Slaapapneu en depressie |  Dagelijkse gezondheid

Slaapapneu en depressie | Dagelijkse gezondheid

Slaapapneu eerst behandelen, of tegelijkertijd met depressie en angst

Wanneer iemand de kliniek van Dyken binnenkomt om te melden dat hij slaapproblemen heeft, is zijn eerste stap het stellen van een diagnose. “Iemand die met een slecht humeur en vermoeidheid onze kliniek binnenkomt, wordt aangemeld voor een slaaponderzoek om te testen op OSA”, zegt Dyken. (Deze kunnen thuis of in een slaapkliniek worden gedaan.)

Als apneu wordt bevestigd, zullen artsen het slaapprobleem gaan behandelen, zegt hij, en uw geestelijke gezondheid blijven monitoren.

Als de symptomen van angst of depressie niet verbeteren met de behandeling van obstructieve slaapapneu, kan een arts u doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater, bij voorkeur iemand die ook slaapexpert is, zegt Dyken.

En hoewel het niet zo gebruikelijk is, kunnen er ernstige gevallen van slaapapneu zijn waarbij iemand een extreme depressie ervaart en suïcidaal is, zegt Dyken. Als u zich zo voelt, moet u zo snel mogelijk worden doorverwezen naar een opgeleide professional in de geestelijke gezondheidszorg, zegt hij.

Er zijn aanwijzingen dat de behandeling van obstructieve slaapapneu de stemming kan helpen verbeteren. Uit een onderzoek uit 2022 bleek dat behandeling met een CPAP-machine (continue positieve luchtwegdruk) (dwz een gezichtsmasker dat lucht in de neusholtes pompt en de luchtwegen van een persoon openhoudt) de symptomen van depressie verminderde door de slaapkwaliteit te verbeteren.

Uit een afzonderlijke meta-analyse bleek dat CPAP-behandeling de kans op depressie met 20 procent verminderde bij mensen met matige tot ernstige OSA en hart- en vaatziekten. Het was vooral effectief bij degenen die voorafgaand aan de behandeling een depressie hadden.

Aan de andere kant hebben sommigen dat wel meer angst als ze een CPAP-apparaat moeten gebruiken, zegt Dyken. U kunt zich zorgen maken over het slapen met een masker op uw gezicht of over het gevoel van de lucht in uw gezicht of het geluid van de machine. Volgens SleepApnea.org kan dit leiden tot een gevoel van claustrofobie, angst en paniek.

Als CPAP uw angst of stress eerder verhoogt dan helpt verminderen, zijn er enkele andere behandelingsopties. Volgens Dyken omvatten deze:

  • Hypoglossale zenuwstimulatie (een elektrisch apparaat dat onder de huid wordt geïmplanteerd en dat een impuls naar de tong stuurt, waardoor het inklappen van de luchtwegen wordt voorkomen terwijl u ademt)
  • Orale tandheelkundige apparaten (die door een tandarts worden aangebracht en werken door uw luchtwegen open te houden)
  • Gewichtsverlies (overgewicht houdt verband met overtollig weefsel achter in uw keel)
  • Positionele therapieën (zoals draagbare apparaten die voorkomen dat u 's nachts op uw rug rolt en slaapt, omdat de zwaartekracht in de rugpositie de neiging heeft de weefsels achter in uw keel dicht te trekken)

Andere tips om uw slaapapneu en gerelateerde depressie en angst te beheersen

Uw arts en professional in de geestelijke gezondheidszorg kunnen ook een combinatie van psychotherapie en medicijnen aanbevelen om uw depressiesymptomen onder controle te houden. Maar als u slaapapneu heeft, moet u sederende medicijnen vermijden, zoals tricyclische antidepressiva, die de apneu kunnen verergeren, aldus de onderzoekers. Psychiatrische tijden.

Uw zorgverlener in de geestelijke gezondheidszorg kan ook cognitieve gedragstherapie aanbevelen, waarbij u zich richt op de gedachten die tot depressieve gevoelens leiden en het gedrag verandert dat de depressie kan verergeren.

Andere levensstijlgewoonten die de symptomen van slaapapneu en depressie kunnen verlichten zijn onder meer:

  • Vasthouden aan een regelmatig slaapschema en elke dag rond dezelfde tijd wakker worden
  • Zonlicht opzoeken
  • Regelmatig sporten
  • Beperking van cafeïne of alcohol
  • Vrienden en familie om steun vragen

Het is waar dat slaapapneu en depressie moeilijk te beheersen kunnen zijn. Maar het goede nieuws is dat met de juiste behandeling van slaapapneu – en, indien nodig, depressie- of angstbehandelingen – beide aandoeningen zouden moeten verbeteren.

Vergelijkbare berichten