Vitamine C-serums 101: beste producten, voordelen, bijwerkingen en meer

Vitamine C-serums 101: beste producten, voordelen, bijwerkingen en meer

Nutritioneel gezien is vitamine C enorm belangrijk. Het is essentieel voor de groei en ontwikkeling, speelt een rol bij de vorming en het herstel van lichaamsweefsel, en het levert antioxidanten die de vrije radicalen bestrijden die bijdragen aan ziekten zoals kanker, hartziekten en artritis. Alle groenten en fruit bevatten wat vitamine C, maar je haalt het meeste uit producten zoals meloenen, sinaasappels, broccoli en spruitjes.
Vitamine C is van nature aanwezig in de huid, waar het de collageenproductie en het antioxidantniveau stimuleert. Het kan de huid beschermen tegen schade door UV-lichtstralen (vooral bij gebruik naast vitamine E). Vitamine C onderhoudt ook de huidbarrière, die irriterende stoffen uit uw huid houdt, en helpt bij het vasthouden van water voor een goede hydratatie van de huid.

Geweldig, toch? Misschien denkt u er inmiddels over na hoe u vitamine C in uw dieet kunt verhogen om van deze voordelen te profiteren. Helaas is het niet voldoende om simpelweg meer sinaasappels en meloen te eten. Dat komt omdat de epidermis, de buitenste laag van de huid, geen bloedvaten heeft die voedingsstoffen naar de huidcellen sturen, blijkt uit onderzoek.

Vitamine C kan echter plaatselijk worden aangebracht – en dat is waar vitamine C-serums een rol spelen. “Vitamine C staat vooral bekend om zijn vermogen om vrije radicalen te neutraliseren en de verouderende huid te verbeteren”, zegt Joel Schlessinger, MD, dermatologisch chirurg in Omaha. Nebraska. “Het kan ook de collageen- en elastinesynthese verbeteren – wat het uiterlijk van fijne lijntjes en rimpels kan verbeteren; helpen ontstekingen te verminderen, zorgen voor een natuurlijke, milde exfoliatie; en verheldert de huid.”

Onderzoek heeft de effectiviteit van plaatselijke toepassing aangetoond. Uit één onderzoek bleek dat lokale vitamine C de productie van collageen verhoogde onder studiedeelnemers in alle leeftijdsgroepen. De studiedeelnemers merkten de effecten op na 40 dagen behandeling en ontdekten dat ze na 60 dagen nog duidelijker waren.
Topische vitamine C kan ook helpen bij melasma en hyperpigmentatie. Volgens onderzoek uit het verleden, deelnemers zagen een gemiddelde verbetering van 73 procent in huidpigmentatie na minstens een maand vitamine C (samen met een zonnebrandcrème en amandel- of appelzuur) op het gezicht te hebben aangebracht.

Vergelijkbare berichten