Sofdra (Sofpironium) voor zweetstoornis Hyperhidrose krijgt FDA-goedkeuring

Sofdra (Sofpironium) voor zweetstoornis Hyperhidrose krijgt FDA-goedkeuring

Nu de temperaturen in deze tijd van het jaar stijgen, kunnen velen van ons verwachten dat we meer gaan zweten dan we zouden willen. Hoewel transpireren tijdens warm weer normaal is, hebben sommige mensen een aandoening waardoor ze vatbaar zijn voor extreem zweten.

Deze aandoening wordt hyperhidrose genoemd en wordt gekenmerkt door transpiratie (van de oksels, handpalmen, voetzolen, hoofd, gezicht en andere plekken) die groter is dan wat het lichaam nodig heeft om de interne temperatuur te reguleren.
Onlangs heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een nieuwe plaatselijke voorgeschreven behandeling goedgekeurd voor een type hyperhidrose dat resulteert in overmatig zweten onder de oksels. Het medicijn, genaamd Sofdra (sofpironium) plaatselijke gel, 12,45 procent, is van Botanix Pharmaceuticals. Sofdra is goedgekeurd voor volwassenen en kinderen van 9 jaar en ouder.

Danilo V. Del Campo, dermatoloog en medisch directeur van Chicago Skin Care, stelt dat het medicijn voor sommige patiënten bijzonder effectief kan zijn vanwege het precieze werkingsmechanisme.

“Sofpironiumbromide beperkt de zweetproductie direct door het communicatiepad te remmen dat verantwoordelijk is voor het activeren van de zweetklieren”, zegt Dr. Del Campo. “Toch zal de reactie van elke patiënt op de behandeling onveranderlijk verschillen.”

Hyperhidrose is wijdverbreid maar onderkend

Sofdra werd goedgekeurd voor de behandeling van een specifiek type hyperhidrose, namelijk primaire axillaire hyperhidrose. Een andere vorm van de aandoening, secundaire hyperhidrose genaamd, kan worden veroorzaakt door bepaalde onderliggende medische problemen of als bijwerking van bepaalde medicijnen.
Volgens sommige schattingen lijdt maar liefst 4,8 procent van de Amerikanen aan hyperhidrose.

“Ondanks dat hyperhidrose miljoenen mensen treft, blijft het ondergewaardeerd, voornamelijk vanwege het sociale stigma en gebrek aan bewustzijn”, zegt Shoshana Marmon, MD, assistent-professor dermatologie aan het New York Medical College in Valhalla. “Veel mensen schamen zich om overmatig zweten te bespreken en zien het misschien als een persoonlijk of hygiëneprobleem in plaats van een medische aandoening.”

Mensen die aan deze aandoening lijden, beschouwen het vaak als een natuurlijke reactie op zinderende hitte, intense stress of angstaanvallen.

Hoe hyperhidrose te herkennen

Zweet u veel? Hier zijn een paar tekenen van hyperhidrose.

  • Het zweet is zichtbaar. Als u zich niet inspant, ziet u dan vaak zweetdruppels op uw huid of heeft u kleding die doorweekt is van het zweet? Zweet u als u zit?
  • Zweten verstoort uw dagelijkse activiteiten. Heeft u moeite met het vasthouden van een pen, lopen of het draaien van een deurknop door zweten? Druppelt het zweet zwaar op uw papieren of computer?
  • De huid wordt zacht, wit en schilfert op bepaalde plekken. Blijft uw huid langdurig nat?
  • De huid raakt geïnfecteerd. Krijgt u vaak last van huidinfecties op de lichaamsdelen waar u veel zweet? Voetschimmel en jock itch zijn veelvoorkomende complicaties van hyperhidrose.

Voor degenen die het zwaarst getroffen worden door hyperhidrose, kan zweten een belemmering vormen voor eenvoudige dagelijkse taken en veel stress en onzekerheid veroorzaken.

“Aanhoudend en intens zweten kan het zelfvertrouwen ondermijnen, angst vergroten en leiden tot isolatie van sociale evenementen”, zegt Del Campo. “Het belemmert vaak professionele prestaties, omdat patiënten zich extreem bewust kunnen worden van zichzelf tijdens werkafspraken of in informele interacties. Routinematige taken, zoals het bedienen van een touchscreen of het vasthouden van een stuur, kunnen obstakels worden.”

Sofdra zorgde voor aanzienlijk minder okselzweten

Sofdra kreeg goedkeuring van de FDA nadat onderzoeken met 701 patiënten met primaire hyperhidrose een klinisch en statistisch betekenisvolle verbetering aantoonden bij degenen die het medicijn gebruikten.

De werkzaamheid van Sofdra werd op twee manieren gemeten, volgens Botanix. Eén manier was een schaal waarbij patiënten hun zweten beoordeelden van 0 tot 4 op zeven vragen. Het succes van de behandeling werd gemeten als een verbetering van 2 of meer punten. Aan het einde van de proef had 60 procent van de patiënten een verbetering van 2 punten of meer.

Een andere maatstaf voor de effectiviteit was de zweetproductie, die met 50 tot 60 procent afnam.

Het medicijn voegt zich bij een groeiend aantal mogelijke therapieën voor de aandoening. Deze omvatten voorgeschreven antitranspiranten en behandelingen waarbij milde elektrische stroom wordt toegediend, injecties met botulinetoxine (Botox), operaties en anticholinerge medicijnen: medicijnen die de werking van acetylcholine blokkeren, de neurotransmitter die verantwoordelijk is voor het stimuleren van zweetklieren.

Sofpironium is een anticholinergicum. Omdat het een gel is die direct de zweetproductie in een bepaald gebied aanpakt in plaats van een pil die het hele lichaam beïnvloedt, kan het minder bijwerkingen veroorzaken zoals een droge mond en constipatie dan orale anticholinergica zoals glycopyrrolaat, oxybutynine en propantheline, aldus Dr. Marmon.

“Totdat sofpironium op de markt kwam, was glycopyrroniumtosylaat (Qbrexza), goedgekeurd door de FDA in 2018, het enige actuele anticholinergicum dat werd gebruikt voor de behandeling van hyperhidrose”, zegt Marmon. “Hoe de medicijnen zich tot elkaar verhouden, hangt af van de individuele respons.”

Botanix is ​​van plan om in het derde kwartaal van dit jaar een ‘early patient experience program’ te lanceren, waarmee sommige patiënten al eerder toegang krijgen tot Sofdra, terwijl een bredere lancering gepland staat voor het vierde kwartaal van het jaar.

Vergelijkbare berichten