Volwassenen van 65 jaar en ouder zouden dit voorjaar een COVID-19-booster moeten krijgen, zegt CDC

Volwassenen van 65 jaar en ouder zouden dit voorjaar een COVID-19-booster moeten krijgen, zegt CDC

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben aanbevolen dat mensen van 65 jaar en ouder dit voorjaar een tweede dosis van het bijgewerkte COVID-19-vaccin krijgen om de afnemende immuniteit te herstellen.

Als u tot deze leeftijdsgroep behoort, kunt u een extra dosis krijgen als het minstens vier maanden geleden is sinds uw vorige injectie.

Omdat het immuunsysteem aan kracht verliest naarmate we ouder worden, zijn senioren een van de meest kwetsbare groepen als het gaat om ernstig ziek worden door COVID-19. Uit CDC-gegevens uit het najaar van 2023 blijkt dat 63 procent van de COVID-ziekenhuisopnames onder 65-plussers valt, en dat volwassenen in deze leeftijdsgroep verantwoordelijk zijn voor bijna 9 op de 10 COVID-sterfgevallen.

“Het lijkt vrij duidelijk dat kwetsbare mensen hun immuniteit binnen minder dan een jaar verliezen, dus het lijkt nu een goed moment om een ​​bijgewerkte opname te krijgen”, zegt Stuart C. Ray, MD, hoogleraar in de afdeling infectieziekten aan de Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore. Hij merkt op dat de effectiviteit van vaccins na ongeveer 90 dagen kan beginnen te vervagen.

“Er is een geleidelijk verlies van immuniteit en een verhoogde kans om opnieuw symptomatisch geïnfecteerd te raken, en de bescherming neemt sneller af naarmate je kwetsbaarder bent”, zegt Dr. Ray.

Vaccins verkleinen de kans op een ernstige ziekte door COVID-19, maar ze verdwijnen

Hoewel de cijfers van COVID-19 momenteel een dalende trend vertonen, is het virus nog steeds onder ons. Uit de laatste CDC-cijfers voor het aantal gevallen in de VS blijkt dat er in de week die eindigde op 17 februari ongeveer 19.000 ziekenhuisopnames en 526 sterfgevallen als gevolg van COVID waren.

“Ik zorg bij Johns Hopkins voor mensen met een infectieziekte, en ik zie nog steeds mensen met slechte symptomen van COVID, en dit zijn consequent mensen die niet onlangs zijn gevaccineerd”, zegt Ray.

Volgens een CDC-studie die begin februari werd gepubliceerd, hadden mensen die het bijgewerkte COVID-19-vaccin voor 2023-2024 kregen gedurende de periode van vier maanden, van half september tot januari, 54 procent minder kans om COVID-19 te krijgen. Het vaccin bood vergelijkbare beschermingsniveaus tegen varianten van de XBB-lijn en de JN.1-variant, die momenteel verantwoordelijk is voor meer dan 96 procent van de COVID-infecties.

Als u bent gevaccineerd en toch besmet raakt, zijn de symptomen van de ziekte meestal minder ernstig. Vaccinatie verkleint ook uw kansen om te lijden onder de gevolgen van langdurige COVID, die zich tijdens of na een acute infectie kunnen ontwikkelen en langere tijd kunnen aanhouden.

Overwegingen voor mensen met een verzwakt immuunsysteem

Van personen met een verzwakt immuunsysteem wordt ook aangenomen dat ze een hoog risico lopen op een ernstige ziekte als gevolg van COVID. In een presentatie op 28 februari voor het Advisory Committee on Immunization Practices van de CDC zei Megan Wallace, DrPH, een epidemioloog bij de CDC in Atlanta, dat mensen met een matige of ernstige immuunstoornis de optie hebben om minstens twee maanden na de vaccinatie één extra dosis van het bijgewerkte vaccin te krijgen. de laatst aanbevolen bijgewerkte vaccindosis.
De CDC adviseert momenteel degenen die het immuunsysteem hebben verzwakt om “met uw zorgverlener te praten over het verkrijgen van extra doses van het bijgewerkte COVID-19-vaccin.”

Een poging om de langzame vaccinatiegraad te verhogen

Iedereen van 6 maanden of ouder komt in aanmerking voor een vernieuwd COVID-19-vaccin. Zelfs als u niet tot degenen behoort die het meest vatbaar zijn voor ernstige ziekten, beschermt de injectie u niet alleen, maar helpt het ook voorkomen dat het virus wordt overgedragen op degenen die waarschijnlijk meer schadelijke gevolgen zullen ondervinden.

Op 23 februari heeft ongeveer 42 procent van de volwassenen van 65 jaar en ouder de bijgewerkte COVID-prik voor 2023-2024 gekregen.
Als we kijken naar alle volwassenen van 18 jaar en ouder, is iets meer dan 22 procent up-to-date en heeft slechts 13 procent van de kinderen het nieuwste vaccin gekregen.
In december waarschuwde de CDC over de lage vaccinatiegraad en drong er bij meer mensen op aan zich te laten vaccineren. Een van de belangrijkste redenen waarom velen zich niet hadden laten vaccineren, was het ontbreken van aanbevelingen van de leverancier, zorgen over onbekende of ernstige bijwerkingen, het optreden van milde bijwerkingen en gebrek aan tijd of het vergeten zich te laten vaccineren.

“Ik denk dat er veel verkeerde informatie is en dat is jammer”, zegt Ray. “Ik weet niet zeker hoe ik dat kan tegengaan, behalve door te blijven communiceren wat de wetenschap laat zien en dat we ons best doen om mensen te beschermen.”

Vergelijkbare berichten