bent iets op uw fornuis te koken of een partij brownies klaar te maken, overweeg dan de manieren waarop deze twee opties het voedingsprofiel van uw gerecht kunnen beïnvloeden.

Koolzaadolie

Canola-olie komt uit de zaden van de canolaplant. De neutrale smaak maakt het tot een veelzijdig ingrediënt en het heeft een middelhoog rookpunt in vergelijking met andere oliën, wat betekent dat het een goede keuze is bij het sauteren van roerbakgerechten of braden in de oven.
Het rookpunt is belangrijk omdat het aangeeft hoe hoog je de olie kunt verwarmen voordat deze voedingsstoffen begint te verliezen en giftige chemicaliën begint te produceren. Als een olie tijdens het koken begint te roken, gooi deze dan weg en begin opnieuw.
Canola-olie bevat voornamelijk onverzadigd vet, dat kan helpen de bloeddruk, het cholesterolgehalte en ontstekingen te verlagen. Het is een goede bron van omega-3- en omega-6-vetzuren, die kunnen helpen het LDL-cholesterol (“slechte”) cholesterol te verlagen en het risico op een hartaanval of beroerte te verminderen. Eén onderzoek toonde aan dat canola-olie de cardiometabolische risicofactoren verbeterde in vergelijking met andere veel voorkomende oliën zoals olijfolie.
Een van de meervoudig onverzadigde vetten die in canola-olie worden aangetroffen, wordt linoleenzuur genoemd. “Onderzoek toont aan dat het kan helpen het totale cholesterol en atherogene cholesterol te verlagen, vooral als het een olie met een hoog verzadigd vetgehalte vervangt”, zegt Michelle Routhenstein, RD, een in New York City gevestigde preventieve cardiologiediëtist bij EntirelyNourished.com.
Hoewel canola-olie verzadigd vet bevat (wat het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen en kan bijdragen aan gewichtstoename), is het niveau ervan met 7 procent het laagste van de gebruikelijke bakoliën.

Plantaardige olie

Plantaardige olie is een verzamelnaam om dit ingrediënt te beschrijven, dat een mengsel is van vele oliën: canola-, maïs-, katoenzaad-, olijf-, saffloer-, soja-, sesam-, zonnebloemolie of welke andere plantaardige olie of combinatie van oliën dan ook.
Dat betekent dat plantaardige olie sterk wordt verwerkt en dat de voedingswaarde ervan varieert, zegt Routhenstein. Het bestaat voornamelijk uit meervoudig onverzadigd vet, wat een “goed” vet is. Maar het heeft ook een hoger verzadigd vetgehalte dan canola-olie, omdat de oliën die erin zitten een hoger verzadigd vetgehalte hebben, zoals 15 procent voor sojaolie, 14 procent voor zonnebloem en 13 procent voor maïs.
David Kahana, MD, een gecertificeerde arts in medische voeding en samensteller voor 1MD Nutrition in Los Angeles, zegt dat te veel plantaardige olie ontstekingen kan bevorderen. De overtuiging is dat omega-6-vetzuren (die meer plantaardige olie bevatten dan canola-olie) het celgedrag kunnen veranderen en cellen in het hart en de bloedvaten kunnen beschadigen als ze te veel worden geconsumeerd, hoewel daarover door onderzoekers wordt gedebatteerd.
Uit een onderzoek bleek bijvoorbeeld dat de consumptie van linolzuur (een omega-6-vetzuur) het risico op hart- en vaatziekten voor gezonde personen verlaagt. Maar een andere recensie gepubliceerd in september 2018 in Open hart ontdekte dat het oxidatieve stress en ontstekingen bevordert, en kan bijdragen aan coronaire hartziekten.
De consensus lijkt te zijn dat het het beste is om de inname te beperken tot minder dan 10 procent van de dagelijkse calorieën (200 calorieën als je een standaard dagelijks dieet van 2000 calorieën volgt) en te voorkomen dat je grotere hoeveelheden consumeert.

Vergelijkbare berichten