Zowel suikerhoudende frisdranken als lightfrisdranken verhogen het risico op boezemfibrilleren, blijkt uit onderzoek

Zowel suikerhoudende frisdranken als lightfrisdranken verhogen het risico op boezemfibrilleren, blijkt uit onderzoek

Frisdranken die suiker of kunstmatige zoetstoffen bevatten, worden in verband gebracht met een verhoogd risico op atriale fibrillatie, een hartritmestoornis die kan leiden tot bloedstolsels en beroertes, suggereert een nieuwe studie.

Voor de studie onderzochten onderzoekers gegevens van meer dan 200.000 mensen zonder enige voorgeschiedenis van atriale fibrillatie, die gedetailleerde voedingsvragenlijsten hadden ingevuld. Wetenschappers wilden zien of hun risico op het ontwikkelen van atriale fibrillatie zou kunnen variëren op basis van hun consumptie van suikerhoudende dranken, kunstmatig gezoete dranken of pure vruchtensappen.

Na een follow-upperiode van ongeveer tien jaar identificeerden onderzoekers 9.362 gevallen van atriale fibrillatie. Vergeleken met deelnemers die geen dranken met toegevoegde suiker of kunstmatige zoetstoffen dronken, hadden degenen die meer dan 2 liter per week consumeerden (bijna zes blikjes frisdrank) 20 procent meer kans op het ontwikkelen van atriale fibrillatie, volgens onderzoeksresultaten gepubliceerd in Circulatie: Aritmie en elektrofysiologie.

Zelfs als mensen hun consumptie van dranken met suiker en kunstmatige zoetstoffen beperkten tot maximaal 2 liter per week, hadden ze nog steeds een 10 procent hoger risico op atriumfibrilleren.

‘Potentiële gezondheidsrisico’s’

“Op basis van deze bevindingen raden we mensen aan om waar mogelijk kunstmatig gezoete en met suiker gezoete dranken te verminderen of zelfs te vermijden”, zegt senior studieauteur Ningjian Wang, MD, PhD, onderzoeker aan het Shanghai Ninth People’s Hospital en de Shanghai Jiao Tong University School of Medicine in Shanghai, China, zei in een verklaring.

“Ga er niet van uit dat het drinken van kunstmatig gezoete dranken met weinig suiker en weinig calorieën gezond is,” voegde Dr. Wang eraan toe. “Het kan potentiële gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.”

Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis die een snelle, onregelmatige hartslag kan veroorzaken. Symptomen kunnen zijn: hartkloppingen, ademhalingsproblemen, pijn op de borst, verwarring en uitdagingen bij fysieke activiteit. Hoewel de aandoening onder controle kan worden gehouden met medicatie en veranderingen in levensstijl, kan de aandoening, indien onbehandeld, leiden tot bloedstolsels, beroertes en hartfalen.

Water of af en toe puur sap zijn betere opties

Als het gaat om het voorkomen van atriale fibrillatie, willen mensen met een zoetekauw zich misschien beperken tot af en toe een glas natuurlijk vruchtensap, suggereren de onderzoeksresultaten. Het drinken van maximaal 1 liter puur vruchtensap per week ging gepaard met een 8 procent lager risico op atriumfibrilleren.

Het onderzoek was niet bedoeld om te bewijzen of en hoe het eten of drinken van bepaalde dingen direct atriale fibrillatie zou kunnen veroorzaken. Een andere beperking van de analyse is dat deze erop berustte dat de deelnemers zich hun eet- en drinkgewoonten nauwkeurig konden herinneren en rapporteren, een methode die niet altijd een accuraat beeld geeft van wat mensen werkelijk consumeren.

Toch bieden de bevindingen nieuw inzicht in het verband tussen onze drinkgewoonten en ons risico op atriale fibrillatie, aldus Penny Kris-Etherton, PhD, RD, emeritus hoogleraar voedingswetenschappen aan de Pennsylvania State University, die niet betrokken was bij de nieuwe studie. studie, aldus een verklaring.

“Dit is de eerste studie die een verband rapporteert tussen caloriearme en caloriearme zoetstoffen en ook met suiker gezoete dranken en een verhoogd risico op atriale fibrillatie,” zei Dr. Kris-Etherton.

Er is nog steeds meer onderzoek nodig om het verband tussen gezoete dranken en alle gevolgen voor de gezondheid te bevestigen, inclusief het risico op atriale fibrillatie, voegde Kris-Etherton eraan toe. “In de tussentijd is water de beste keuze, en op basis van dit onderzoek moeten gezoete dranken zonder en met weinig calorieën worden beperkt of vermeden.”

Vergelijkbare berichten