Luide videogames die in de loop van de tijd verband houden met gehoorverlies en tinnitus

Luide videogames die in de loop van de tijd verband houden met gehoorverlies en tinnitus

Luide concerten zijn niet de enige activiteit die na verloop van tijd tot gehoorverlies kan leiden. Een nieuwe studie suggereert dat mensen die urenlang videogames spelen, ook een verhoogd risico kunnen lopen op gehoorproblemen.

“Videogames worden vaak langdurig en met een hoog geluidsniveau gespeeld”, zegt de hoofdauteur van het onderzoek, Lauren Dillard, PhD, AuD, audioloog aan de Medische Universiteit van South Carolina in Charleston en adviseur voor de Wereldgezondheidsorganisatie. .

“Toelaatbare niveaus van blootstelling aan geluid zijn gebaseerd op zowel de duur van het luisteren als de luidheid van de geluiden”, voegt Dr. Dillard toe. “Dus hoe langer mensen gamen en hoe luider het volume, hoe groter de kans dat ze het risico lopen op gehoorverlies.”

Omdat veel toegewijde gamers meerdere uren achter elkaar spelen, meerdere dagen per week, wilden onderzoekers het verband onderzoeken tussen de speelduur, het geluidsniveau van games en het risico op toekomstig gehoorverlies. Ze keken naar gegevens uit 14 eerder gepubliceerde onderzoeken naar gaming en gehoorverlies, waaraan samen meer dan 53.000 deelnemers deelnamen.

Deze individuele onderzoeken onderzochten deze vraag op verschillende manieren, waarbij de nadruk lag op verschillende soorten geluiden uit bronnen zoals hoofdtelefoons, mobiele telefoons, home entertainment-systemen en speciale gamingcentra. Alles bij elkaar wezen deze kleinere onderzoeken echter op videogames als een duidelijke potentiële risicofactor voor gehoorverlies, volgens resultaten gepubliceerd in BMJ Volksgezondheid.

Geluidsniveaus van videogames

De geluidsniveaus varieerden van ongeveer 43 decibel voor mobiele apparaten tot meer dan 80 decibel voor speciale gamingcentra. Om dat in context te plaatsen: een normaal gesprek is ongeveer 60 decibel, terwijl het stadsverkeer in een auto tussen de 80 en 85 decibel kan zijn, volgens de Centers for Disease Control and Prevention.

De blootstelling aan geluid van videogames varieerde van enkele uren per dag tot slechts één keer per maand.

Over het algemeen kunnen volwassenen gehoorbeschadiging ervaren als ze meer dan 40 uur per week worden blootgesteld aan volumes hoger dan 80 decibel, leggen de onderzoekers uit in hun artikel. Maar wanneer het volume hoger staat, kan gehoorbeschadiging veel sneller ontstaan. Het is bijvoorbeeld veilig om slechts 20 uur per week te worden blootgesteld aan geluiden van 83 decibel, en tegen de tijd dat het volume 98 decibel bereikt, is het slechts 38 minuten veilig, schreven de onderzoekers.

Kinderen lopen het risico op gehoorbeschadiging door een nog kortere blootstelling aan geluiden met een nog lager volume, merkten de onderzoekers op. Kinderen kunnen bijvoorbeeld over het algemeen gehoorbeschadiging oplopen als ze meer dan 40 uur per week worden blootgesteld aan geluiden boven de 75 decibel. Ze kunnen slechts 6,5 uur per week veilig naar geluiden van 83 decibel luisteren, en maximaal 12 minuten per week naar geluiden van 98 decibel.

Plotselinge geluidsuitbarstingen in videogames bereikten in één onderzoek wel 119 decibel, wat volgens het onderzoek ruimschoots hoger is dan het niveau dat als veilig wordt beschouwd voor kinderen.

Sommige onderzoeken in de analyse vonden sterke verbanden tussen gamen tijdens de kindertijd en adolescentie en een risico op gehoorverlies. Twee van deze onderzoeken brachten het spelen in gamingcentra – in de trant van karaokeclubs voor e-sports – in verband met een verhoogde kans op ernstige tinnitus, of oorsuizen, en hoogfrequent gehoorverlies in beide oren.

Uit een onderzoek waarbij de geluidsniveaus van videogames via koptelefoons werden gemeten, bleek dat de geluidsniveaus varieerden van ongeveer 85 tot 91 decibel.

Videogames vormen een potentieel risico op gehoorverlies

Sommige onderzoeken dateren uit de jaren negentig, waardoor het mogelijk is dat de geluidsniveaus of de duur van de blootstelling kunnen verschillen van die van games die tegenwoordig beschikbaar zijn. En de meeste recentere onderzoeken in de analyse hebben niet objectief de gemiddelde geluidsniveaus van videogames of gamingcentra gemeten.

Toch wijzen de bevindingen erop dat gamers duidelijk moeten nadenken over hun potentiële risico op gehoorverlies, zegt Dillard. Dat komt omdat blootstelling aan harde geluiden gedurende langere tijd vermoeidheid van de sensorische cellen in het oor kan veroorzaken, wat resulteert in tijdelijk gehoorverlies of oorsuizen.

“Hoewel deze sensaties binnen een paar dagen kunnen verdwijnen naarmate de sensorische cellen zich herstellen, kan regelmatige of langdurige blootstelling aan lawaai zich opstapelen en na verloop van tijd tot permanent gehoorverlies leiden”, zegt Dillard.

Voor mensen die thuis videogames spelen, kan het verlagen van het volume van de luidsprekers of het gebruik van een koptelefoon die speciaal is ontworpen om de blootstelling aan lawaai te verminderen twee manieren zijn om het risico op gehoorverlies te minimaliseren, zegt Jennifer Derebery, MD, hoofdonderzoeker bij het House Institute. Stichting in Los Angeles.

“Over het algemeen is het beter om luidsprekers te gebruiken en geen koptelefoon” om het risico op gehoorverlies te verminderen, zegt dr. Derebery, die niet betrokken was bij het nieuwe onderzoek. Wanneer mensen luidsprekers gebruiken, thuis of in een gamingcentrum, kunnen ze beschermende oordopjes gebruiken om hun blootstelling aan lawaai te beperken, adviseert Derebery ook.

Daarnaast moeten videogamers een arts of audioloog raadplegen als ze symptomen van gehoorverlies opmerken, zegt Colleen Le Prell, PhD, hoofd van de afdeling spraak, taal en gehoor aan de Universiteit van Texas in Dallas.

“Iedereen die merkt dat zijn oren suizen, oren die ‘vol’ aanvoelen, geluid gedempt lijkt, of meer moeite heeft met het verstaan ​​van spraak of andere geluiden, heeft waarschijnlijk schade aan zijn oren veroorzaakt”, zegt Dr. Le Prell, die dat niet deed. betrokken bij de nieuwe studie. “Deze schade kan herstellen na een periode van relatieve rust, maar de schade kan ook permanent zijn.”

Vergelijkbare berichten