Goed eten op middelbare leeftijd kan u helpen sterk te blijven op oudere leeftijd

Goed eten op middelbare leeftijd kan u helpen sterk te blijven op oudere leeftijd

Uit nieuw onderzoek dat deze week werd gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Nutrition in Chicago, blijkt dat een voedzaam dieet waarmee iemand vanaf zijn veertigste begint, kan bijdragen aan gezond ouder worden en een onafhankelijk leven decennia later.

“Mensen die zich op middelbare leeftijd aan gezonde voedingspatronen hielden, met name die rijk waren aan fruit, groenten, volkoren granen en gezonde vetten, hadden aanzienlijk meer kans om gezond ouder te worden”, zegt een auteur van de studie, Anne-Julie Tessier, PhD, een postdoctoraal onderzoeker aan de Harvard TH Chan School of Public Health. “We waren verrast door de kracht van deze associatie, zelfs nadat we verschillende andere factoren hadden overwogen, zoals fysieke activiteit, waarvan ook bekend is dat ze de gezondheid beïnvloeden.”

Dr. Tessier en haar collega’s analyseerden gegevens die teruggaan tot 1986 van meer dan 106.000 vrouwen. De proefpersonen waren aan het begin van de review ten minste 39 jaar oud en vrij van chronische ziekten.

De onderzoekers stelden vast dat de vrouwen die vanaf hun veertigste een gezond dieet volgden, 43 tot 84 procent meer kans hadden om op 70-jarige leeftijd fysiek en mentaal goed te functioneren dan vrouwen die dat niet deden.

Gezond ouder worden werd gedefinieerd als het bereiken van de leeftijd van 70 jaar of ouder, terwijl men tot aan de afronding van het onderzoek in 2016 een goede cognitieve functie, fysieke functie, geestelijke gezondheid en afwezigheid van chronische ziekten behield. Slechts ongeveer 1 op de 10 vrouwen (9,2 procent) bereikte deze mijlpaal.

Het rapporteren van 1 of minder depressieve symptomen op 15 – zoals je niet energiek voelen of je vaak vervelen – was de maatstaf voor een goede geestelijke gezondheid, terwijl één of minder fysieke beperkingen, zoals niet in staat zijn om één trap op te lopen of één blok te lopen, werd beschouwd als een goede fysieke functie.

Om de vier jaar vulden deelnemers tijdens het onderzoek vragenlijsten in met informatie over hun eetgewoonten. Aan het einde van het onderzoek, in 2016, waren hogere innames van fruit, groenten, volkoren granen, onverzadigde vetten, noten, peulvruchten en magere zuivelproducten positief geassocieerd met een grotere kans op gezond ouder worden; en hogere innames van transvet, natrium, totaal vlees en rood en bewerkt vlees waren omgekeerd geassocieerd.

Het is nooit te laat om een ​​boost te krijgen van goede voeding

Voor Janna Assar, MD, huisarts bij Banner Health in Phoenix, bevestigt dit nieuwste onderzoek eerdere onderzoeken die de voordelen van gezondere eetgewoonten aantonen.

“Dieetkeuzes die op middelbare leeftijd worden gemaakt, hebben een blijvende impact op de gezondheid en het welzijn op oudere leeftijd”, zegt Dr. Assar, die niet bij het onderzoek betrokken was. “Een voedzaam dieet kan chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes en cognitieve achteruitgang helpen voorkomen, wat bijdraagt ​​aan gezonder ouder worden. Het volgen van een gezond dieet kan ook leiden tot verbeterde energieniveaus, betere fysieke functies en verbeterde mentale helderheid op latere leeftijd.”

Hoewel deze studie zich richt op de positieve gezondheidseffecten die in de loop van tientallen jaren zijn bereikt, benadrukt Assar dat het nooit te laat is om een ​​boost te krijgen van betere voeding.

“Hoewel het ideaal is om al vroeg gezonde eetgewoonten aan te nemen, kunnen positieve veranderingen in het dieet op elke leeftijd nog steeds aanzienlijke gezondheidsvoordelen opleveren”, zegt ze.

Deze voordelen zijn onder andere een beter energieniveau, een betere stemming, een langere levensduur, een betere levenskwaliteit en minder ontstekingen.

Assar voegt toe dat een gezonder dieet senioren zelfs kan helpen bepaalde chronische aandoeningen terug te draaien, zoals hypertensie, diabetes type 2 en een hoog cholesterolgehalte, ongeacht hun leeftijd, als ze hun eetgewoonten aanpassen.

De Alternatieve Gezonde Voedingsindex kwam als beste uit de bus

Tessier en haar team keken naar acht verschillende voedzame eetprogramma’s. Degene die bovenaan kwam te staan ​​was de Alternative Healthy Eating Index, ontwikkeld door Harvard. Onderzoekers ontdekten dat dit eetpatroon de sterkste correlatie had met gezond ouder worden. Mensen die zich het meest strikt aan dit dieet hielden, hadden 84 procent meer kans om gezond ouder te worden dan degenen die zich het minst aan dit eetpatroon konden houden.

De onderzoekers vonden ook sterke correlaties voor de volgende diëten:

De onderzoekers vonden het verband tussen een gezond dieet en gezond ouder worden bijzonder interessant.

“Dit dieet, dat dierlijke producten minimaliseert en de nadruk legt op fruit, groenten, volkoren granen en gezonde vetten, is uitgegroeid tot een van de belangrijkste voedingspatronen die geassocieerd worden met gezond ouder worden”, zegt Tessier. “Dit is met name interessant omdat het suggereert dat we een dieet kunnen volgen dat zowel de menselijke gezondheid als de duurzaamheid van het milieu ten goede komt.”

De onderzoekers wezen erop dat ze niet keken naar verschillen tussen hoe lang mensen een gezond dieet volgden en hoe goed ze ouder werden. Ze keken ook niet naar de kans op chronische ziekte of overlijden in relatie tot het vasthouden aan een bepaald dieet.

Gezien de focus van het onderzoek op voedingspatronen op middelbare leeftijd, zegt Tessier dat toekomstig onderzoek zich zou kunnen richten op de mogelijke gevolgen van de overstap naar een gezonder voedingspatroon, zelfs op latere leeftijd.

Vergelijkbare berichten