De top 10 gezonde voedingstrends die u in 2024 kunt verwachten

De top 10 gezonde voedingstrends die u in 2024 kunt verwachten

Het afgelopen jaar heeft een aantal opmerkelijke eetmomenten gekend: wie kan het meidendiner, immuniteitsverhogende wellnessshots en kwark en augurken in werkelijk alles vergeten? Maar nu kunnen we uitkijken naar de opwindende nieuwe culinaire innovaties die ons te wachten staan.

Veel van deze innovaties komen voort uit lopend onderzoek dat de rol benadrukt die voedsel en voeding spelen bij het risico op het ontwikkelen van chronische ziekten, en hoe voeding het dagelijks functioneren, het energieniveau en zelfs het humeur en de geestelijke gezondheid beïnvloedt. Deskundigen voorspellen dat er een voortdurende nadruk zal liggen op nieuwe en betere plantaardige voedingsmiddelen, evenals op voedingsmiddelen die onze darmen voeden met pre-, pro- en postbiotica.

Om deze en andere opkomende trends te bespreken, hebben we Kelly Kennedy, RDN, diëtist van Doctor's Ask, Sammi Brondo, RD, een diëtist gevestigd in New York City, Lauren Twigge, RD, eigenaar van Lauren Twigge Nutrition, en Diana Wind, RD geraadpleegd. , een voedingsdeskundige bij Inspira Health. Hier delen ze hun gedachten over de belangrijkste trends op het gebied van gezonde voeding die we waarschijnlijk in 2024 zullen zien.

1. Zuinig eten

De voedselprijzen beginnen op de rem te trappen, maar zijn nog steeds niet meer wat ze waren. Er is echter een zilveren randje voor thuiskoks. Volgens gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) zullen alle voedselprijzen in 2024 naar verwachting met 1,2 procent stijgen. Terwijl de kosten voor buitenshuis eten naar verwachting met bijna 5 procent zullen stijgen, wordt verwacht dat de prijs voor thuiseten in werkelijkheid zal stijgen. lichtjes vallen.

“Veel mensen, vooral mensen met grotere gezinnen, zullen op zoek moeten gaan naar betaalbare opties om binnen het budget te blijven”, zegt Kennedy. “Ik denk zeker dat mensen beter gaan letten op waar ze hun voedseldollars plaatsen.” Goedkope eiwitbronnen, zoals vis uit blik, bonen uit blik en peulvruchten, zouden populair kunnen blijven, terwijl duurdere stukken vlees hun plaats op de achterbank zouden kunnen veiligstellen.

2. Meer eiwitten, minder vlees

Even terzijde: in 2023 waren plantaardige vleesopties een ware rage. Een jaar later zullen consumenten de vermommingen van een nepburger of worst niet meer nodig hebben om niet-vleeseiwitbronnen te blijven omarmen. “De eiwittrend zal in 2024 blijven bestaan, maar ik denk dat consumenten steeds vaker verder kijken dan het vleespad, of zelfs het plantaardige vleespad”, zegt Brondo. In plaats daarvan zullen ze naar volledige voedselbronnen grijpen, zoals eieren, tofu, kwark, bonen en zelfs brood om hun eiwitdoelen te bereiken, voegt ze eraan toe. Voor velen komt dit tegemoet aan twee zorgen: die van de dier- en milieu-ethiek en die van het besparen van geld. (Volgens een rapport van Gro Intelligence zullen de rundvleesprijzen in 2024 naar verwachting nieuwe records bereiken en zullen de kippenprijzen volatiel blijven.)

Het 2024 Trend Report van Whole Food Markets bevestigt dit standpunt en voegt eraan toe dat eenvoudige, eiwitrijke producten met champignons, walnoten, tempeh en peulvruchten naar verwachting de aandacht zullen stelen boven complexe vleesalternatieven met een waslijst aan ingrediënten. Deze trend komt overeen met de groei die we al hebben gezien op het gebied van plantaardige voeding, en de hausse zal naar verwachting aanhouden. Sterker nog, volgens een rapport van Research and Markets wordt verwacht dat de markt voor plantaardige voeding de $75 miljard zal overschrijden. tegen 2028, vergeleken met $41 miljard in 2022.

3. Plantaardige zeevruchten

Wat begon toen de tenen via vegetarische sushibroodjes en dergelijke in de plantaardige visvijver doken, wordt een volledige onderdompeling dankzij de trend van blikken vis die in 2023 inhaalde. Als reactie daarop brengen plantaardig verpakte voedselmerken vegetarische en veganistische consumenten hun eigen versies van de zoute snack in de vorm van wortels als lox, trompetchampignons met de smaak van sint-jakobsschelpen, en de konjac van knolgewas in sushirolletjes en poke bowls, volgens Whole Foods Market.

4. Milieubewust drinken

De belangstelling voor het minimaliseren van voedselverspilling ten gunste van milieubehoud zal vanaf 2023 overblijven, dit keer met de nadruk op duurzame waterwinning. Volgens Whole Foods Market gebruiken nieuwe watermerken water uit bijproducten van fruit die anders zouden worden weggegooid. Een nieuwe Regeneratieve Biologische Certificering vereist ook bodemgezondheidsinitiatieven die zullen helpen water te besparen. Bovendien betuigen niet-gouvernementele organisaties hun steun aan gekweekte oesters om zowel de natuurlijke filtratie van water door aquacultuur als het herstel van kustecosystemen mogelijk te maken.

Voedselverspilling is de afgelopen jaren steeds meer onder de loep genomen, maar is nog steeds een groot probleem: volgens de Food and Drug Administration (FDA) gaat meer dan een derde van de Amerikaanse voedselvoorziening naar stortplaatsen of composthopen. In het verleden heeft maaltijdplanning gezinnen geholpen bij het beheren van huishoudelijk afval, zegt Kennedy, maar nu pakken fabrikanten het probleem ook aan.

5. Functionele voedingsmiddelen

Als je nog niet meer dan $ 10 hebt betaald voor een immuniteitsverhogend sapje bij je plaatselijke smoothiewinkel, dan heb je geluk: er is genoeg tijd om op de trend in te springen. Volgens een sectorrapport zal de Amerikaanse markt voor functionele voedingsmiddelen tussen 2022 en 2030 naar verwachting met bijna 9 procent groeien, en Twigge zegt dat 2024 hun grootste jaar tot nu toe zal zijn.

Functionele voedingsmiddelen zijn “een voedingsmiddel dat een gezondheidsvoordeel biedt dat verder gaat dan basisvoeding, en dat specifieke gezondheids- of medische voordelen aantoont, waaronder de preventie en behandeling van ziekten”, aldus de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties.

Twigge gaat nog een stap verder en voegt eraan toe dat mensen zich steeds meer tot voedsel als medicijn wenden. “Het belang van dit onderwerp wordt zelfs zo duidelijk dat het Witte Huis onlangs een Food as Medicine Initiative heeft ontwikkeld dat tot doel heeft voedingsgerelateerde ziekten en voedselonzekerheid terug te dringen, met als doel de gezondheid en raciale gelijkheid te verbeteren”, legt ze uit. Om nog maar te zwijgen over de populariteit van Leef tot 100: geheimen van de blauwe zoneseen Netflix-docuserie uit 2023 over mondiale diëten, tradities en praktijken voor een lang leven, heeft geleid tot een grotere belangstelling voor het onderwerp.

Enkele andere voorbeelden van functionele voedingsmiddelen zijn magnesiumbevattende noten en melk voor spierontspanning, zegt Twigge, of chocolade met toegevoegde kamille en valeriaan voor een mogelijk betere slaap. Er zijn ook talloze voedingsmiddelen verrijkt met probiotica en vezels voor de darmgezondheid, maar je hebt niet het gevoel dat je op zoek moet gaan naar verpakkingen met franjes met grote beloften om de kracht van voeding te verzilveren. “Specifieke voedingsstoffen zoals vezels (te vinden in bonen), antioxidanten (te vinden in citrusvruchten) en probiotica (te vinden in gefermenteerd of gebeitst voedsel) zijn geweldige voorbeelden van zaken waar je op moet letten bij het kiezen van functionele voedingsmiddelen”, zegt Twigge, “aangezien deze voedingsstoffen zijn goed gedocumenteerd om de gezondheid te ondersteunen en het risico op ziekten te verminderen.”

6. Choline

“Vitamine D, magnesium en collageen hebben allemaal hun tijd in de schijnwerpers gehad, en volgend jaar denk ik dat het tijd is voor choline om te schitteren”, zegt Brondo. Choline is een voedingsstof die de hersenen en het zenuwstelsel nodig hebben voor stemmingsregulatie, geheugen en spiercontrole, volgens de National Institutes of Health. Bovendien helpt het bij de vorming van de membranen rond de lichaamscellen, en hoewel de lever een kleine hoeveelheid produceert, wordt de meeste choline opgenomen via voedselbronnen zoals rundvlees, kip, eieren en broccoli, zegt Brondo. Het is ook verkrijgbaar in supplementvorm.

“Choline is ook vooral belangrijk tijdens de zwangerschap, omdat het een goede ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg ondersteunt”, zegt Brondo. “Het belang ervan begint eindelijk meer onderkend te worden. De meeste mensen krijgen niet genoeg van deze voedingsstof binnen, en het zit niet altijd in prenatale supplementen.” Zorg er dus voor dat u cholinerijk voedsel eet en zorg ervoor dat uw prenatale vitamine choline bevat.

7. Voedsel voor je darmen

Mensen zijn geïnteresseerd in de zorg voor hun darmgezondheid, ook al zijn er nog steeds veel vragen over welke voedingsmiddelen het beste zijn en of supplementen moeten worden ingenomen. “De darmgezondheid zal de komende jaren een groeiend interessegebied blijven naarmate het verband tussen de darmgezondheid en de totale lichaamsgezondheid wordt gelegd”, zegt Twigge. “Onderzoek ondersteunt zelfs dat een gezond darmmicrobioom voordelen kan hebben die verder gaan dan alleen de spijsvertering en de gezondheid van de hersenen, het humeur, de slaap kan ondersteunen, het risico op ziekten kan verminderen en meer.”

Probiotica – waaronder yoghurt, kefir, kimchi, zuurkool, gefermenteerde kazen, tempeh, miso, ingemaakte groenten en zelfs drankjes zoals kombucha – zijn altijd de leider geweest op de voedsellijsten die mensen liefhebben. Twigge benadrukt echter dat vezelrijke prebiotica net zo belangrijk zijn voor het behoud van een gezond microbioom. Daarom voorspelt ze dat ze in 2024 de rijzende ster van de niche zullen zijn.

“Prebiotica, een soort vezels die voorkomen in plantaardig voedsel, fungeren als voedsel voor de probiotica en kunnen een gezonde darmmicrobiota ondersteunen”, legt Twigge uit. Je vindt ze in bananen, bosbessen, artisjokken, havermout, spinazie en uien, om er maar een paar te noemen, voegt ze eraan toe. “Net als bij de meeste voedingsstoffen kun je het beste je inname van fruit, groenten en volle granen variëren”, vervolgt ze, om er zeker van te zijn dat je geen voedingstekorten tegenkomt. “Ik denk dat we het komende jaar prebiotica en probiotica aan steeds meer voedingsmiddelen zullen blijven toevoegen om het voor mensen gemakkelijker te maken om naar voedingsmiddelen te grijpen die de darmgezondheid bevorderen”, zegt ze.

8. Geen suiker of kunstmatige zoetstoffen

Misschien is de tijd eindelijk gekomen dat het alternatieve zoetstoffenimperium zijn ondergang zal zien. Met de recente publicatie van de beoordeling door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de gezondheidsrisico's van aspartaam, vooral omdat het een potentieel kankerverwekkende stof is, regeren mensen in hun roze en gele pakjesconsumptie – zelfs liefhebbers van cola light gooien de blikjes erin. Natuurlijk is echte suiker ook van tafel vanwege de potentiële gevaren ervan, dus de beste overgebleven opties zijn om voorrang te geven aan natuurlijke zoetstoffen (dadelsiroop bijvoorbeeld) of de zoetheid helemaal te laten varen. smaak van andere prikkelende smaken die minder bedreigend zijn.

Volgens voorspellingen van het Institute of Food Technoologists (IFT) zullen de nieuwe it-girls van smaken waarschijnlijk gedurfd, bitter, hartig, zuur zijn, of een combinatie daarvan in de vorm van lekkernijen zoals plantaardige cocktails en aardse cocktails. kruidenmengsels.

9. Verhoogde kruidenniveaus

Over specerijen gesproken: het hittetolerante deel van onze smaakpapillen staat dit jaar voor een ruwe ontwaking. “We hebben deze trend al langzaam zien groeien met de toename van junkfoodchips in hete, zoute smaken en opvallende verpakkingen gericht op de jeugd”, zegt Wind. “Hopelijk zullen grote bedrijven een aantal van hun magische smaakcombinaties omzetten in gezondere gerechten.”

Volgens IFT zullen pittige, peperige opties tot de gedurfde smaakprofielen behoren die ook de zoetheid op menu's zullen vervangen.

10. Multiculturele maaltijden

Na een paar jaar DoorDashing dezelfde drie comfortmaaltijden te hebben geserveerd tijdens quarantaineperiodes, hebben mensen volgens IFT zin in nieuwe en diverse gerechten – vooral die gerechten die technieken uit verschillende keukens combineren. IFT noemt het de ‘derde cultuurkeuken’, waarvan de exotische smaken mooi aansluiten bij het eerder genoemde gewaagde smaakpalet. Enkele voorbeelden van deze voedingsmiddelen – die je misschien op de menukaarten van restaurants tegenkomt, als je dat nog niet hebt gedaan – zijn onder meer birria ramen, boba-ijs en Japanse guacamole.

Vergelijkbare berichten