7 door artsen goedgekeurde manieren om van hyperpigmentatie af te komen

7 door artsen goedgekeurde manieren om van hyperpigmentatie af te komen

Als je last hebt van donkere vlekken als gevolg van hyperpigmentatie op je huid, is één ding duidelijk: er zijn tegenwoordig meer mogelijkheden om die onschuldige maar vervelende verkleuring te verwijderen dan ooit tevoren.

Wat is hyperpigmentatie precies? Het is elk stukje huid dat er donkerder uitziet dan je natuurlijke huidskleur omdat het bruine pigment melanine te veel wordt geproduceerd. Hyperpigmentatie kan worden gezien in levervlekken (of ouderdomsvlekken) en zonnevlekken, zoals de Cleveland Clinic opmerkt.

4 factoren die hyperpigmentatie kunnen veroorzaken

Volgens de Cleveland Clinic zijn dit de meest voorkomende oorzaken van hyperpigmentatie – en ze kunnen mensen van alle huidtinten in verschillende mate treffen.

1. Ontsteking

Huidtrauma – zoals acne, eczeem, insectenbeten, snijwonden, schaafwonden, zelfs krabben of wrijving door bijvoorbeeld krachtig wrijven – kan ontstekingen veroorzaken. Ontsteking kan op zijn beurt pigmentproducerende cellen in een hogere versnelling brengen, waardoor een donkere vlek achterblijft nadat de blessure is genezen. Wanneer ontsteking de oorzaak is van verkleuring, wordt dit vaak post-inflammatoire hyperpigmentatie genoemd.

2. Blootstelling aan de zon

Volgens de Mayo Clinic veroorzaken de UV-stralen van de zon extra melanineproductie als een manier om je huid tegen schade te beschermen. Die extra melanine is wat je een kleurtje geeft. Maar wanneer blootstelling aan de zon frequent of overmatig is, kunnen er donkere zonnevlekken verschijnen. Hoewel zonnevlekken geen kanker zijn, kan volgens de American Society for Dermatologic Surgery een aan de zon blootgestelde huid precancereuze onvolkomenheden ontwikkelen die lijken op zonnevlekken. Om deze reden is het belangrijk om je huid jaarlijks te laten controleren door een dermatoloog.

3. Melasma

Vaak aangeduid als het “masker van de zwangerschap”, wordt melasma gekenmerkt door bruine vlekken die zich vaak vormen bij vrouwen met fluctuerende hormoonspiegels, zoals tijdens de zwangerschap. Deze vorm van hyperpigmentatie komt het vaakst voor bij vrouwen, maar kan ook bij mannen voorkomen. Aangenomen wordt dat het wordt veroorzaakt door een combinatie van blootstelling aan de zon, genetica en hormonale veranderingen, aangezien het ook in verband is gebracht met het gebruik van orale anticonceptiva, volgens experts van het American Osteopathic College of Dermatology (AOCD). Bovendien kunnen volgens de Cleveland Clinic andere hormonale medicijnen die worden gebruikt voor anticonceptie en symptomen van de menopauze melasma veroorzaken, evenals andere soorten medicijnen die hieronder worden besproken.

4. Medische aandoeningen of medicijnen

Hyperpigmentatie kan worden veroorzaakt door de ziekte van Addison, een bijnieraandoening die de melanineproductie kan verhogen. Volgens een boek dat in juli 2022 door StatPearls is gepubliceerd, kunnen bepaalde geneesmiddelen, waaronder antibiotica, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) en antimalariamiddelen, allemaal het risico op hyperpigmentatie verhogen. Volgens de belangenbehartigingsgroep Kanker Aansluiten. In het geval van geneesmiddelen voor chemotherapie verdwijnen de bijbehorende donkere vlekken gewoonlijk 10 tot 12 weken nadat de behandeling is beëindigd, omdat nieuwe huidcellen de dode huidcellen vervangen.

De beste manieren om toekomstige hyperpigmentatie te behandelen en te voorkomen

Tegenwoordig zijn er tal van dark-spot correctors om uit te kiezen, maar het is net zo essentieel om ze preventief aan te pakken. De volgende wetenschappelijk bewezen stappen kunnen helpen.

Vergelijkbare berichten